Annonce
Vadehavet

Festival for lokale østers sætter Vadehavet på vandkortet

Danmarks Østersfestival sætter Tønder Kommune og Vadehavet på verdenskortet i hele fire dage. Arkivfoto: Chresten Bergh.
Der er stor interesse - både fra ind- og udland - omkring den kommende østersfestival, der finder sted i denne uge fra fredag til søndag. Festivalen tiltrækker kokke fra øverste hylde, som skal dyste om at blive "Årets Østerskok".

VADEHAVET: Fra og med fredag den 8. oktober venter fire dage, der står i østerserne tegn. Her løber den stort anlagte Danmarks Østersfestival af stablen, og festen for den anerkendte vadehavsspise har i stigende grad tiltrukket sig opmærksomhed fra både ind- og udland.

- Jeg glæder mig rigtig meget, fordi det er en event, der i den grad sætter vores område ikke bare på landkortet, men også på verdenskortet, for det tiltrækker sig opmærksomhed ude omkring i verden. Det sætter fokus på et potentiale, vi har her i området. For vi skal jo bare have et par gummistøvler og en spand, så er vi kørende med østers, lyder det fra Henrik Frandsen, der er formand for Danmarks Spisekammer, der står for Østersfestivalen.

Det sætter fokus på et potentiale, vi har her i området. For vi skal jo bare have et par gummistøvler og en spand, så er vi kørende med østers

Henrik Frandsen, formand for Danmarks Spisekammer

Lokale råvarer

Overalt melder restauranterne om fulde huse og mangel på medarbejdere, alligevel har nogle af de bedste kokke fra Danmark og udlandet ryddet kalenderen for at deltage i Danmarks Østersfestival. Som noget nyt skal deltagerne i hovedkonkurrencen "Årets Østerskok" i år anvende mindst 50 procent lokale råvarer i deres retter. Kokkene vil desuden blive bedømt på deres evne til at mindske madspild af dommerne, som også tæller stifteren af organisationen "Stop Spild Af Mad", Selina Juul.

Annonce

Festival med lokal forankring

Danmarks Østersfestival begyndte på Fanø, men flyttede til Tønder Kommune, da østers på Fanø blev ramt af sygdom.

I år er aktiviteterne de første to dage koncentreret om Tønder by, hvor gågaden omdannes til ’østersgaden’. Byens butikker pynter op med festival-relaterede varer som gummistøvler, østersknive og kogebøger. På gågaden vil kokke med speciale i at åbne østers lære kunsten fra sig, og der vil være øl i hanerne.

- Vi vil gerne brede Østersfestivalen ud over hele kommunen, så det ikke kun er en Rømø-ting. Vi forsøger at inddrage hele kommunen, lyder det videre fra Henrik Frandsen.

Marsk Tårnet åbner officielt lørdag den 9. oktober i forbindelse med Danmarks Østersfestival, og om aftenen er der middag med fortællinger af stjernearkitekten bag tårnet, Bjarke Ingels.

Søndag og mandag rykker de fleste aktiviteter til Rømø, men allerede fredag aften den 8. oktober byder kirken på Rømø på en særlig oplevelse i anledning af festivalen. Sct. Clemens Kirke er nemlig også turistkirke, og her markeres østersfestivalen med en klaverkoncert. Man kan orientere sig om hele programmet på festivalens hjemmeside.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Børnene fik mor og far lokket med til Tønder: Nu åbner Pia en lingeri-butik i Østergade

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Tønder

Megafedt på "en lorteweekend": Bredebro-kører genvinder mesterskab

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Annonce