x
Annonce
forside

Filialskoler er ikke nærhed

Læserbrev: Stig Leerbeck forstår ikke mit ærinde med at kritisere konstruktionen med filialskoler, lad mig forklare: Jeg er bekymret for, at byrådsflertallet med denne konstruktion skyder befolkningen blår i øjnene, om at skolen er bevaret og alt er trygt. Erfaringen fra rigtig mange kommuner giver et helt andet billede. Nærdemokratiet forsvinder, skolen styres fra et kontor langt fra den lokale skole. Se blot til Esbjerg, hvor jeg fik dette svar, da jeg spurgte til deres erfaringer: Esbjergs skolestruktur er kendetegnet ved fravær af nærvær og stordriftsulemper som manglende relationer mellem elever og lærere, lærere imellem og mellem lærere og forældre.

Skolebestyrelsens rolle er at lave principper, føre tilsyn med skolen og godkende skolens budget. Dertil skal skolebestyrelsen afholde et årligt møde med forældregruppen og diskuterer skolens virksomhed. Det er nærdemokrati, nærhed og indflydelse, og jeg hører gerne, hvad du mener skolebestyrelsens rolle er, hvis det ikke er at skabe nærhed og samarbejde mellem skole og hjem. Et flertal ud af syv forældrevalgte bestyrelsesmedlemmer i en bestyrelse for to matrikler ikke den samme indflydelse som fem forældre i en bestyrelse for en skole på en matrikel.

Tildelingsmodellen er jokeren, eller den store ubekendte, i hele strukturdebatten. I høringsmaterialet står der højt og tydeligt, at mangler der penge til anlæg og kvalitetsløft, skal pengene findes i tildelingen til skolerne. Altså fodres hunden med sin egen hale, og halen er allerede kuperet, så er der ikke meget at fodre med.

Tildelingsmodellen er afgørende for succes med den forslåede skolestruktur, for er der ikke ledelsestid nok til at være leder på to matrikler, så kommer det til at gå ud over kvaliteten på skolerne. Er der ikke økonomi til at opretholde klasser med få elever, så vil det blive nødvendigt at sammenlægge klasser på tværs af matrikler og dermed lidt efter lidt lukke filialen. Kald det skræmmebilleder, men det kan blive virkelighed, for en ting ved vi med sikkerhed, der kommer ikke flere penge til skoleområdet.

Jeg bidrager gerne konstruktivt, og jeg bruger gerne mit netværk til at inviterer de eksperter, som har undersøgt skolestrukturændringerne i Danmark, til en høring, hvor de kan give deres input til forslagene, så vi alle kan få gavn af den store viden og erfaring der findes i det ganske land med at lave god skole. For det er vel først og sidst det der er i vores alles interesse: at lave god skole for børnene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce