Annonce
Aabenraa

Fik afslag på ansøgning: Ny udstilling skæres helt ind til benet

Museumsinspektør Mads Mikkel Tørsleff tror stadig på, at Oldemorstoft i Padborg kan få sin told- og skatteudstilling. Arkivfoto: Jan Sternkopf
A. P. Møller Fonden har sagt nej til at støtte en ny told- og skatteudstilling på Oldemorstoft. Det har fået komiteen bag projektet til at gå i tænkeboks, og nu prøver man igen med et markant mindre budget.

Padborg: Tilbage til tegnebrættet.

Det har vist sig vanskeligt at få realiseret ambitionerne om at lave en told- og skatteudstilling på museet Oldemorstoft i Padborg. Tilbage i 2017 gik Aabenraa Kommune med til at overtage effekterne fra Told- og Skattemuseet på Langelinie i København, som blev lukket i 2011. Der blev lavet et etableringsbudget på 2,75 millioner kroner, og meningen var så, at fondene skulle spytte i kassen.

Det har de gjort, men ikke helt i en grad som håbet. Således har projektet fået afslag på sin hovedansøgning til A. P. Møller Fonden.

- Vi ventede på svar i næsten halvandet år, og i den periode kunne vi jo ikke rigtig træffe nogen beslutninger. Vi skulle lige finde vores ben igen efter det, fortæller Mads Mikkel Tørsleff, museumsinspektør på Oldemorstoft og medlem af Komitéen til en samlet bevarelse af Told- og Skattemuseet.

Annonce

Samlingen

Samlingen fra Told- og Skattemuseet blev flyttet fra Gladsaxe til Bov i april 2018. Siden da er der opbygget en gruppe af seks frivillige, der udgår af Dansk Told- og Skatteforbunds seniorforening og refererer til lederen på Museum Oldemorstoft i det daglige arbejde. Størstedelen af samlingen er registreret i en elektronisk database, og der er oprettet en magasinprotokol.

Kilde: Oldemorstoft

En basisudstilling

Der har folkene nu kigget projektet igennem igen og besluttet at udskyde dele af udstillingen. Her er der tale om investeringer i interaktiv, audio/visuel formidling i form af eksempelvis computerspil.

- Det er nogle dyre elementer, som vi har taget ud. Nu er den umiddelbare ambition at få en udstilling op at stå, som ikke rummer dem fra dag ét, og så kan vi så i stedet tage dem som enkeltprojekter, som vi søger fondsmidler til hen ad vejen. Jeg har stadig mange idéer på det punkt, men nu handler det om at få etableret en basisudstilling, siger Mads Mikkel Tørsleff.

Ansøgning uden løn

Derfor har komiteen nu sat gang i en ny ansøgningsrunde, og budgettet til at lave udstillingen er skåret drastisk ned til 900.000 kroner. Desuden er der den finte, at man ved hjælp af 250.000 kroner, Aabenraa Kommune støtter projektet med, samt 207.000 kroner i driftsmidler, der allerede er på kontoen, kan finansiere en projektmedarbejder, som skal være faglig tovholder på udstillingen. På den måde søger man ikke fondene om lønkroner, og det kan være en fordel, vurderes det.

- Vi gik i gang med at ansøge i efteråret, og det er komiteen, som står for den del, siger Mads Mikkel Tørsleff, som allerede har fået tilsagn fra en fond - Fondet af 1848 - om støtte på 200.000 kroner om året i tre år.

- Men det er betinget af yderligere fondsfinansiering, og hvis vi ikke får det samlede beløb hjem, får vi heller ikke dem. Men det er ikke en mulighed for os. Vi regner med, det nok skal lade sig gøre, siger museumsinspektøren.

Målet er, at told- og skatteudstillingen bliver etableret i år eller senest til næste år alt efter, hvornår der kommer svar på fondsansøgninger.

Udstilling 2020

I 2020 laves der en mindre særudstilling med genstande fra Told- og Skattemuseets samling. Her vil der helt i Genforeningens ånd være fokus på den nuværende grænse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce