Støv, støv og støv. Beboerne langs Knavvejs værste frygt er blevet til virkelighed. Efter åbningen af det nye Ressourcecentrum Haderslev den 15. januar i år er trafikken på den lille grusvej mellem ressourcecenteret til Vilstrupvej steget eksplosivt.
De 214 køretøjeer i døgnet, der i 2020 kørte på strækningen, er i april i år vokset til 412 køretøjer i døgnet – heraf ti lastbiler. Det svarer til en stigning på 92 procent, og den øgede trafik har i tørre perioder fået støvet til at stå i store skyer over den lille vej.
I april fik beboerne nok. De bad derfor om hjælp hos politikerne i teknik- og klimaudvalget.
På udvalgets møde mandag besluttede politikerne så, at grus-delen af Knavvej ikke blot skal asfalteres så hurtigt som muligt. De vil også undersøge, om der fra Vilstrupvej kan etableres en alternativ ind- og udkørsel til det nye ressourcecenter, så bilister fra Næsset og Starup-området med ærinde til og fra ressourcecenteret kan smutte den vej og ikke skal køre ned ad den smalle grusvej eller ud til Falck-krydset:
- Vi får i første omgang strækningen asfalteret, så snart vi kan få det ind i planen, siger formanden for teknik- og klimaudvalget, Carsten Leth Schmidt (SP), der er erkender, at det er en dyr løsning:
- Men støvgenerne er uholdbare, så det gør vi nu noget ved. Vi skal have området til at fungere.
To løsninger
Politikerne havde to muligheder. Dels en midlertidig lukning af Knavvej umiddelbart efter adgangen til nr. 15 i en forsøgsperiode på et halvt år. Dels en asfaltering af Knavvej i sit nuværende forløb. Valget faldt på en asfaltering, fordi Teknik og Klima bruger cirka 130.000 kr. årligt på vedligeholdelsen af grusvejen. En asfaltering er billigere i vedligeholdelse, skønnes det ifølge forvaltningen.
Den dyrere løsning - nemlig anlæggelsen af en helt ny vej - kommer oveni. Det er dog noget, der først skal diskuteres igennem politisk. Imens må beboerne langs Knavvej vente. Det er har de gjort længe. Det er nemlig langt fra første gang, at der har været diskussion om Knavvej.
Allerede i 2018, da kommuneplantillægget, som banede vej for det nye ressourcecenter, blev vedtaget af et stort byrådsflertal, gav de da kommende naboer udtryk for bekymring.
I et høringssvar kritiserede blandt andre Annie Christensen fra Knavvej dengang både placeringen af den kommende genbrugsplads, byrådets beslutning om at reducere prisen for etablering fra 100 til 60 millioner samt de trafikale problemer, etableringen af den nye plads ville medføre for hende og de øvrige naboer i form af betydeligt mere støj, trafik og støv fra den grusbelagte vej forbi deres ejendom. Hun sendte inden vedtagelsen personlige henvendelser til samtlige medlemmer af byrådet og sad også på tilhørerrækkerne, da tillægget blev godkendt af et stort flertal.
Mere fart på
Annie Christensen og de andre naboer er glade for, at kommunen nu gør noget ved sagen. Tidshorisonten er de dog ikke tilfredse med:
Annie Christensen, beboer på KnavvejNu har vi fået lovning på, at der kommer asfalt. Men det er ikke lige nu. Det sker tidligst til efteråret. Vi går derfor en forfærdelig sommer i møde.
- Alle har været meget velmenende. Men det burde være gjort i 2018 eller senest ved indvielsen af ressourcecenteret i januar. Nu har vi fået lovning på, at der kommer asfalt. Men det er ikke lige nu. Det sker tidligst til efteråret. Vi går derfor en forfærdelig sommer i møde, specielt beboerne i nummer 15. De kan ikke lufte ud, ikke tørre tøj, og når de vælger at være ude, så må de vande vejen. Så ja, vi håber altså, at asfalten kommer på så hurtigt som muligt, siger Annie Christensen, der også har en anden bøn til politikerne:
- Sæt farten ned. I øjeblikket må man køre 80 kilometer i timen, men det bør højst være 40 kilometer i timen.
Der er planer om, at Ressourcecenter Haderslev på et tidspunkt skal være døgnåbent. Annie Christensen håber, at de trafikale forhold til pladsen inden da er forbedret.
- De 150.000 køretøjer, der kører ad vejen i øjeblikket, er rigtig mange, og der vil formentlig komme endnu flere. Derfor skal der være asfalt på, inden det sker.