Annonce
Tønder

Festivaldirektør: Det har været en fantastisk oplevelse

Kunstnerisk leder på Tønder festival, Maria Theessink, og festivaldirektør Bert Schultz kan se tilbage på en fantastisk festival, hvor gæster, frivillige, vejret og musikken har spillet sammen til et rent 12-tal. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Festival anno 2019 vil blive husket i mange år fremover. Vejret, det oplagte publikum og musikken har spillet sammen til en fantastisk oplevelse.

TØNDER: Tønder Festival årgang 2019 er en fuldmoden nydelse. Hvis den kunne komme på flaske, ville den kunne nydes i mange år fremover.

Desværre kan Tønder Festival ikke gemmes på flaske. Men minderne vil stå stærkt i erindringen hos musikere, gæster og medhjælpere i mange år fremover. For årets Tønder Festival har budt på mange gode glimt. Rigtig mange, endda.

- Det har været en fantastisk oplevelse. Men med det fantastiske publikum, oplagte musikere og det perfekte vejr - så kunne det heller ikke gå galt, sagde Tønder Festivals barselsdirektør, Bert Schultz, da der søndag formiddag blev holdt et opsummerende pressemøde i VIP-teltet.

Årets Tønder Festival har da også været begunstiget af vejret. I de sidste uger og dage op til den musikalske weekend væltede det ned med kaskader af vand over by og land. Men onsdag morgen kom den sidste skylle - og så er vejret ellers kun blevet bedre og bedre og varmere og varmere.

Annonce

- Det har været en fantastisk oplevelse. Men med det fantastiske publikum, oplagte musikere og det perfekte vejr - så kunne det heller ikke gå galt.

Bert Schultz, Tønder Festivals barselsdirektør

Nervøse musikere

Ifølge festivalens ledelse har mellem 12.000 og 13.000 personer været på festivalpladsen. Og selv om så mange mennesker har været samlet på et forholdsvis lille sted, så har man været helt forskånet for alvorlige uheld.

- Der har ikke været en eneste udrykning til festivalen. Det er jeg da stolt af, sagde Bert Schultz på pressemødet.

Kunstneriske leder, Maria Theessink, oplyste, at musikerne er ekstremt glade for at være en del af Tønder Festival. Men især fredagens fødselsdagshyldest af Niels Hausgaard var en prøvelse for de ellers rutinerede kunstnere.

- Jeg har sjældent set så mange kendte musikere på et sted være så nervøse, lød det fra Theessink.

Hvepse og dehydrering

Som bekendt vokser træerne ikke ind i himlen. Heller ikke i Tønder.

Det gode vejr har sikret de emsige hveps perfekte livsbetingelser. Det har givet travlhed hos samaritterne, der har måtte tage sig af mange - rigtig mange hvepsestik. Desuden har en række festivalgæster været forbi samaritterne på grund af dehydrering. Men intet har altså været så alvorligt, at der skulle rekvireres en ambulance med udrykning.

Desuden har Tønder Festivals grønne profil fået en lille misfarvning. For varmen har øget behovet for frysekapacitet, og det har igen betydet, at der ikke var grøn strøm nok. Derfor har man måttet hente tre generatorer ind på pladsen, fortalte Bert Schultz, der til januar overlader direktørpladsen til Kirstine Uhrbrand.

Men hverken hveps eller den let anløbne grønne farve kan forhindre, at Tønder Festival årgang 2019 vil blive husket for det gode.

Og allerede nu kan festivalgæsterne begynde at glæde sig til en ny årgang. På pressemødet blev en række af næste års musikernavne annonceret - blandt andre: Mike Elrington, Mo Kenny, Sean Rowe og Blue Rose Code.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Annonce