Annonce
Læserbrev

Fint initiativ med fugletårn ved Hostrup Sø

Læserbrev: Aabenraa Kommune har givet tilladelse til opførelse af et fugletårn i en beskyttet mose ved Hostrup Sø.

Området, hvor fugletårnet ønskes opført, er åbent for offentligheden og er et af de mest besøgte områder omkring søen af blandt andre lystfiskere og fuglekiggere.

Da dyrelivet i området er vant til megen færdsel på stien ned til søbredden, vil opførelsen af fugletårnet og evt. øget færdsel heldigvis ikke få en negativ påvirkning på fuglebeskyttelses- eller habitatområdets udpegede arter.

I Danmarks Naturfredningsforening ser vi gerne, at naturen benyttes, da vi kun ved at kende naturen kan være med til at beskytte den. Vi har desværre de sidste årtier set en markant tilbagegang af mange fugle i Danmark, og derfor håber vi, at et bedre kendskab til vores fugle kan være med til at rette op på det.

Et fugletårn ved Hostrup Sø vil derfor være med til at udbedre kendskabet til vores fugle ved at øge mosens rekreative værdi, så vi alle kan blive bedre til at skabe gode leveforhold for fuglene. Ved søen er der gode muligheder for at opleve havørn, sølvhejre, grønbenet rørhøne, grågås knopsvane, skarv, toppet lappedykker, trane, fiskehejre, spidsand og blishøne.

Annonce
Toppet lappedykker er en af de fugle, man kan se ved Hostrup Sø. Foto: Jette W. Frederiksen/Outdoor Studio
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce