Annonce
Aabenraa

Filippinske chauffører fra slumlejren har forladt Danmark

En gruppe filippinske chauffører levede og arbejdede under dårlige forhold hos Kurt Beier Transport. Nu har flere af chaufførerne forladt landet. Privatfoto

Nye job i Polen er målet for filippinske og srilankanske chauffører, der blev reddet fra Kurt Beier Transports slumlejr i Padborg.

Padborg: Størstedelen af de 23 filippinske lastbilchauffører, som 30. oktober 2018 blev hjulpet væk fra Kurt Beier Transports slumlejr i Padborg, er nu rejst ud af Danmark. Det drejer sig om i alt 13 filippinere. Det oplyser flere af chaufførerne, skriver Fagbladet 3F.

I en måned har 23 filippinske og fire srilankanske chauffører fra Beier-koncernens polske selskab været under et beskyttelsesprogram, efter at Socialstyrelsens Center mod Menneskehandel har vurderet, at de er ofre for menneskehandel til tvangsarbejde. Den såkaldte "refleksionsperiode" udløb fredag, hvorefter chaufførerne skal stå på egne ben.

Tre af de filippinske chauffører ankom søndag til Polen. Her forsøger de nu at få en ny polsk arbejdstilladelse, så de atter kan køre lastbil i EU. Filippinerne er hver blevet stillet et nyt job som lastbilchauffør i udsigt af et polsk selskab, men parterne har endnu ikke

underskrevet nogen ansættelseskontrakter, oplyser chaufførerne.

Det gælder blandt andre 41-årige Cosme Tadena, der arbejder for at tjene penge, så hans gravide hustru og deres barn i Filippinerne kan få et bedre liv.

- Jeg er glad for at være kommet til Polen, og at jeg kan begynde et nyt kapitel i mit liv, siger han til Fagbladet 3F.

53-årige Juniper N. Revis, der arbejder i Europa for at tjene penge, så hans fire børn kan få en uddannelse, supplerer:

- Vi glæder os til at få en ny arbejdstilladelse, så vi kan begynde på et nyt job, siger han til Fagbladet 3F.

Annonce

Boede i slumlejr

Sagen om de 27 chauffører begyndte at rulle 29. oktober 2018, hvor Fagbladet 3F afslørede, hvordan de boede bag pigtråd i containere under kummerlige forhold i Kurt Beier Transports slumlejr i Padborg.

Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker stadig, om Kurt Beier Transport har overtrådt straffeloven.

Direktøren for Kurt Beier Transport, Karsten Beier, har tidligere erkendt, at forholdene i lejren var utilstrækkelige. Men samtidig har han på det kraftigste afvist, at firmaet har medvirket til menneskehandel.

Ni filippinske og to srilankanske chauffører kørte mandag morgen i minibusser til Polen. Disse chauffører vil også forsøge at få nye polske arbejdstilladelser, så de ligeledes kan arbejde videre i EU. De forventer at få arbejde i et andet polsk transportfirma.

En anden filippinsk chauffør tog til Polen for et stykke tid siden. Han har allerede fået en ny polsk arbejdstilladelse og et nyt job som lastbilchauffør.

De resterende chauffører fra slumlejren kan få forlænget programmet under Center mod Menneskehandel med op til 120 dage, hvis de samarbejder om en forberedt hjemsendelse.

Annonce
Forsiden netop nu
112

58-årig havnede i grøften

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce