Annonce
Aabenraa

Fik røgfri pris: Skole fortsætter kampen mod cigaretterne

Social og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa blev tidligere på året kåret til Årets Røgfrie Ungdomsuddannelse. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Eleverne på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa vil fra september blive tilbudt rygestopkurser. Samtidig er skolen blevet partner i Røgfri Fremtid.

Aabenraa: Det er nu snart et år siden, at cigaretten blev skoddet på SOSU Syd i Aabenraa. Skoletiden blev røgfri, så eleverne kunne øve sig på den røgfri arbejdstid, der venter dem ude i hjemmeplejen, på sygehuse og skoler.

Skolen har siden taget en række initiativer for at skabe sociale fællesskaber, der kan stå i stedet for rygepauserne, og det blev i slutningen af april belønnet med prisen som Årets Røgfri Ungdomsuddannelse i Region Syddanmark.

Prisen har ikke fået SOSU Syd til at hvile på laurbærrene. Nu er skolen nemlig også blevet partner i Røgfri Fremtid, der er en bevægelse stiftet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at kun fem procent af den voksne befolkning ryger.

- Vi bakker selvfølgelig op om visionen, for vi har oplevet, at det gør en forskel at have en indsats mod rygning på en ungdomsuddannelse. Vi bliver bedre og bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg og gøre det lettere for de, der ønsker at stoppe helt, siger Lotte Dalegaard Pedersen, der er direktør på SOSU Syd, i en pressemeddelelse.

- Nu glæder vi os til at udveksle erfaringer med andre i netværket, så vi kan nå i mål sammen, fortsætter hun.

Annonce
vi har oplevet, at det gør en forskel at have en indsats mod rygning på en ungdomsuddannelse.

Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på SOSY Syd

Dart i stedet for at ryge

På SOSU Syd er elevrådet blevet inddraget i en drøftelse om, hvilke pauseaktiviteter der for eleverne kan stå i stedet for rygningen. Det har ført til indvielsen af et aktivitetsrum med bordtennis, dart og bordfodbold.

Derudover kan eleverne bruge pauserne på at flyve med droner, køre på segboards og spille brætspil. Samtidig er 14 medarbejdere på skolen blevet klædt på til at tage korte samtaler med rygetrængende elever, og otte medarbejdere er blevet valgt som røgfri skolevejledere.

Senere på året forventer SOSU Syd at blive endnu bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg eller til at gennemføre et eventuelt rygestop. Fra september tilbyder skolen nemlig også eleverne rygestopkurser og afholder workshops omkring rygning.

Røgfri Fremtid

I 2017 lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden initiativet Røgfri Fremtid, som er et partnerskab og en bevægelse, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Mere end 150 organisationer er nu en del af partnerskabet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Til debat om Brexit med Stine Bosse

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce