Annonce
Trekantområdet

Findes giftstof også i Fredericia?: Brandøvelser i Gudsø og på raffinaderiet under lup

TrekantBrand benytter brandøvelsescentret i Gudsø til øvelser. Det har brandfolk og beredskabsstyrelsen gjort siden 60'erne. Indtil 2011 benyttede man et brandslukningsskum, som indeholdt stoffet PFOS. Det blev forbudt af EU og udfaset. Miljøstyrelsen har i flere omgange haft fokus på øvelsespladserne, og nu er de i fokus igen efter fund af giftstoffer i Korsør. Arkivfoto
Efter fund af rester af miljøgiften PFOS ved Korsør har Miljøstyrelsen bedt kommuner og regioner gå i gang med at få kortlagt, hvor der er gennemført brandøvelser i mange år. Fredericia Kommune kigger på Center Gudsø, mens Miljøstyrelsen kigger på raffinaderiet.

Gudsø: Brandfolk og frivillige har siden 1960'erne brugt tusindvis af timer på at slukke ild i ruinbyen tæt på Gudsø Vig. Men hvad brandfolkene ikke vidste, da de i mange år lagde brandslukningsskum ud over ruinerne, var, at skummet indeholdt giftige fluorstoffer i form af stoffet PFOS.

- Det er en af de forureninger, som dukker op efter mange år. Hvor man har anvendt stoffer, man ikke anede var giftige, men som nu viser sig kan have miljømæssige konsekvenser, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).


Annonce

Det er en af de forureninger, som dukker op efter mange år. Hvor man har anvendt stoffer, man ikke anede var giftige, men som nu viser sig kan have miljømæssige konsekvenser.

Formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).


Miljøstyrelsen har fornyet fokus på brandøvelsespladserne på baggrund af en miljøsag fra Korsør. Her har kvæg drukket af vand, der var i direkte berøring med et øvelsesareal. Man har kunnet spore giftstoffer i personer, som har spist kødet.

Derfor er der slået alarm til kommuner og regioner om at få kortlagt og undersøgt de lokale brandøvelsespladser. Det er en opfølgning på undersøgelser, der allerede blev gennemført i 2013.

Kommunen undersøgte drikkevand

På det tidspunkt gik brandøvelsespladsen i Gudsø under radaren.

- Jeg ved ikke, hvorfor Gudsø-pladsen ikke var med i den stikprøve, som Miljøstyrelsen gennemførte, men da det var kommet frem i undersøgelser på de andre brandøvelsespladser, at fluorstofferne kunne spores i det øvre grundvand under pladserne, så igangsatte vi selv en undersøgelse af Center Gudsø i 2014, forklarer miljøchef Inger Pabst.

Der var en drikkevandsboring på ejendommen. Den boring forsynede forpagterboligen og beredskabscentret med drikkevand. Det viste sig, at drikkevandet indeholdt spor af flourstoffer. Embedslægen vurderede, at indholdet af fluorstoffer ikke var så høje, at der var grundlag for at kræve en lukning af boringen.

- Men ud fra et forsigtighedsprincip blev det anbefalet at sikre en anden drikkevandsforsyning af ejendommen. Ejendommen er siden blevet koblet på drikkevand fra et Sdr. Vilstrup Vandværk, oplyser Inger Pabst.

Fredericia Kommune er i øjeblikket i dialog med Region Syddanmark og TrekantBrand om yderligere undersøgelser af Gudsø.

- Umiddelbart forestiller jeg mig, at det er en sag for regionen, men vi afventer, hvad Miljøstyrelsen melder ud i forhold til, hvad der skal undersøges, siger Christian Bro.

Annonce

Hvad med Gudsø Vig?

Christian Bro kunne godt have bekymring for, om forureningen har haft konsekvenser for Gudsø Vig, men det vurderer man ikke i Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi har haft kigget på sagen, men de biologer, vi har i vores bestyrelse, er enige om, at vi ikke har noget at bekymre os for i forhold til vandmiljøet. I Gudsø Vig er det dræn fra markerne og dermed forurening med næringsstoffer, som er problemet, siger formand for DN i Fredericia Karsten Enggaard.

I dag anvendes der ikke brandslukningsskum til brandøvelserne, og kommunen vurderer ikke, at der er nogen akut miljørisiko. Der er blandt andet ingen dyr, der drikker vand i området. De får, der græsser i nærheden, slukker tørsten i vandværksvand.

Annonce

Kig på raffinaderiet

Der er angiveligt brugt brandslukningsskum på andre lokaliteter i Fredericia, og de skal derfor også kortlægges og undersøges. Det er blandt andet på raffinaderiet, hvor man har eget brandberedskab, siger Christian Bro.

Det er Miljøstyrelsen, som er i dialog med raffinaderiet.

Til Fredericia Dagblad oplyser kontorchef i Miljøstyrelsen Yvonne Korup:

- Vi har skrevet til alle de produktionsvirksomheder, vi er myndighed for, herunder raffinaderiet i Fredericia og spurgt til forekomsten og brugen af såvel egentlige brandøvelsespladser som tilbagevendende brandøvelser. Svarfristen er medio august, og vi har ikke endnu hørt fra raffinaderiet. Når svarene er modtaget, og vi har kortlagt problemets omfang, vil vi følge op på sagerne.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Trekantområdet For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce