Annonce
Kolding

Finalefeltet er klar: Oplev installationer på Tombolapladsen, ved SDU og Slotssøbadet

Tre arkitektstuderende fra Aarhus; Morten Hagemann, Frederik Ravn og Erik Bruntse står bag denne installation, som er en legeskulptur, der skal stå på Tombolapladsen. Foto: Louise Lauritsen

Unge studerende står bag de tre finaleforslag til konkurrencen Formby, som udlodder 50.000 kroner til vinderen. Installationerne kan opleves rundt om i byen fra slutningen af maj og hele juni.

Kolding: Konkurrencen Formby indtager til sommer tre markante pladser i den centrale del af Kolding. Her rykker nemlig tre store installationer ind på Tombolapladsen, græsplænen ved Slotssøbadet og pladsen foran SDU. Installationerne bliver ikke bare spændende at se på, de må også bruges til leg, motion og til at drikke af.

Installationerne er med i en konkurrence og kan opleves fra slutningen af maj og hele juni. I den periode kan man via sms stemme på sin favorit, og holdet bag det projekt, som får flest stemmer, bliver belønnet med Formby-prisen 2017 og 50.000 kroner.

Annonce

- Alle, der har været involveret i denne proces, har været meget imponerede over mangfoldigheden, kreativiteten og tankerne bag projekterne.Peter O. Andersen, leder af Design Week Kolding.

Jurymedlemmer

Ulrik Jungersen, designchef, Kolding Kommune.Mette Mikkelsen, designer og adjungeret professor, Designskolen Kolding.Mette Holm Pedersen, arkitekt, Kolding Kommune.Signe Moos, landskabsarkitekt og partner Moos+Looft.Stine Pedersen, afdelingsleder byggesag, Kolding Kommune.Peter O. Andersen, leder Design Week, Kolding Kommune.

Denne regnfanger bliver sat op foran indgangen til SDU. Den har form som en omvendt parasol, der folder sig ud, når det regner. Dermed giver den ly for regnen samtidig med, at den samler regnvand op. Vandet ryger ned gennem pælen, hvor det renses, så vandet kan drikkes. Der monteres en lille vandhane neders på pælen, som man kan tappe vandet fra. Illustration: Lene Lyngsø og Nanna Lundgren

Imponerende kreativitet

De tre finalister er valgt ud af 75 forslag. I december var 15 semifinalister inviteret til Kolding for at præsentere deres ideer, og en jury valgte herefter de tre projekter, som nu skal bygges.

- Alle, der har været involveret i denne proces, har været meget imponerede over mangfoldigheden, kreativiteten og tankerne bag projekterne, hvilket ikke har bidraget til at gøre beslutningsprocessen nemmere, fortæller leder af Design Week Kolding Peter O. Andersen.

Juryen har haft fokus på, at projekterne svarede til de temaer, som var sat for hvert område, hvor godt installationen kunne integreres i de enkelte områder, designet af installationerne, valget af materialer, og om det kunne realiseres.

Træningscirklen får plads på græsplænen foran Slotssøbadet. Banen bliver 80 meter lang, og den er udformet som en cirkel. Undervejs på banen er der en masse forskellige øvelser som mave- og armbøjninger, man skal igennem. Illustration: Anne-Sofie Sørensen og Nikolaj Slumstrup Petersen

Tre temaer - tre projekter

De tre temaer og tilsvarende placeringer er klima og miljø ved SDU, leg og liv på Tombolapladsen, og ved Slotssøbadet er det sundhed og motion.

Ved SDU bliver det sat en interaktiv regnfanger op, som renser vandet, så man kan drikke det.

På Tombolapladsen lander en stor legeskulptur, der er udformet som en fugl.

Lige ned til Slotssøen på græsplænen foran Slotssøbadet bliver der bygget en stor cirkel, som er en træningsbane, hvor man kan udføre forskellige øvelser.

Hver projektgruppe har fået 22.017 kroner til at opføre deres installation, som skal stå klar til præsentation mandag 29. maj, når Design Week Kolding skydes i gang.

Formby-konkurrencen handler om at skabe nye former for byudvikling og nye måder at bruge byens områder på. Konkurrencen er en del af Design Week Kolding 2017, og de tre installationer kan opleves fra mandag 29. maj. Illustration: Kolding Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce