Annonce
Aabenraa

Fik røgfri pris: Skole fortsætter kampen mod cigaretterne

Social og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa blev tidligere på året kåret til Årets Røgfrie Ungdomsuddannelse. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Eleverne på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa vil fra september blive tilbudt rygestopkurser. Samtidig er skolen blevet partner i Røgfri Fremtid.

Aabenraa: Det er nu snart et år siden, at cigaretten blev skoddet på SOSU Syd i Aabenraa. Skoletiden blev røgfri, så eleverne kunne øve sig på den røgfri arbejdstid, der venter dem ude i hjemmeplejen, på sygehuse og skoler.

Skolen har siden taget en række initiativer for at skabe sociale fællesskaber, der kan stå i stedet for rygepauserne, og det blev i slutningen af april belønnet med prisen som Årets Røgfri Ungdomsuddannelse i Region Syddanmark.

Prisen har ikke fået SOSU Syd til at hvile på laurbærrene. Nu er skolen nemlig også blevet partner i Røgfri Fremtid, der er en bevægelse stiftet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at kun fem procent af den voksne befolkning ryger.

- Vi bakker selvfølgelig op om visionen, for vi har oplevet, at det gør en forskel at have en indsats mod rygning på en ungdomsuddannelse. Vi bliver bedre og bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg og gøre det lettere for de, der ønsker at stoppe helt, siger Lotte Dalegaard Pedersen, der er direktør på SOSU Syd, i en pressemeddelelse.

- Nu glæder vi os til at udveksle erfaringer med andre i netværket, så vi kan nå i mål sammen, fortsætter hun.

Annonce
vi har oplevet, at det gør en forskel at have en indsats mod rygning på en ungdomsuddannelse.

Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på SOSY Syd

Dart i stedet for at ryge

På SOSU Syd er elevrådet blevet inddraget i en drøftelse om, hvilke pauseaktiviteter der for eleverne kan stå i stedet for rygningen. Det har ført til indvielsen af et aktivitetsrum med bordtennis, dart og bordfodbold.

Derudover kan eleverne bruge pauserne på at flyve med droner, køre på segboards og spille brætspil. Samtidig er 14 medarbejdere på skolen blevet klædt på til at tage korte samtaler med rygetrængende elever, og otte medarbejdere er blevet valgt som røgfri skolevejledere.

Senere på året forventer SOSU Syd at blive endnu bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg eller til at gennemføre et eventuelt rygestop. Fra september tilbyder skolen nemlig også eleverne rygestopkurser og afholder workshops omkring rygning.

Røgfri Fremtid

I 2017 lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden initiativet Røgfri Fremtid, som er et partnerskab og en bevægelse, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Mere end 150 organisationer er nu en del af partnerskabet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce