Annonce
forside

Festival vil give oprindelige folkeslag en stemme

I år bliver der fokus på oprindelige folkeslag på Tønder Festival. Sidste år kunne gæsterne snuse en lille smule til emnet, da Young Seminole Hunters besøgte Tønder. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

På årets Tønder Festival bliver et væsentligt tema oprindelige folkeslag. Blandt andet vil den grønlandske kultur og indianerne fra Canada være repræsenteret.

Tønder: Grønlændere, aboriginals, samere og indianere fra Canada. Du vil kunne høre alle fire på årets Tønder Festival, der gør oprindelig folkeslag til et stort tema.

Idéen til temaet blev født tilbage i 2016, da festivalens kunstneriske leder Maria Theessink var i Canada. Hun oplevede her William Prince, der har en baggrund i den indianske kultur, og hun hørte om folkeslagets barske historie, hvor børn tidligere blev fjernet fra deres familier og placeret på særlige kostskoler.

- Det er folk, der er blevet udsat for overgreb helt op til 1996, fortæller festivallederen, der havde svært ved at begribe, hvad hun hørte.

Hun besluttede sig for at gøre noget i forhold til oprindelige folkeslag.

- Jeg havde lyst til, at de skulle have en stemme, fortæller Maria Theessink, der påpeger, at festivalen ikke selv skal være politisk.

Hun overvejede at lave et tema allerede i 2017, men droppede idéen igen.

- Jeg kunne godt se, jeg skulle bruge noget mere tid på det, fortæller festivallederen, der sidste år præsenterede Tønder Festivals publikum for William Prince.

Annonce

Om Tønder Festival

Tønder Festival afvikles i år fra den 23. til den 26. august.Blandt andre spiller Anne Linnet, Annika Aakjær, Colter Wall, David Ramirez, Michael Falch og Dét Band, Skerryvore og The Mavericks.

Otte koncerter

I år spiller William Prince en af de i alt otte koncerter, der bliver en del af temaet. Fra Manitoba i Canada kommer også Richard Inman.

Den grønlandske kultur repræsenteres af sangerinden Nive Nielsen og sangeren Rasmus Lyberth, mens den samiske kultur repræsenteres af Mari Boine og Vassvik. Fra Australien kommer de to sangskrivere Dan Sultan og Gawurra - sidst nævnte synger på Yolngu-stammens sprog.

På festivalen vil der være store kunstinstallationer, der illustrerer de fire folkeslag. Installationerne vil fungere som siddeområder.

- Det er ret sejt, vil jeg sige, fortæller Maria Theessink, for hvem alt går op i en højere enhed i år i forhold til temaet.

Da hun begyndte at arbejde med emnet fandt hun således ud af, at foreningen International Work Group for Indigenous Affairs, der støtter oprindelige folkeslag, har base i København. Organisationen har 50 års jubilæum i år, og festivalen har nu indledt et samarbejde med den.

For at gøre opmærksom på årets tema, får festivalen produceret interviews og podcasts af den tidligere DR-journalist Claus Vittus. De vil blive lagt ud på festivalens Facebook-side og hjemmeside.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce