Annonce
Tønder

Findes flere steder i verden: Nu skal nazismens ofre også huskes i Tønder

Snublesten er blandt andet brugt i København og Kolding. Senest er der også to snublesten på vej i Assens for at mindes mennesker, der forsvandt og blev ofre for nazismens hærgen under besættelsen. Foto: Søren Gylling
Snublesten, der skal minde om nazismens ofre under besættelsen, er nedlagt i flere byer i Danmark. Tønder kan blive den næste. I kommunen er der identificeret 19 personer, der burde mindes med en sten, mener lokalhistoriker.

TØNDER: De findes allerede i Kolding, København og Fredericia. Og i Assens er de lige på trapperne.

Nu melder Tønder sig også på banen.

For nu at sige det på tysk:

Annonce

- So ein Ding müssen wir auch haben.

Det mener i hvert fald medlemmerne af Lokalhistorisk Forening & Arkiv for Gl. Tønder Kommune og bringer et forslag om brug af snublesten eller Stolpersteine i kommunen  på dagsorden.

Snublesten

  • Ideen til snublesten kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig. Han lagde den første sten til minde om ofre for nazisternes forbrydelser i Köln i 1992.
  • Det, som startede som et lokalt projekt til minde om nogle enkelte ofre i Köln, har siden udviklet sig til Europas største decentrale mindesmærke. Det tyske ord, Stolperstein, oversat til snublesten på dansk, henviser til Demnigs intention om, at beskueren skal snuble over fortiden og blive påmindet om det menneske, som havde sin sidste frivillige bopæl på det sted, hvor stenen ligger.
  • ​De første snublesten blev lagt for roma-sintier, og der findes nu snublesten til minde om udvisningen og udryddelsen af roma-sintier, jøder, homoseksuelle, politisk forfulgte med flere.
  • Der lægges også sten til minde om forfulgte, som overlevede nazisternes vold og i Danmark også for politifolk og modstandsfolk.
  • ​Den første snublesten i Danmark blev lagt foran synagogen i Krystalgade i København i 2019.
  • ​Der findes nu flere end 74.000 snublesten i Europa. Danmark er land nummer 26.

Formålet med snublestenen er, at man på sin vej skal "snuble" over fortiden og blive mindet et menneske og dets historie bag.

Selvom det er mere end 75 år siden, at anden verdenskrig sluttede i Danmark, bliver der fortsat opstillet og nedlagt mindesmærker, som skal sørge for, at krigen og krigens ofre aldrig glemmes, og at vi husker personer, som har gjort en ekstra indsats.

- Dem findes der også en del af i Tønder, påpeger lokalhistoriker Ingolf Haase, Møgeltønder.

Helt præcis har han gennem grundig research foreløbig fundet frem til 19 lokale personer, der er direkte ofre for nazisternes rædselsregime.  Det drejer sig om personer, der døde i tyske koncentrationslejr, i tyske fængsler i Danmark eller faldne i modstandskampen. Sammen med Lokalhistorik Forening & Arkiv i gl. Tønder Kommune, som han har været formand for i adskillige år, støtter Ingolf Haase snublesten-initiativet.

- Og det ville være ganske oplagt at lægge ud med lektor Aage Rosenkjær. Hans snublesten kunne passende placeres foran Tønder Gymnasium, hvor han var lærer, siger Ingolf Haase.

Den sidste bopæl

Som udgangspunkt placeres snublesten i gadeniveau ud for det sted, hvor personerne havde deres sidst kendte bopæl. I Tønder Kommune ville det, i hvert fald ikke i alle tilfælde, være den mest optimale løsning.

- Det giver ikke meget mening, at placere en sten på en grusvej ude på landet eller andre steder, hvor der ikke kommer nogen forbi. Det er mere oplagt at finde en placering inde i byen, siger Ingolf Haase, og nævner Torvet eller Wegners Plads som muligheder.

Han har assisteret arkivleder Birgitte Thomsen med at finde frem til der personer, der burde mindes med en snublesten. Opfordringen til at indføre ordningen i Tønder Kommune, gerne i samspil med de lokalhistoriske foreninger og arkiver, er nu sendt til Tønder Kommune.

Ifølge Birgitte Thomsen har snublestenene efter henvendelser udefra været oppe at vende i det lokale arkivsamarbejde. Her er stemningen positiv.

- Snublesten er en elegant og diskret måde at mindres ofrene for de nazistiske forbrydelser. Lokalhistorisk forening mener også, at det er vigtigt, at vi i nutiden og fremtiden bliver mindet om alle dem, der led under nazismen i Danmark. For så husker vi, at vi skal arbejde for, at noget lignende ikke sker igen, skriver Lokalhistorisk Forening i henvendelsen til kommunen, der også indeholder en understregning af, at foreningen gerne - og på alle måder - vil støtte projektet.

Således tilbyder Lokalhistorisk Forening blandt andet, at der i forbindelse med nedlæggelsen af snublesten, udarbejdes et lille hæfte med korte biografier over personerne bag stenene.

En snublesten er karakteriseret ved at være en chaussesten på 10 x 10 centimeter med en overflade af messing, hvori der er indgraveret navn, fødselsår, arrestationsdato, deportationsår, hvis vedkommende blev deporteret, dødsdato og dødssted, hvis det kendes. ArkivfotoAnnonce
Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Fans i hele verden samles om verdens største fodboldfinale - men heftigt prisskilt afskrækker lokale barer fra tage del i festen

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Sønderborg

Se hvordan du kan komme til at bo: 38 nye klimavenlige boliger er på vej i Vollerup

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Billund

Hvor ender dit affald?: Her er de korte videoer, der kan gøre dig klogere

Annonce