Annonce
Billund

Filskov mindes krigshelt fra D-dag

Der holdes mindeaften i Filskov. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Svend Immanuel Moustgaard fra Filskov var frivillig i den canadiske hær og var med ved D-dag i juni 1944. Han faldt senere ved slag i Nordfrankrig.

Filskov: Onsdag 24. juli arrangerer Billund Kommunes Museer i samarbejde med Filskov Lokalhistoriske Arkiv, Besættelsessamling Grindsteds Venner, Forsvarsbrødrene i Sdr. Omme og Filskov Kirke en mindeaften om filskovdrengen Svend Immanuel Moustgaard.

6. juni var det 75 år siden, invasionen (D-dag) blev startet. Tusindvis døde i de første mange dage og uger af invasionen og én af dem var Svend Immanuel Moustgaard fra Filskov. Han meldte sig som frivillig til den canadiske hær "The Black Watch". Han faldt i slaget ved Verrières Ridge syd for Caen i Nordfrankrig 25. juli 1944. Til ære for Svend Immanuel Moustgaard blev der i 1947 sat en mindeplade op i Filskov Kirke.

Annonce

Den røde brænding

Arrangementet 24. juli begynder i Filskov Kirke og fortsætter i Viadukthallen. I Filskov Kirke afholdes der en mindehøjtidelighed for Svend Immanuel Moustgaard, og det begynder kl. 19. Spirekoret fra Filskov Friskole medvirker. I Viadukthallen vil Ole Moustgaard fortælle om Svend Immanuel Moustgaards liv gennem breve og familiefotos. Herefter vil forfatter Jakob Tøtrup Kjærsgaard fortælle om sin nye bog "Den Røde Brænding", hvori Svends deltagelse i D-dag invasionen er beskrevet.

I Viadukthallen vil der endvidere forefindes en lille udstilling af diverse effekter fra Svend Immanuel Moustgaards liv.

Der kan købes kaffe og brød i Viadukthallen, og alle er velkomne.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Sydjylland

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce