Annonce
Livsstil

Find inspiration til julegaven: Giv en museumsoplevelse i gave

Herning Museum of Contemporary Art, også bare kaldet Heart, er kunstmuseet i Herning med spændende oplevelser i storslåede rammer. PR-foto: Roland Halbe

Oplevelsesgaver har nogle år været et populær alternativ til de hårde pakker med byttemærke. De er til at blive klogere af i selskab med dem, man holder af. Mange butikker sælger små æsker med gavekort, men de danske museer er blevet gode til at lave pakketilbud med andre museer, og derfor kan det være en god idé at tjekke de lokale museers tilbud, inden man skal i sommerhus eller på byferie.

Overflødighedshorn i Aarhus

Går turen til Aarhus, er et Aarhus Card et bud på en gave, hvor man får noget for pengene. Kortet er periodebestemt og købes for en, to, tre eller fem dage. Men er kortet først købt, skal man ikke tænke over meget mere. Et Aarhus Card giver adgang til 25 museer og attraktioner, ligesom man også kan parkere gratis og køre gratis i bus og letbane.

På Aros i hjertet af Aarhus og i gåafstand fra banegården kan man opleve en stor udstilling med den amerikanske maler og filminstruktør Julian Schnabel. Vinteren ud præsenterer museet også en udstilling med den sydkoreanske kunstner Do Ho Suh, der blandt andet arbejder i installationskunst med transparente stofflader, der hænger i lag.

På Moesgaard Museum beskæftiger de sig både med fortid og nutid. Her kan man spejde over de mongolske stepper med den anmelderroste særudstilling "På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader".

Kvinders økonomiske, demokratiske og magtmæssige stilling i landet er ikke et nyt emne, men Kvindemuseet i Danmark, der ligger i det gamle rådhus i centrum af Aarhus, synes i disse dage at være så aktuelt som nogensinde før. Kvindemuseet formidler kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet. Den nyåbnede udstilling "Seksualundervisning gennem tiden" opruller 200 års indhold og metode i seksualundervisningen, og Kvindemuseet bruger lejligheden til at gå i dialog med børn og unge om normer, grænser og rettigheder for køn, krop og seksualitet. Fra 31. januar præsenterer museet soloudstillingen "Dagens Helt" af Peter Land om køn og maskulinitet med udgangspunkt i de seneste års ligestillingsdebatter.

Aarhus Card kan købes på nettet eller ved mange af byens turistattraktioner. Priserne starter ved 299 kroner for et døgn for voksne og 149 for børn, og prisen pr. dag falder, jo længere kortet gælder.

Trænger man til en afstikker fra Aarhus, kan man hoppe ind i bilen og køre vestpå, hvor både Museum Jorn og Herning Museum of Contemporary Art, Heart i daglig tale, byder på kunstoplevelser.

Museumsoplevelser

De lokale turistforeningers hjemmesider indeholder ofte informationer og samlede museumstilbud.Museerne skilter typisk også med gode tilbud på deres egne hjemmesider under billetpriser.

Eksempelvis kultur- og kurbillet til Dronning Dorotheas Badstue, Koldinghus og Trapholt eller Museum Sønderjyllands museumsklub, som giver adgang til en række museer og attraktioner i Sønderjylland.

Regnbuen af Olafur Eliasson er blevet kronen på toppen af Aarhus. PR-foto: Anders Trærup
Annonce

Kunst og kunsthåndværk på Fyn

På Fyn er der store museumsoplevelser at komme efter - også uden for Odense. Visit Fyn sælger en samlet billet til øens fire store kunstmuseer Brandts i Odense, Clay i Middelfart, Faaborg Museum og Johannes Larsen Museet. Denne vinter byder Brandts på den store science-fiction-udstilling "Into the Unknown", men museets gæster kan også opleve museets faste samling i en nyophængt udgave. Over foråret og sommeren kan besøgende opleve en udstilling, der sætter spot på kunstnerne L.A. Ring og H.A. Brendekilde.

Fra Odense kan afstikkerne gå både øst, vest og sydpå. I Middelfart præsenterer Clay det ypperste inden for dansk keramik. I Kerteminde træder man ind i fynbomalerne Johannes og Alhed Larsens hjem, hvor man kan opleve den store samling af især naturmalerier og illustrationer. Tager man turen sydpå, kan man opleve Faaborg Museum, der er en klassicistisk perle i sig selv. Museets mange søjler, mosaikker danner blandt andet ramme om en stærk lokal forankring mellem kunsten, byen og det fynske landskab.

Billetten til de fire museer kan købes hos www.visitfyn.dk for 265 kroner og gælder et år fra købsdatoen.

Rygtet om Tirpitz' fortræffelighed bredte sig som en steppebrand sidste sommer. I sådan en grad at museet var tæt på at drukne i gæster. PR-foto: Mike Bink
Annonce

At leve med krig i Vestjylland

Til historienørder med en forkærlighed for nyere historie og især besættelsestiden er der masser af guf at komme efter, hvis ferien går til sommerhuset ved vestkysten. Sidste sommer druknede det dengang nyåbnede museum Tirpitz ved Blåvand i gæster. Museet er tegnet af Bjarke Ingels og består af fire store udstillingsgallerier under sandet, der er forbundet med den gamle Tirpitz-stilling, der ikke nåede at blive færdigbygget inden befrielsen i 1945.

Historieturen fortsætter på Esbjerg Museum, hvor udstillingerne "Besat - Esbjerg 1943" og "Modstand" på hver sin måde giver et blik på livet i Danmark under anden verdenskrig. "Besat" tager museumsgæsterne gennem familien Hansens hus anno 1943 og præsenterer tidens dilemmaer. Og måske bliver der blæst luftalarm undervejs.

Entré ved Tirpitz er 125 kroner for en voksen. 50 kroner ved Esbjerg Museum. Børn under 18 kommer gratis ind begge steder.

Museet Heart har permanente udstillinger samt løbende udstillinger med udskiftninger. I vintermånederne kan man opleve "Next Level", hvor museet sætter fokus på computerspil, samt "Let Me In" Ry David Bradley og Jon Rafman, der er en totalinstallation med fokus på teknologiens indflydelse på kunst. PR-foto: Roland Halbe
Annonce

En weekend i København

Planlægger man nogle dage i København, er billetter til Parkmuseerne et godt bud på kulturelle vitaminer i landets hovedstad. Parkmuseerne er en sammenslutning mellem Statens Museum for Kunst, Rosenborg, Statens Naturhistoriske Museums geologiske museum, Den Hirschsprungske Samling, Palmehuset i Botanisk Have, Cinemateket og Davids Samling. Museerne ligger i gåafstand og er bundet sammen af Kongens Have, Botanisk Have og Østre Anlæg.

Kunstmuseet Davids Samling indeholder tre permanenter udstillinger: Islamisk samling, Ældre europæisk samling og Nyere dansk samling. Den islamiske samling er museets vigtigste og hører til blandt de væsentligste i den vestlige verden. Kunstværkerne i samlingen består af kunsthåndværk, der går tilbage til det syvende århundrede og frem til midten af det 19. århundrede fra et område. Den nyere danske samling består af malerier og skulpturer udført omkring 1880-1950, og for tiden udstilles udelukkende værker af maleren Vilhelm Hammershøi.

Statens Museum for Kunst præsenterer i februar en udstilling med skulpturer, malerier, collager og tegninger af den dansk-franske kunstner Sonja Ferlov Mancoba, og i den sidste halvdel af 2019 viser museet den største udstilling om den danske guldalder nogensinde med over 200 malerier og tegninger fra 1807-1864.

En billet til Parkmuseerne giver adgang til seks museer for 195 kroner. I Cinemateket giver billetten adgang til en filmvisning. Billetten er gyldig et år fra købsdatoen.

Tirpitz kombinerer moderne museumsgalleri med den gamle Tirpitz-stilling. PR-foto: Mike Bink
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvem overtager min del af arven, hvis jeg dør først?

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

Kolding For abonnenter

Anders drømmer om egen skov og udsigt til vildt fra haven: EU-tilskud skal hjælpe med at omdanne mark til vild natur

Danmark

Flere må vente på ambulancen: Der mangler reddere

Sønderborg

Venstre stiller spørgsmålstegn ved vindmøller i Lillebælt: Men der er fuld opbakning til Project Zeros målsætning

Esbjerg

Ekstra penge eller smalhals: Esbjerg Kommune skal bruge 400 ekstra millioner kroner til børn og ældre, hvis ikke sparekniven skal frem

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Tønder For abonnenter

Flere indbrud i den seneste tid: Tønder Kommune er en af de dårligste til nabohjælp

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Haderslev

Hverdagen vender tilbage, og der skrues op for musikken: - Vi skal bruge 950 frivillige, og dem skaffer vi

Annonce