Annonce
Aabenraa

Fireårige Frida ramt af borrelia: Mors advarsel på Facebook gik viralt

Smilet er stadig en lille smule skævt, og fireårige Frida ligger sig gerne ned, fordi det hjælper på hovedpinen, men hun har det meget bedre end hun havde den sidste weekend i juni, da familien opdagede, at hun havde borrelia.   Foto: André Thorup
Da fireårige Frida Riber Køhling i den sidste weekend i juni blev ramt af borrelia, blev forældrene forskrækkede. De havde ellers holdt øje med de røde ringe efter flåter, som de vidste, de skulle. Alligevel fik deres lille pige sygdommen, og moderen valgte at dele deres historie på Facebook. Den er nu blevet delt over 13.000 gange på Facebook, og der kommer hilsner fra hele verdenen.
Annonce

Aabenraa: Når man står med en fireårig pige, hvis ansigt hænger i den ene side, og som skriger af smerte hele vejen op til sygehuset, så bliver man som forældre forskrækket.

Det blev Stine og Torben Riber Køhling i den sidste weekend af juni, da det pludselig gik op for dem, at deres datter, Frida, havde fået borrelia.

De havde nemlig fjernet tre flåter for flere måneder siden og siden holdt øje med, om der kom røde ringe der, hvor hun var blevet bidt.

Det gjorde der ikke, og dermed troede parret, at der ingen fare var på færde. Men det var der, fordi de røde ringe kun er et muligt symptom på sygdommen. Der findes andre symptomer, og man kan godt være blevet smittet med borrelia af en flåt, selvom der ingen røde ringe er.

- Det var vi ikke klar over. Jeg har altid fået at vide, at den røde ring skal komme, så det var en forskrækkelse, at hun havde fået borrelia alligevel. Hun havde haft andre symptomer som træthed, ondt i nakken og hårbund, kvalme og meget mere ørevoks, men dem var vi ikke opmærksomme på, fordi den røde ring ikke var der. Vi troede, at hun var træt, fordi hun var udenfor hele dagen i Åbæk, men når vi kigger tilbage, kan vi da godt se symptomerne, fortæller Stine Riber Køhling.

Annonce

Moster opdagede det

Det var Stines søster, der på et besøg hos familien, synes, at der var et eller andet anderledes ved Fridas ansigt.

- Hun ser ikke Frida så tit, så hun kunne se det. Pludselig hang mundvigen i den ene side af ansigtet, og det ene øjenlåg så lidt skævt ud, og så kunne jeg hurtigt koble det til de flåtbid, hun havde fået i coronatiden, hvor hun havde været i børnehave i Åbæk skov, fortæller moderen.


Jeg har ikke læst alle kommentarerne endnu, men vi har fået en hilsen fra Californien og fra Spanien og forleden ringede der en ældre mand, som ville give os det gode råd at bruge en tandbørste til at stimulere ansigtsmusklerne med. Det er virkelig overvældende med den omsorg og tanker, som vi har fået - også fra fremmede.

Stine Riber Køhling


Derefter gik det stærkt med at få ringet til vagtlægen og få den lille pige kørt til sygehuset. Her fik hun taget blodprøver, og fordi forældrene hurtigt havde sporet sig ind på borrelia, skulle hun have taget en lumbalpunktur. Sygdommen havde nemlig bredt sig til blodet, og Frida dermed var i stadie 2, skulle hun igennem den undersøgelse, hvor man uden bedøvelse skal have taget væske ud af rygmarven. Det gør man, fordi man her kan måle antistoffer mod borrelia, og det er vigtigt for at kunne stille den rigtige diagnose.

Dagene efter var ikke sjove for hverken forældre eller den lille pige, da Frida fik voldsom hovedpine af lumbalpunkturen.

- Vi måtte spænde hende fast i autostolen, fordi hun den første dag skreg hele vejen, fordi hun ikke ville stikkes igen og dagen efter på grund af hovedpinen. Vi var to mand til at bære hende ind, fordi det gjorde så ondt på hende. Øjnene trillede rundt i hovedet på hende, og det var forfærdeligt at se lammelserne i ansigtet. Vores pæne lille piges ansigt var totalt forandret, og da blev jeg bange for, at de lammelser ville være permanente, for jeg har altid troet, at når man var blevet ramt af dem, så var man ramt for livet, fortæller far Torben Riber Køhling.

Annonce

Har stadig brug for hvile

Frida startede samtidig med lumbalpunkturen op på iv-behandling, da hun skal have antibiotika gennem drop, da sygdommen er i blodet. Hver dag i to uger er familien derfor taget til sygehuset for at få behandlingen, som varer mellem 60 og 90 minutter, og derudover skal der også hver dag laves øvelser for at stimulere musklerne i ansigtet.

Borrelia

 • Borreliose (i daglig tale borrelia) en sygdom, som skyldes infektion med bakterien Borrelia burgdorferi, og som overføres til mennesker ved flåtbid.
 • De allerfleste flåtbid fører ikke til sygdom. Der opstår kun sygdom efter ca. to procent af alle flåtbid.
 • 2 til 30 dage efter at være blevet bidt af en flåt (som man ikke altid har opdaget) ses et karakteristisk, ringformet, rødligt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet.  De fleste (60-80 procent), som bliver smittet med bakterien, får udslættet.
 • Men man kan altså godt være smittet, selv om man ikke har haft udslæt.
 • Samtidig med udslættet får man som regel feber, bliver træt og får ondt i hoved og ryg.
 • I det andet stadium af sygdommen kan man få mange forskellige symptomer, som skyldes at bakterier er spredt til forskellige organer via blodet. Der kan være hovedpine, smerter i led, muskler og ryg, nedsat bevægelighed og man kan føle sig alment syg.
 • Familien Riber Køhling oplevede, at det gjorde ondt på Frida at få redt hår, og at hun havde væsentlig mere ørevoks end normalt, hvilket også er et symptom.

- De første dage var hun virkelig dårlig, og hun lå bare ned hele tiden. Hun havde meget ondt i hovedet og smerter efter den lumbalpunktur, og da hjalp det at ligge ned for at udligne trykket. Hun ligger sig stadig ned en gang imellem, når hovedet gør ondt og har også brug for hvile, men ellers er hun ved at være sit gamle jeg. Hun leger og er aktiv, og man kan heller ikke se det så meget mere på hendes ansigt, fortæller Stine Riber Køhling.

Annonce

FB-opslag delt over 13.000 gange

Den voldsomme oplevelse fik Stine Riber Køhling til tasterne, fordi hun gerne ville give familie og venner en status på familiens liv og informere dem om, at man ikke behøver at have de røde ringe som symptom på sygdommen. Hun skrev en opdatering på Facebook, og så gik det stærkt. Fem dage efter var opslaget delt mere end 13.000 gange, og hilsner strømmer ind fra hele verdenen.

- Jeg gjorde det, fordi jeg ikke gad at skulle fortælle den samme historie 100 gange. Med opslaget havde jeg informeret alle, men jeg havde slet ikke tænkt på, at det ville sprede sig sådan, som det har gjort. Det er jo helt vildt.  Jeg har ikke læst alle kommentarerne endnu, men vi har fået en hilsen fra Californien og fra Spanien og forleden ringede der en ældre mand, som ville give os det gode råd at bruge en tandbørste til at stimulere ansigtsmusklerne med. Det er virkelig overvældende med den omsorg og tanker, som vi har fået - også fra fremmede, siger Stine Riber Køhling, som ret hurtigt slog notifikationer fra på sin telefon, da den ellers siger bing hver gang nogen kommenterer, liker eller deler opslaget.

Frida havde efter en skovtur tre flåter siddende på sig. Hendes forældre fjernede dem og holdt øje med symptomerne på Borrelia. Der var ingen røde ringe, men alligevel fik 4-årige Frida Borrelia i sidste weekend og måtte igennem smertefuld lumbalpunktur og nu iv-behandling i de næste to uger. Foto: André Thorup

Medierne har også været meget interesseret i historien om Frida, og derfor har Stine fortalt om familiens oplevelse til TV2/Tv Syd, DR og nu også til JydskeVestkysten og Ugeavisen Aabenraa. BT og Newsbreak har også prøvet at få fat i Stine, men dem har hun ikke svaret endnu. Det var vigtigst for familien at få historien ud lokalt, så folk ved, at der er borrelia i nogle af de flåter, der er i de lokale skove.

Annonce

Trænger til bare at lege

Opmærksomheden er også ved at være nok - specielt for Frida, som nu trænger til bare at være Frida på fire år igen og ikke Frida med borrelia.

- Hun er jo blevet beriget med gaver fra bedsteforældre, venner, naboer, venner fra børnehaven osv. Men nu trænger hun til bare at lege uden at folk skal kigge på hendes ansigt, siger moderen.

Sådan forebygger du flåtbid

 • Hvis man opholder sig i risikoområder med mange flåter, er det vigtigt, at man dækker huden med lange ærmer, lange bukser og sokker.
 • Det er vigtigt at tjekke kroppen for flåter og hurtigt at fjerne fastsiddende flåter. Risiko for smitte øges ved kontakttid over 24 timer, men er dog fortsat ganske lav.
 • Hvis man får flåtbid, bør man fjerne flåten så hurtigt som muligt. Dette gør man f.eks. med en pincet, hvor man trækker flåten ud med en roterende bevægelse.
 • Det er ikke så vigtigt at få fjernet hele flåten. Hvis hovedet bliver tilbage, betyder det ingenting. Det forsvinder af sig selv i løbet af nogle dage.

Træningen med ansigtsmusklerne skal de fortsætte med i fire til seks uger endnu, men det er familien indstillet på. De er bare lettede over, at Frida slap for varige mén.

- Når man ser sin datter på den måde, tænker man handicappet barn, og hvad kan vi gøre for at hjælpe hende. Derfor blev vi også meget lettede, da vi hurtigt fik at vide, at risikoen for varige mén var lille, og det kommer heller ikke til at tage lang tid, før hendes ansigt er helt normalt igen, siger Torben Riber Køhling.

Det er kun to procent af alle flåtbid, der fører til sygdom.

Fire-årige Frida har været igennem en forfærdelig tid efter hun blev ramt af borrelia, hvor hun blev lammet i ansigtet og kun kunne ligge ned i tre dage efter at fået lavet en lumbalpunktur.  Hun trænger stadig til hvile, og familiens sommerferie står derfor på stand-by, men hun har det meget bedre. Den indbundne hånd er hendes drop, da hun hver dag i to uger skal have antibiotika, da sygdommen var i stadie 2 og dermed i blodet. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce