x
Annonce
Erhverv

Trods millionoverskud: Finanstilsynet er bekymret for Frøs Sparekasse

Henning Dam forlader jobbet som administrerende direktør i Frøs Sparekasse med et plus på årsregnskabet på over 51 millioner kroner og kritik fra Finanstilsynet for ikke at have set nye erhvervskunder godt nok efter i sømmene. Foto: Frøs Sparekasse
Direktør for Frøs Sparekasse Henning Dam mener, at Finanstilsynet tegner et sort billede af situationen i banken. Han er meget tilfreds med at aflevere et overskud på 51,4 millioner kroner i sit sidste regnskab.

Bank: Finanstilsynet er bekymret for, om Frøs Sparekasse med en yderligere satsning på erhvervsområdet og dermed øgede udgifter til ansatte og edb og uden at tjekke nye kunder tilstrækkeligt leger med ilden. Direktør i Frøs Henning Dam deler ikke nervøsiteten.

"Der er høj konkurrence på erhvervskunderne, og der er flere eksempler på kunder, hvor sparekassen ikke har forholdt sig til, om indtjening på kunden står i et tilfredsstillende forhold til risikoen", skriver Finanstilsynet i en redegørelse efter et tilsynsbesøg i oktober og november.

Videre står der: "Sparekassens kreditpolitik er meget bred og ikke tilstrækkeligt afgrænset på en række punkter, ligesom der ikke er tilstrækkelig rapportering herpå. Sparekassen fik påbud om at præcisere kreditpolitikken og sikre tilstrækkelig rapportering herpå. Sparekassen fik også påbud om, at bestyrelsen skal foretage sin årlige risikovurdering".

Efterfølgende forlanger Finanstilsynet, at Frøs Sparekasse, der har hovedkvarter i Rødding, "skal udarbejde og indsende en redegørelse for, hvilke tiltag sparekassen vil iværksætte for at forbedre situationen".

"Ved gennemgang af udlån blev der konstateret et behov for yderligere nedskrivninger på fire millioner kroner. Sparekassen fik desuden påbud om at nedskrive værdien af to af sparekassens domicilejendomme med samlet 4,6 millioner kroner".

Finanstilsynet forlanger endelig, at Frøs skal polstre sig ekstra for at ruste sig til en eventuel ny finansiel krise eller et alvorligt krak i kundekredsen.

"Inspektionen dannede grundlag for at øge solvensbehovet med 0,6 pct. svarende til 25,5 mio. kr. til dækning af tillæg til store kunder med finansielle problemer. Herudover forøges solvensbehovet med 0,2 procentpoint til dækning af kreditspændsrisiko. Solvensbehovet udgør herefter 10,5 procent, og solvensprocent udgør 18,8 procent," står der i redegørelsen fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet er bekymret for, om Frøs Sparekasse med en yderligere satsning på erhvervsområdet og uden at tjekke nye kunder tilstrækkeligt leger med ilden. Direktør i Frøs Henning Dam deler ikke nervøsiteten.

Annonce

Kulsort billede

Henning Dam mener, at Finanstilsynet maler et for sort billede af situationen. Han peger blandt andet på, at Frøs allerede har indregnet den øgede hensættelse og nedskrivninger på bygningerne i Rødding og Esbjerg i årsregnskabet, som viser et "tilfredsstillende" overskud på 51,4 millioner kroner, og som i øvrigt blev offentliggjort samme dag som Finanstilsynets redegørelse.

- Både bestyrelsen og direktionen kan genkende det billede af sparekassen, som Finanstilsynets redegørelse tegner, men samtidig er det allerede de udfordringer, hele organisationen arbejder med at løse, og som der er fokus på i sparekassens strategiske målsætninger, siger Henning Dam.

- Kapitalkravene til banksektoren er steget meget i de senere år. Derfor skal sparekassen tjene flere penge og konsolidere sparekassen endnu mere. Det er vi godt i gang med, hvilket vores regnskab for 2019 bekræfter. I forhold til redegørelsen til Finanstilsynet om, hvordan sparekassen vil lykkes med at løfte indtjening og egenkapital, mener vi, at en stor del af svaret ligger i strategien frem mod 2022.

- Vi står midt i processen, og vi har gennemført mange tiltag med succes. Arbejdet med at nå vores mål vil vi naturligvis fortsætte med at forfølge. Sparekassen har de seneste år opdyrket nye forretningsområder og rejst ny kapital. Det har været medvirkende til, at sparekassen har vendt et faldende udlån til et stigende udlån og forbedret sparekassens kapitalprocent markant.

- Faktisk er sparekassens kapitalprocent på det højeste niveau nogensinde og udgør nu 20 procent efter indregning af sparekassens resultat for 2019.

Efter præcis tre år som administrerende direktør for Frøs vender Henning Dam 1. april tilbage til Sydbank som direktør med ansvar for områderne kapitalforvaltning og Privat og Private Banking. Han fratræder som administrerende direktør 1. februar og skal de kommende to måneder blandt andet bruge tid på at svare Finanstilsynet.

Bestyrelsen har konstitueret nuværende erhvervsdirektør i sparekassen, Grethe Harmuth, som administrerende direktør fra 1. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Fole Veteran Knallerttræf er aflyst

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Annonce