Annonce
Sport

Fifa vil slæbe Platini i retten for gave på 13 millioner

Valery Hache/Ritzau Scanpix
Fifa udelukkede i 2015 Sepp Blatter og Michel Platini fra al fodbold for brud på paragraf om gaver.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) vil gå rettens vej i slutningen af året for at få Michel Platini til at returnere to millioner schweizerfranc.

Det viser et dokument fra Fifa, som nyhedsbureauet AFP har set.

Beløbet, der svarer til 13,7 millioner danske kroner, modtog den tidligere præsident for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) og vicepræsident i Fifa under Sepp Blatters regeringsperiode i Fifa.

Fifa siger i dokumentet, at forbundet ifølge schweizisk lov har indtil 31. december til at bringe sagen for retten "for at få pengene tilbage, der ulovligt blev udbetalt af den tidligere præsident for Fifa til den tidligere vicepræsident for Fifa".

Ifølge dokumentet har Fifa også planer om at lægge sag an mod Blatter.

Både Blatter og Platini erklærer sig uforstående over for Fifas tiltag.

- Sagen er allerede blevet afsluttet, siger Blatter ifølge AFP, mens Platinis advokat kalder forsøget på at få penge fra franskmanden for "chikane".

- Det er tydeligvis en meddelelse (fra Fifa, red.), hvis eneste formål er fortsat at forsøge at bringe min klient i miskredit, siger advokaten Vincent Solari ifølge AFP.

Fifa udelukkede i 2015 Blatter og Platini fra al fodbold for brud på paragraf om gaver.

Den etiske komité i Fifa lagde i domsafsigelsen særligt vægt på en pengeoverførsel på de to millioner schweizerfranc, som Platini i 2011 modtog fra Fifa.

For få måneder siden udløb Platinis karantæne. Den tidligere Uefa-præsident har nægtet sig skyldig i alle anklager og har tidligere sagt, at han var offer for et komplot.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce