Annonce
Tønder

Festligholdelse af afstemningsdagen på Rømø

En del rømsere mødte op til afstemningsfesten på Rømø den 10. feburar i rømødragter. De var sammen med fem fanebærere med til at gøre begivenheden på Rømø festlig. Privatfoto
Annonce

Rømø: På Rømø fejrede man lige som så mange andre steder i det sønderjyske 100-årsdagen for folkeafstemningen 10. februar. I 1920 blev der afgivet i alt 606 gyldige stemmer på øen, hvoraf 514 var til fordel for Danmark og 92 til fordel for Tyskland. Mindedagen begyndte med en festgudstjeneste i Sct. Clemens Kirke, hvor sognepræst Gertrud Yde Iversen prædikede. med udgangspunkt i bibelverset "Herren har gjort store ting imod os", som står på en sølvplade på en mindefane som i 1920 blev givet til kirken af tilrejsende stemmeberettigede. Blandt dem var Peter Mærsk Møller, der som 83-årig rejste til Rømø for at stemme dansk. Han var far til A. P. Møller som senere stiftede "Rederiet A. P. Møller A/S". Efter gudstjenesten inviterede Rømø Lokalhistorisk Forening og Rømø Menighedsråd til spisning på Havneby Kro, hvor 130 deltog.

Efter middagen fortalte Poul Marcus om "Kongeåen og den gamle grænse", om de forskellige grænseovergange, grænsevagternes dagligdag og smuglerhistorier. Aftenen igennem blev der sunget sange, som var digtet i 1920 specielt til afstemningen på Rømø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Billund

Første kandidat har meldt sig: Peter Fredensborg vil være borgmesterkandidat

Annonce