Annonce
Tønder

Festivalen tyvstarter: Forfesten er i fuld gang

Folk stod rundt omkring og alle 560 siddepladser på Tønder Torv var optaget, der musikken blev sluppet løs søndag eftermiddag. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Officielt lyder startskuddet til årets Tønder Festival først på torsdag. Men flere hundrede lokale og udenbys festival-fans inklusive festivalen selv, kan ikke vente så længe. Søndag tyvstartede musikfesten på byens torv, og forfestens dronning, Signe Svendsen, sang solen frem.

TØNDER: En god fest starter med en forfest. Og den er i fuld gang.

Officielt lyder startskuddet til årets Tønder Festival først på torsdag. Men flere hundrede lokale og udenbys festival-fans inklusive festivalen, hverken vil eller kan vente så længe. Søndag eftermiddag blev musikken sluppet løs på byens torv. Det vender vi tilbage til.

- Velkommen til en forfest ud over det sædvanlige, lød det fra Tønders borgmester Henrik Frandsen, der havde varmet op til dagen ved at gå ikke mindre end 31.000 skridt ved weekendens Stafet for livet på hjemmebane i Skærbæk.

Det "ud over det sædvanlige" er festivalens 4 plus-koncept, der blev introduceret for fem år siden, og i år blandt andet byder på kongesafari, gourmentmad og en rundtur i kongelige gemakker.

- Oplevelser i særklasse, som Henrik Frandsen sagde.

Annonce
Tønder Festival er den eneste festival, hvor man godt må spille politiske sang, for i Tønder er I ikke bange for noget.

Signe Svendsen, sanger og sangskriver

- Det er en ære

Helt oppe i denne kategori lander søndagens åbningskoncert for plus-dagene, som den danske sanger og sangskriver Signe Svendsen stod for, dog ikke. Der var spilletiden på knap en time simpelthen for kort til. Måske var det mest af alt en appetitvækker?

Signe Svendsen kvitterede for borgmesterens introduktion med at tilstå, at hun aldrig havde været med til en forfest.

- Men det er en ære at være med til at tælle ned til Tønder Festivalen. Personligt startede min nedtælling sidste år i august på vej hjem fra Tønder, fortalte hun, til de omkring 800, der sad bænket foran scenen eller dannede en stående kødrand rundt omkring.

På vej

At 4-plus-konceptet, der går ud på at trække festival-folket til Tønder et par dage før det går løs, virker, opdagede friske morgenbrøds-kunder allerede søndag morgen. I Tønder var der livlig trafik med tætpakkede biler, og campingvogne spændt bagpå. Klokken otte åbnede festivalens campingplads, og teltbyen i musikbyen Tønder voksede sig hurtigt stort. I eftermiddagstimerne, netop da Signe Svendsen gik på scenen, lød et forsigtigt skøn fra festivalens campinghold, at over 1000 pladser allerede var optaget.

Og dermed tilbage til det, som en Tønder Festival mest af alt handler om - musikken. Signe Svendsen og hendes særdeles velspillende band lagde for med den smukke sang "Ny passager", og dermed var tonen lagt.

Senere i sættet fulgte blandt andet "Hjemløse hjerter", som Signe Svendsen introducerede med en lille hyldest til den Tønder Festival, som hun har været vild med, siden hun var med første gang for over 10 år siden.

- Tønder Festival er den eneste festival, hvor man godt må spille politiske sang, for i Tønder er I ikke bange for noget, sagde hun.

Netop som åbningskoncertens første toner lød ind over torvet, måtte de første paraplyer spændes op. Men dråberne fra den mørke himmel gjorde ingen skade, og i løbet af koncerten lykkedes det faktisk for Signe Svendsen at synge solen frem i ny og næ.

Det lover - sammenholdt med den officielle vejrudsigt - godt for en god festival.

Nedtællingen er i fuld gang.

Fynske Signe Svendsen og hendes velspillende band tyvstartede festivalen - eller åbnede forfesten, om man vil. På selve festivalen skal Signe Svendsen som solist blandt andet være med til at fejre Niels Hausgaards 75 års fødselsdag, og være det danske indslag i "Womens Circle" lørdag eftermiddag i telt 1. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce