Annonce
Sydjylland

Finansloven er landet: Sådan påvirker den Syd- og Sønderjylland

Den sidste finanslov inden næste folketingsvalg faldt efter flere ugers forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti på plads fredag eftermiddag. Forrest præsenterer DF's gruppeformand Peter Skaarup og finansminister Kristian Jensen finansloven for pressen foran Finansministeriet. Foto: Philip Davali/Scanpix

Udkantsgymnasier, grænsehandel og en kærlig hånd til Dybbøl Mølle. Regeringen og Dansk Folkeparti fremlagde fredag eftermiddag finansloven for 2019, og den indeholder en række initiativer, der direkte påvirker Syd- og Sønderjylland. Få overblikket her.

Grænsekontrol ud af Danmark

Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat 2,8 millioner kroner i 2019 og 5,8 millioner årligt fra 2020 til kontrol af kriminelle, der rejser ud fra Danmark. Indsatsen målrettes personer, som forsøger at fragte tyvekoster ud af Danmark, står der i finansloven. Derudover afsættes der 95 millioner kroner til blandt andet at opretholde den midlertidige grænsekontrol.

- Det er en kontrol, hvor risikoen for at blive kontrolleret på vej ud af Danmark vil være større end i dag. Det vil være kriminalitetsdæmpende set ud fra den betragtning, at det er noget nemmere at tage tyvebander på vej ud af landet med tyvekoster end at tage en tom varevogn på vej ind i landet, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, der understreger, at langt fra alle vil bliver kontrolleret på vej ud af Danmark. Kontrollen vil derimod fokusere på varevogne med udenlandske nummerplader.

Der afsættes desuden 52,5 millioner kroner i perioden 2019-2022 til styrkelse af toldkontrollen ved grænsen.

Annonce

Penge til høreområdet

Hørepatienter i Region Syddanmark har længe været plaget af lange ventetider og andre udfordringer i behandlingssystemet. På finansloven afsættes 40 millioner kroner i 2019 og 25 millioner kroner årligt i perioden 2020-2022. Pengene skal blandt andet gå til at til afprøve ny model for visitation og til at skabe større gennemsigtighed omkring private tilbud. Der skal desuden indføres nationale kvalitetskrav.

Udover 2019-budgettet afsættes der 25 millioner kroner årligt i perioden 2019-2022 til at nedbringe ventetider på høreapparatbehandlingen. Regionerne vil på den baggrund blandt andet få mulighed for at prioritere patienter med komplicerede høretab samt børn og unge under 18 år.

Hjælp til gymnasier i udkanten

Der afsættes 10 millioner kroner årligt i perioden 2019-2022 til et midlertidigt løft af tilskuddet til gymnasier med færre end 430 årselever, hvor institutionens elever ville få mere end 20 km til det nærmeste gymnasium, hvis uddannelsestilbuddet på institutionen faldt bort. Det svarer til et tilskud på 0,5 millioner kroner årligt til de gymnasier, der i dag modtager tilskuddet. I vores landsdel gælder det Grindsted Gymnasium og HF og Vejen Gymnasium.

Øget lufthavnskontrol

JydskeVestkysten skrev tidligere på måneden, at kun to ud af årets i alt tyve kontroller mod socialt bedrageri fandt sted i Billund Lufthavn, selvom det er landets næststørste. Om der i fremtiden kommer flere kontroller i Billund Lufthavn melder finansloven ingenting om, men Regeringen og Dansk Folkeparti afsætter yderligere to millioner kroner årligt i perioden 2019-2022 til en styrkelse af indsatsen.

Dybbel Mølle skal restaureres

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at restaurere Dybbøl Mølle for 2,5 millioner kroner i 2019. Det sker som led i fejringen af 100-året for genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 2020.

Permanent forhøjet kørselsfradrag i yderkommuner

Regeringen og Dansk Folkeparti vil forhøje kørselsfradraget permanent for de pendlere, der bor i 25 udpegede yderkommuner. De omfatter Aabenraa, Sønderborg og Tønder Kommune i vores landsdel. Det var ellers meningen, at det forhøjede kørselsfradrag skulle udløbe ved udgangen af 2018.

Angreb på grænsehandel

Fra næste år bliver bliver afgifterne på øl sænket med 70 millioner kroner - og 85 millioner kroner i 2022. Afgiften på vin nedsættes med 25 millioner kroner næste år og lidt mere de kommende år. Målet er at mindske grænsehandel.

Tørkeramte huse

Især i Trekantområdet har der gennem sommeren har der været eksempler på husejere, som mener, at deres huse revner i sommervarmen. Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, som skal undersøge forholdene omkring tørkeskader på huse og forsikringsvilkår.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce