Annonce
Haderslev

Fint besøg med dronningen i spidsen bliver en billig omgang

Dronning Margrethe vil være med i domkirken mellem klokken 11 og 11.30. Her er hun fotograferet i Holmens Kirke. Arkivfoto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix)
Søndag den 13. juni fejres genforeningen - et arrangement, der skulle have været afholdt i 2020. Forsinkelsen betyder, at udgifterne skrumper gevaldigt.

HADERSLEV: Trods fornemme navne på gæstelisten bliver det en billig omgang: Dronningens besøg i Haderslev søndag den 13. juni kommer til at koste langt under, hvad der oprindeligt var budgetteret med.

- Udgifterne vil ramme et beløb langt under 100.000. Det er ikke et af de dyre besøg. Hvad har vi udgifter til? Nogle flag, afspærring og mødeaktivitet, konstaterer Thor Lange, kultur og fritid ved Haderslev Kommune.

Han gør opmærksom på, at Haderslev Stift også bidrager med penge til dagens korte visit.

Annonce

Det vil være langt under, hvad der oprindeligt var afsat til festivitassen. Der var nemlig fundet en halv million kroner forrige år, da anledningen til majestætens besøg 13. juni skulle have været afholdt i 2020. Besøg og festgudstjeneste er en forsinket fejring af Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920, og alle sejl var sat til, da de mange genforeningsarrangementer sidste år blev aflyst på grund af corona.


Udgifterne vil ramme et beløb langt under 100.000. Det er ikke et af de dyre besøg. Hvad har vi udgifter til? Nogle flag, afspærring og mødeaktivitet.

Thor Lange, Haderslev Kommune


Dronningen deltager i den 30 minutter lange gudstjeneste i Haderslev Domkirke sammen med 160 specielt indbudte gæster. Af hensyn til corona-smitte er der sat et lavt loft over antallet af deltagere. Gudstjenesten finder sted fra 11 til 11.30, hvorefter dronningen skal videre til Aabenraa og Sønderborg.

Men selv om udgifterne bliver meget begrænsede – Thor Lange vurderer, at de vil beløbe sig til 50.000-60.000 kroner - er besøget det fornemste i Haderslev i flere år.

Foruden dronningen deltager kronprins Frederik og prins Christian samt den tyske forbundspræsident Frank-Walther Steinmeier og ministerpræsidenten i delstaten i Slesvig Holsten, Daniel Günther.

Fra Danmark deltager endvidere statsminister Mette Frederiksen og Folketingets formand Henrik Dam Kristensen.

Bøn på dansk og tysk

Gæsterne begynder at ankomme klokken 9.30, og borgmester H.P. Geil (V) lufter i en pressemeddelelse håb om, at mange vil møde op for at hilse på de kongelige, ministrene og de udenlandske gæster.

Under den korte gudstjeneste sætter domprovst Torben Hjul Andersen og sognepræst Christa Hansen danske og tyske ord på bøn, mens biskop Marianne Christiansen prædiker.

Haderslev-Butikkerne har anbefalet sine medlemmer af holde åbent mellem 10 og 13 i forventning om, at mange mennesker i bymidten kan kaste noget omsætning af sig.

Hvad der skal ske med de penge, der er sparet ved det forsinkede skrabede arrangement er en politisk beslutning. Men kutyme vil være at lægge dem i kommunens kasse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce