Annonce
Erhverv

Finanstilsynet giver nordjysk sparekasse en opsang

Efter inspektion i Sparekassen Vendsyssel har Finanstilsynet fundet en lang række ting, der skal gøres bedre.

Sparekassen Vendsyssel, der opererer i det nordjyske, men også har to filialer i København, får en række løftede pegefingre af Finanstilsynet, der har været på besøg.

Inspektionen har udløst flere påbud til den lille sparekasse, der oplever pæn vækst, ikke mindst efter købet af Østjysk Bank i 2018. Det halter dog med kontrollen af bevillinger af lån, ikke mindst til erhverv.

- Gennemgangen af bevillingsgrundlaget for bevillinger til erhvervskunder viste, at særligt de bevillinger, der ikke var sket centralt i sparekassens kreditafdeling, var dårligt belyste, og der var ikke foretaget vurderinger og konklusioner, skriver Finanstilsynet og fortsætter om projektfinansiering:

- Der var mange afvigelser fra kreditpolitikken, og sparekassen fremstod betydeligt mere risikovillig, end hvad kreditpolitikken foreskriver. Sparekassen fik påbud om at overholde sin kreditpolitik.

Det er dog ikke kun på erhvervssiden, at Sparekassen Vendsyssel får et rap over nallerne af Finanstilsynet.

Der skal bedre styr på udlånet til landbrug og på bevillinger af lån til private, om hvilke tilsynet skriver:

- Flere bevillinger tog ikke højde for kommende ændringer i kundens indkomst, for eksempel overgang fra lønmodtager til pensionist.

- Sparekassen fik påbud om at sikre, at der sker en vurdering af, hvor robust kundens indkomstforhold er, herunder også en vurdering af, om rådighedsbeløbet er tilstrækkeligt for den enkelte kunde ved at inddrage kundens historiske rådighedsbeløb samt vurdering af gældsfaktor og formueforhold, skriver Finanstilsynet.

Der er også faldet et påbud om, at der skal være mere kontrol med filialerne, hvis grundlag for at bevilge lån beskrives som " svingende og overvejende mangelfuld".

Sparekassen Vendsyssel har også fået påbud om at styrke risikostyringsafdelingen, afdelingen for compliance samt at få en mere præcis forretningsmodel og kreditpolitik.

Sparekassen havde i 2018 et nettoresultat på 353,7 millioner kroner og udlån for 12,8 milliarder kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Næsten dobbelt så mange uheld på motorvejen ved Kolding: Der er ikke plads til flere biler

Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce