Annonce
Aabenraa

Fik røgfri pris: Skole fortsætter kampen mod cigaretterne

Social og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa blev tidligere på året kåret til Årets Røgfrie Ungdomsuddannelse. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Eleverne på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa vil fra september blive tilbudt rygestopkurser. Samtidig er skolen blevet partner i Røgfri Fremtid.
Annonce

Aabenraa: Det er nu snart et år siden, at cigaretten blev skoddet på SOSU Syd i Aabenraa. Skoletiden blev røgfri, så eleverne kunne øve sig på den røgfri arbejdstid, der venter dem ude i hjemmeplejen, på sygehuse og skoler.

Skolen har siden taget en række initiativer for at skabe sociale fællesskaber, der kan stå i stedet for rygepauserne, og det blev i slutningen af april belønnet med prisen som Årets Røgfri Ungdomsuddannelse i Region Syddanmark.

Prisen har ikke fået SOSU Syd til at hvile på laurbærrene. Nu er skolen nemlig også blevet partner i Røgfri Fremtid, der er en bevægelse stiftet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at kun fem procent af den voksne befolkning ryger.

- Vi bakker selvfølgelig op om visionen, for vi har oplevet, at det gør en forskel at have en indsats mod rygning på en ungdomsuddannelse. Vi bliver bedre og bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg og gøre det lettere for de, der ønsker at stoppe helt, siger Lotte Dalegaard Pedersen, der er direktør på SOSU Syd, i en pressemeddelelse.

- Nu glæder vi os til at udveksle erfaringer med andre i netværket, så vi kan nå i mål sammen, fortsætter hun.

vi har oplevet, at det gør en forskel at have en indsats mod rygning på en ungdomsuddannelse.

Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på SOSY Syd

Annonce

Dart i stedet for at ryge

På SOSU Syd er elevrådet blevet inddraget i en drøftelse om, hvilke pauseaktiviteter der for eleverne kan stå i stedet for rygningen. Det har ført til indvielsen af et aktivitetsrum med bordtennis, dart og bordfodbold.

Derudover kan eleverne bruge pauserne på at flyve med droner, køre på segboards og spille brætspil. Samtidig er 14 medarbejdere på skolen blevet klædt på til at tage korte samtaler med rygetrængende elever, og otte medarbejdere er blevet valgt som røgfri skolevejledere.

Senere på året forventer SOSU Syd at blive endnu bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg eller til at gennemføre et eventuelt rygestop. Fra september tilbyder skolen nemlig også eleverne rygestopkurser og afholder workshops omkring rygning.

Røgfri Fremtid

I 2017 lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden initiativet Røgfri Fremtid, som er et partnerskab og en bevægelse, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Mere end 150 organisationer er nu en del af partnerskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce