Annoncørbetalt indhold

Find den rigtige maling til din facade

Dette indeholder sponsoreret indhold

Har du en muret og pudset facade i din bolig? Så kan det være både en fornuftig og æstetisk smuk løsning at male den. Men det er helt afgørende, at du vælger den rigtige type maling til opgaven, og det kan ærligt talt være en jungle at finde rundt i. Læs med her, og find den helt rigtige type maling til din facade.

Trænger din facade til at blive frisket op? Så er det måske ikke det eneste, du har lyst til at opdatere i dit hjem. F.eks. er nye vinduer og døre noget af det, der løfter husets ydre udseende mest - og i dag kan du få vinduer i alle slags farver og materialer og sågar former. Og langt de fleste producenter producerer efter dine mål og ønsker, så du kan få præcist det vinduer, der passer i stil og størrelse til din bolig.

Annonce

Før du maler en muret og pudset ydervæg

Det er for det meste en dårlig idé at male direkte på en blank murstensvæg, da teglstenene og mørtelfugerne har forskellige egenskaber og sugeevne. Dette er især gældende ved gamle teglstenshuse, hvor materialerne ikke er beregnet til at bære et lag maling.

Til gengæld kan pudsede og tyndpudsede facader sagtens males, såfremt de er i god stand. Det er vigtigt, at pudslaget hænger sammen og sidder godt fast på muren.

Vælg den rigtige type maling

Valget af maling afhænger af flere faktorer, Heriblandt murens og facadens tilstand, fugtforhold, tidligere behandlinger, samt hvilket udseende og udtryk du gerne vil opnå.

Skal du male en blank mur, skal du vælge mellem akrylpastmaling, olieemulsionsmaling eller silikonemaling. Her er det vigtigste, at malingen er så diffusionsåben som muligt. Det vil sige, at den fugt, der nødvendigvis trænger gennem muren indefra, kan slippe ud gennem laget af maling på ydersiden. Hvis fugten ikke kan komme ud, vil den med tiden hobe sig op i muren bag malingen og få både maling og puds til at løsne sig.

Derudover er det vigtigt, at malingen er vandtæt i forhold til regn og anden form for vand udefra.

En god huskeregel er, at teglmure med pudset overflade bør være mindst to år gamle, inden de males. Ellers er der risiko for saltudblomstringer, hvilket er hvide aftegninger på facaden.

Akrylplastmaling

Akrylmaling er en af de mest almindelige malinger til facadebrug. Bindemidlet er akryl/plast opløst i vand, og malingen er meget langtidsholdbar, smudsafvisende, robust over for vejr og vind og samtidig diffusionsåben. Akrylmaling giver en jævn og dækkende, mat eller halvmat overflade og kan fås i mange forskellige farver.

Malingen kan både bruges oven på ny og tidligere malet bund og på beton, puds og cementpuds. Men det er vigtigt, at underlaget er fast og grundigt afrenset, da malingen hæfter godt og hurtigt.

Akrylplastmaling er dog ikke egnet til overflader, der smitter af, det kan eksempelvis være kalkede facader. Og har din ydervæg et sugende underlag, skal den først grundmales med fortyndet maling eller en forankringsgrunder.

Silikonemaling

Silikonemaling består af en silikoneharpiks, der er opløst i vand, som agerer bindemiddel for malingen. Med sin matte og levende overflade minder silikonemalingen en del om silikatmalingen. Dog er silikonemalingen mere vand- og snavsafvisende.

En af fordelene ved silikonemaling er, at den er meget diffusionsåben og vejrbestanding. Derudover kan den bruges på de fleste underlag, inklusiv underlag, der er blevet malet tidligere - også med andre typer maling. Du skal blot være opmærksom på, at underlaget ikke må smitte for meget af.

Silikatmaling

Silikatmaling bruges ofte i stedet for kalkning, da den giver en helmat, levende, lysægte og meget diffusionsåben overflade. Overfladen er porøs og har en selvrensende effekt, og silikatmaling findes i afdæmpede farver.

Bindemidlet er silikat (vandglas) opløst i vand, og malingen kan kun bruges på ubehandlede mineralske overflader, eksempelvis på tidligere silikatmalede overflader, vandskuret mur, puds, beton og eternit, som den kan gå i kemisk forbindelse med.

Cementpulvermaling

Cementpulvermaling købes som et cementholdigt pulver, der skal røres op med vand lige inden brug. Fordelen er, at det er nemt at påføre og det kan også bruges på fugtige mure.

For at undgå, at cementpulvermalingen tørrer for hurtigt, skal du vande muren inden, du maler den.

Cementpulvermaling er vandafvisende, men diffusionsåben og egner sig bedst til mineralske underlag som beton, pudsede og vandskurede mure. Malingen fås i flere forskellige farver og tørrer op til en mat, pudsagtig, vaskbar overflade, der dog er noget modtagelig over for snavs.

Dette indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.