Annonce
Billund

Filskov mærker konsekvenserne af et lukket erhverv

Peter Junge, Min Købmand i Filskov, mærker på mere end én måde, at minkerhvervet er forsvundet i lokalsamfundet. arkivfoto: Martin Ravn.
På den ene eller anden måde er et helt lokalsamfund i Filskov blevet berørt af, at minkbranchen er nedlagt. Nogle mere end andre. Det gælder blandt andre købmand Peter Junge.

Filskov: Det kan ikke undgås, at nedlægningen af minkavl som erhverv sætter sit præg på lokalsamfundet.

Også i Filskov, "landsbyen med det gode sammenhold", som det hedder fortrøstningsfuldt ved byskiltet.

- Vi er alle meget berørt af det, på den ene eller anden måde, siger Peter Junge, Min Købmand i Filskov.

Annonce

Han er såmænd påvirket af situationen på mere end én måde, kan man sige.

- Jeg er jo selv født ind i en familie af minkavlere, så jeg har både søskende og slægtninge, der pludselig mistede deres erhverv. Jeg har selv været bestyrer på en minkfarm i 15 år, indtil jeg ”kom til” at købe en købmandsbutik, fortæller han.

Tab af arbejdspladser

Også hér mærker han tydeligt konsekvenserne af regeringens beslutning om at aflive minkene med den begrundelse at ville forebygge smitte med coronavirus.

- Alene hér i Filskov var der ti virksomheder, der måtte lukke. Det er mange arbejdspladser, der dermed er gået tabt. Det er de mange medarbejdere, der i mange år har været gode og loyale kunder i butikken. Desuden har mange af de lokale minkavlere været engageret i forskellige brancheforeninger. Når de inviterede til aktiviteter, valgte de jo vores købmandsbutik som leverandør af forskellige varer. Det kan mærkes på bundlinjen, lyder det fra Peter Junge.

Annonce

Omsætning er faldet

Omsætningen er da også faldet drastisk, erkender han. Hvor meget, det drejer sig om i kroner og øre, ønsker han ikke at oplyse.

Men der er tale om en mindre formue, kan man forstå.

Det kommer dog ikke til at koste afskedigelser i hans butikker, påpeger købmanden.

Der er til gengæld andre steder, hvor krisen er mere konkret.

- Man skal jo huske på, at mange ikke har andet at falde tilbage på. Jeg har selv en svoger – han er 55 år, og han har aldrig lavet andet end at være beskæftiget i minkbranchen, fortæller Peter Junge.

Han hæfter sig dog ved, at især de yngre - "de 30-40-årige" - er gode til at komme videre og finde andet arbejde.


Vi er alle meget berørt af det – på den ene eller anden måde

Peter Junge, Min Købmand, Filskov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce