Annonce
Sønderborg

Finanslov giver Sønderjyllands Symfoniorkester arbejdsro

Sønderjyllands Symfoniorkester slipper for at spare på budgetterne i fremtiden. Arkivfoto: Timo Battefeld
Regeringen har sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet aftalt at stoppe besparelserne på blandt andet Sønderjyllands Symfoniorkester fra 2020. Det giver det sønderjyske orkester arbejdsro, dog uden at det bliver prangende.
Annonce

Sønderborg: Den statslige støtte til Sønderjyllands Symfoniorkester er faldet siden 2012. Det satte den daværende kulturminister Mette Bock en stopper for i 2017, hvor hun bremsede besparelserne på de fire fynske og jyske landsdelsorkestrene ved at skære i støtten til det sjællandske orkester Copenhagen Phil.

Det var omprioriteringsbidraget, som er en årlig besparelse på to procent, som blev sat på pause for de jyske og fynske orkestre.

Nu har regeringen sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet aftalt at stoppe besparelserne på blandt andet Sønderjyllands Symfoniorkester fra 2020.

- Det er vi glade for. Besparelserne var jo stillet i bero for orkestrene vest for Storebælt, men det var en stakket frist. Det var et pusterum, men ikke en løsning. Nu er omprioriteringsbidraget afskaffet helt. Det skaber ro at vide, vi ikke skal ud og finde nye besparelser på to procent i året. Det er en stressfaktor for enhver institution, siger Nikolaj Andersen, der er orkesterchef i Sønderjyllands Symfoniorkester.

Statslig støtte

Støtten fra Staten til Sønderjyllands Symfoniorkester var i 2012 på 40,1 millioner, 2013: 40,2 millioner, 2015: 40 millioner og i 2016: 39,7 millioner og i 2017: 39,3 millioner.

Orkestret får også støtte fra en række på kommuner på cirka 2,5 million kroner årligt. Orkestret har også en række sponsorer.

Annonce

Særbevilling i fire år

Støtten fra Staten til det sønderjyske symfoniorkester bliver på 42,3 millioner i året fra 2020. I år er støtten på 41,7 millioner.

– Det bliver aldrig prangende, men det giver os den fornødne ro, at vi ikke skal tænke på at skære, siger Nikolaj Andersen. I år og de tre kommende år har Sønderjyllands Symfoniorkester en særbevilling på tre millioner kroner, som skal bevirke, at der kommer symfonisk musik ud i hele landet samtidig med, at der kommer nye publikumsgrupper i koncertsalen. Sønderjyllands Symfoniorkester har med bevillingen lavet to Beatles-koncerter og to gospelgalla-koncerter i 2019.

- Arrangementerne har bygget bro hen over de to forskellige musikdiscipliner. Det har fungeret, for vi kender mange af de faste koncertgængere, og det var bestemt ikke alle i publikum, der plejer komme til vores koncerter, siger Nikolaj Andersen. Der er 57 fastansatte musikere i orkestret, der er normeret til 65 musikere. Der arbejdes på at udvide orkestret med en eller to stillinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce