Annonce
Portræt

Findus-Linda går på efterløn midt i coronanedluk: - Det bliver forfærdeligt at undvære børnene

Linda Lund har altid haft det nemt sammen med børn - måske derfor blev hun døbt Findus for mange år siden? Foto: Privat
Linda Lund - bedre kendt som Findus blandt børnene i indskolingen på Sdr. Omme Skole - går på efterløn efter 26 år på skolen. Det kommer til at ske i stilhed, for hun har sidste arbejdsdag den 8. april midt i corona-nedlukningen, men Findus er ikke sådan én, der bare forsvinder...

Sdr. Omme: Hvad hedder hun egentlig? Linda Lund eller Findus?

Det er ikke så længe siden, den 63-årige pædagog, der adlyder begge navne, overværede et skænderi mellem to 0. klasseselever i skuret på Sdr. Omme skole. Diskussionen gik på, hvilket navn der var mest rigtigt.

- Vi fik det løst ved, at de begge fik ret, for jeg er døbt Linda, men jeg bliver kaldt Findus, så begge dele gælder, smiler Linda Lund over telefonen, for hun er én af dem, der har et nedsat immunforsvar og skal passe på i denne corona-tid.

Hvorfor hun bliver kaldt Findus, og hvorfor det har hængt ved i rigtig mange år, ved hun faktisk ikke helt. Hun synes nemlig ikke, at hun har specielt meget tilfælles med katten Findus i Sven Nordqvists bøger om den gamle Peddersen og den glade, superenergiske, evigt utålmodige og opfindsomme kat.

- Dem, der fandt på det, er voksne nu, siger Linda Lund, der har arbejdet som pædagog på Sdr. Omme Skole i 26 år. Hun har sidste arbejdsdag den 8. april, og det er på mange måder forfærdeligt.

Annonce

Linda Lund

Linda Lund bor i Sdr. Omme sammen med sin mand, der arbejder på Omme Lift. Hun har to børn og tre børnebørn på Fyn, tvillingedrenge på ni år og en dreng på to år. Linda går op i sin have, puslespil og strikketøj, kryds og tværs og sin hund.

Svært ved alt det nye

- Jeg er rigtig ked af, at jeg ikke kan kramme børnene farvel, og der er nogle ting, jeg gerne ville have gjort færdige, siger Linda, der - når der er faldet ro over coronasituationen har planer om at komme op på skolen og sige farvel med manér.

- Jeg kan se op til skolen fra min fordør, så jeg har også planer om at hilse på børnene, når de er i skolegården, siger hun, der også har meldt sig som tilkaldevikar og skulle have været med på lejrtur til juni, men den bliver nok aflyst på grund af coronavirus.

At hun alligevel har valgt at gå på efterløn skyldes, at hun for et par år siden fik diagnosen Sjögrens Syndrom, der er en gigt- og bindevævssygdom, der blandt andet forårsager træthed og nedsat immunforsvar.

- Jeg har altid kunnet magte børnene. Det har aldrig været et problem, men de mange nye tiltag på skolen havde jeg svært ved at magte, erkender Linda, der på grund af stivhed i kroppen ikke kunne bøje sig og samle ting op.

- Mine kollegaer har hjulpet mig, men det ville de blive trætte af en dag, siger Linda, der ikke tog en let, men en nødvendig, beslutning i forhold til at gå på efterløn.

Farvel via Facebook

Ifølge Linda bliver det allersværeste tanken om at skulle undvære børnene og straks efter tilføjer hun: - og kollegaerne.

- Jeg kommer til at savne den daglige omgang, alle de små snakke og krammere fra børnene. Det har været guld værd, siger Linda, der forleden offentliggjorde på Facebook, at tiden var inde for hende til at sige farvel - på afstand. Det foranledigede mange kommentarer fra forældre og børn.

- Der kom så mange positive kommentarer, at de var glade for mig, og at skolen ikke ville blive det samme uden mig. Jeg blev så rørt, smiler Linda.

Linda Lund eller Findus, som hun kaldes i hverdagen, stopper som pædagog ved Sdr. Omme Skole, men fortsætter som tilkaldevikar. Foto: Privat

Mistede sin søn i 1977

For hende har det været en livsstil at være pædagog og have med børn at gøre.

- Det, der fascinerer mig, er den ubetingede kærlighed, der kommer fra børnene. Nogle børn er svære at nå ind til, men når det så lykkes, er det fantastisk, siger Linda, der gennem årene har oplevet en del børn, der har haft det svært - og hun har sat en ære i at hjælpe dem videre - hver gang.

- Jeg har haft mange sjove oplevelser, som jeg nu aldrig har grint af, hvor et barn kommer og siger til mig, at de lige skal snakke med mig under fire øjne, fortæller Linda, der altid har sagt ja - og temaerne har været mange: Børn, hvis forældre skulle skilles eller har været syge og hverdagsting som diskussioner med veninderne.

Hun oplever, at der er to ting, der står i vejen for børnene i samfundet i dag:

- Vi har for travlt, og så bliver der stillet alt for store krav til de små. De 5-6-årige er slet ikke gearet til at skulle sidde stille med skolebøger. De skal ud og have noget luft, siger Linda Lund, der anbefaler forældre i denne corona-tid at lytte til deres børn, fordi det er dem, der kender dem bedst.

- Der er ingen grund til at skændes over lektier. Børnene skal nok nå det. Vi har så travlt med, at de skal være dygtige, men der er også andet i tilværelsen end skole, fastslår Linda, der har brugt skoleskoven i Sdr. Omme meget til de mindste.

- Der er en lille bro over en bæk. Her har vi brugt mange sommerdage på at ligge på broen og kigge efter dyr i vandet. Det lærer børnene også rigtig meget af, siger hun, der selv har to børn - engang var det tre børn, men hun mistede sin ældste, en 10-årig dreng, i en bilulykke i Sdr. Omme i 1977.

- De første år var et mareridt, men man lærer at leve med det, og man har stadig pligt til at være noget for dem, der er omkring én, siger Linda, der dengang oplevede, at der var mange mennesker, der var der for dem.

Som efterlønner har hun selv planer om at være der for dem, hun har allermest kær - børn, børnebørn og familien.

- Jeg føler mig meget priviligeret, og jeg skal nok få tiden til at gå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce