Annonce
Kultur

Festligholdelsen af søfartens Ribe blev tilsat lidt ekstra vand

Maritim Dag i Ribe er altid en hyggelig affære krydret med forskellige oplevelser. Regnen spolerede ikke den traditionelle kanonsalut - heldigvis. Foto: Martin Ravn
Maritim Dag i Ribe måtte døje med lidt vand fra oven, men hvad ville en maritim dag være uden vand. Fanøs borgmester holdt velkomsttalen og betonede Ribes og Fanøs fælles historie.

Ribe: Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn (Alt.), kommer meget passende sejlende til Skibbroen i Ribe og tjansen som velkomsttaler lørdag formiddag ved den niende udgave af Ribes Maritim Dag. Men det samme gør en anden, noget overraskende gæst - en lille brun mink-hvalp, der efterfølgende piler afsted langs Skibbroen, inden den entrer en ny båd, der kan bringe den videre ud i verden. Måske til Fanø, der har fællesskab med Ribes maritime historie, som Sofie Valbjørn også minder om i sin tale:

- Ribe og Sønderho har en fælles historie. I Ribes glansperiode som handelsby var farvandet ind til Sønderho så dybt, at datidens største skibe kunne gå ind i havnen og omlaste til mindre skibe, der så kunne sejle videre til Ribe. Man kan sige, at Sønderho Havn var Ribe Havn - vi var tæt forbundne. På Fanø har en forening i årevis arbejdet for at genetablere den gamle sejlrende, der forbinder Sønderho med Ribe, og i foråret startede den udgravning langt om længe, siger Sofie Valbjørn blandt andet, inden hun takker foreninger og borgere for at holde fast i traditionerne og videreformidle historien.

Annonce
Det maritime liv og den maritime historie er vores lokale historie, og derfor er det vigtigt at formidle den og bære den videre med os.

Borgmester Sofie Valbjørn, Fanø, holdt velkomsttalen ved Maritim Dag i Ribe.

Levebrød

På trods af lejlighedsvise regndråber fra himlen holder krudtet tørt, så den traditionelle kanonsalut forløber uden problemer til lyden af små skrig fra omkringstående børn, der ikke er ganske forberedte på de gevaldige brag og ilden fra kanonmundingen.

Uforstyrreligt står dog Mia-Louise Sellerup fra Ribe VikingeCenter og ruller små bolde af dej, så gæsterne ved den maritime dag lidt senere kan bage fladbrød - eller leve (-brød), som vikingerne kaldte dem - over bål. Smagen af brødene, som vikingerne bagte hårdt, så de kunne holde sig på månedlange sejladser, er måske ikke helt egnet til de moderne ganer, så Mia-Louise Sellerup har medbragt skåle med blandt andet honning, tørrede tranebær og små stykker æbler, så vikinge-maden glider mere velbehageligt ned.

I baggrunden er første runde af udløsningen af en redningsflåde på åen i fuld gang. Den kan - med lidt god vilje - rumme 12 personer og er spækket med fornødenheder, så det ikke er nødvendigt for skibbrudne at glo sultent på hinanden lige med det samme. Manden, der udløser redningsflåden i vandet, skal dog ikke frygte, for han kan fint stå på bunden og trave i land om galt skulle være.

Sådan går det slag i slag med aktiviteterne på hver side af åen denne lørdag, og der er nok at forlyste sig med. Stumpemarked, sang fra shantykoret, vikinge-håndværk og ditto mad, fiskeauktion og øl- og snapsesmagning, professionel rebslagning og meget, andet i rammerne af det gæstfrie og smukke, maritime Ribe.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce