Annonce
112

Festdag for familier i gummistøvler

Felix, tv, og Bastian Hamburger Markvorsen bor i Skjern men bliver passet af bedste i Grindsted, og hun har taget dem med til ådag, hvor de fanger små dyr i åen, som de putter i glas med låg af forstørrelsesglas. Foto: Lars Thomsen
Varde Å Dag er et monsterhit, og blandt de allerstørste trækplastre er den lille by Hodde – den by som de fleste ellers bare plejer at køre igennem.

Varde: I Varde, i Janderup, ved Ho Bugt og i Hodde var der søndag tæt af familier og folk med nysgerrighed og lyst til at prøve alt, hvad der har med Varde Å at gøre. Lige fra ture på vandet til krebsefiskeri og bunker af smagsprøver på mad og drikke fra landet ved vandet.

I Hodde, en by med 300 indbyggere, nok mest kendt som et sted, man kører igennem på vej fra Varde til Grindsted, er ådag et hit.

- Sidste år var her omkring 3000, siger Kurt Kristensen.

Han har i over 20 år drevet en gård lige udenfor Hodde.

- Det er da sejt. Der er faktisk flere aktiviteter og mange flere mennesker her end i sådan en stor by som Varde, siger han.

Annonce

Varde Å Dag

Tilbagevende dag med fokus på åen og livet ved åen.

Sidste år 6-7000 deltagere.

Aktiviteter i Hodde, Varde, Janderup og ved Ho Bugt

Den nye kro-familie

Han og hustruen får samtidig hilst på alle naboerne. Som Louise, med tvillingerne Noah og Lukas i batteridrevet bil. Bilen er fjernstyret, så hun har kontrol på de to drenge på to-ethalvt. De står foran far Nicklas Schmidts bod ved street-food på Kølhusvej.

Nicklas er ved at overtage Hodde Kro i generationsskifte, og fra 1. oktober kommer Louise med i den daglige drift. Den 19. oktober skal de giftes.

- Det var dér, der var tid, som Nicklas romantisk siger, mens han tænder op i den store pande, hvor han færdigsteger kødet til de burgere, han har med på marked.

Ved siden af står Horne-Sig/Thorstrup og Tistrup Aftenskole og sælger falafel med hummus og tomatsalat, og længere henne er Gary Lillistone og sønnen Thomas med pølser lavet af deres egne sortbrogede, økologiske frilandsgrise hjemme i Starup - og familiedynastiet Møller med økologiske boller og sandwich, hvor stort set rub og stub er familie-avl.

Ingredienser fra hele familien

- Melet er fra min onkels økologiske kornproduktion på Rudholm, den koldpressede rapsolie i bollerne er fra min fætter, spegepølserne er fra min fars produktion på Landlyst ved Frøstrup og det grønne er fra mor Connies køkkenhave, siger Niels Møller.

Han er 29 år, uddannet pædagog med fuldtidsarbejde i en vuggestue i København, og om søndagen bager han sine boller og sælger familiens produkter på madmarkedet Broens Gadekøkken.

- Jeg lejer mig ind på timebasis i et storkøkken fra klokken 03 til 08 hver søndag, og så pakker jeg min cykel og kører på marked, siger han.

Dog ikke denne søndag. Der er han, ligesom tusindvis andre, til Varde Å Dag.

Ådag er den store festdag for indbyggerne i Hodde. Kurt og Inger Christensen kunne aldrig drømme om at tage ud og se de andre steder med ådag, når der kommer så mange på besøg i deres egen by. Foto: Lars Thomsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce