Annonce
Haderslev

Fire år efter: Først nu bliver der lyttet til støv- og trafikplagede naboer til stor genbrugsplads

Umiddelbart ved siden af udkørslen bliver den asfaltbelagte del af Knavvej til en grusvej. Gruset på vejen har i forårsmånederne fået støvskyerne til at rejse sig, og da antallet af biler desuden også er steget dramatisk, skal grusdelen nu asfalteres. På længere sigt skal der også anlægges en helt ny vej til ressourcecenteret fra Næsset. Foto: Inge Rogat Møller
Flere år inden Ressourcecenter Haderslev åbnede i januar i år, udtrykte naboerne bekymring for den øgede trafik. Nu har de fået ret. Der er 92 procent mere trafik på den lille vej, og støvet hænger på tørre dage i store skyer over husene på vejen. Nu kommer der asfalt på.

Støv, støv og støv. Beboerne langs Knavvejs værste frygt er blevet til virkelighed. Efter åbningen af det nye Ressourcecentrum Haderslev den 15. januar i år er trafikken på den lille grusvej mellem ressourcecenteret til Vilstrupvej steget eksplosivt.

De 214 køretøjeer i døgnet, der i 2020 kørte på strækningen, er i april i år vokset til 412 køretøjer i døgnet – heraf ti lastbiler. Det svarer til en stigning på 92 procent, og den øgede trafik har i tørre perioder fået støvet til at stå i store skyer over den lille vej.

I april fik beboerne nok. De bad derfor om hjælp hos politikerne i teknik- og klimaudvalget.

Annonce

På udvalgets møde mandag besluttede politikerne så, at grus-delen af Knavvej ikke blot skal asfalteres så hurtigt som muligt. De vil også undersøge, om der fra Vilstrupvej kan etableres en alternativ ind- og udkørsel til det nye ressourcecenter, så bilister fra Næsset og Starup-området med ærinde til og fra ressourcecenteret kan smutte den vej og ikke skal køre ned ad den smalle grusvej eller ud til Falck-krydset:

- Vi får i første omgang strækningen asfalteret, så snart vi kan få det ind i planen, siger formanden for teknik- og klimaudvalget, Carsten Leth Schmidt (SP), der er erkender, at det er en dyr løsning:

- Men støvgenerne er uholdbare, så det gør vi nu noget ved. Vi skal have området til at fungere.

To løsninger

Politikerne havde to muligheder. Dels en midlertidig lukning af Knavvej umiddelbart efter adgangen til nr. 15 i en forsøgsperiode på et halvt år. Dels en asfaltering af Knavvej i sit nuværende forløb. Valget faldt på en asfaltering, fordi Teknik og Klima bruger cirka 130.000 kr. årligt på vedligeholdelsen af grusvejen. En asfaltering er billigere i vedligeholdelse, skønnes det ifølge forvaltningen.

Den dyrere løsning - nemlig anlæggelsen af en helt ny vej - kommer oveni. Det er dog noget, der først skal diskuteres igennem politisk. Imens må beboerne langs Knavvej vente. Det er har de gjort længe. Det er nemlig langt fra første gang, at der har været diskussion om Knavvej.

Allerede i 2018, da kommuneplantillægget, som banede vej for det nye ressourcecenter, blev vedtaget af et stort byrådsflertal, gav de da kommende naboer udtryk for bekymring.

I et høringssvar kritiserede blandt andre Annie Christensen fra Knavvej dengang både placeringen af den kommende genbrugsplads, byrådets beslutning om at reducere prisen for etablering fra 100 til 60 millioner samt de trafikale problemer, etableringen af den nye plads ville medføre for hende og de øvrige naboer i form af betydeligt mere støj, trafik og støv fra den grusbelagte vej forbi deres ejendom. Hun sendte inden vedtagelsen personlige henvendelser til samtlige medlemmer af byrådet og sad også på tilhørerrækkerne, da tillægget blev godkendt af et stort flertal.

Annonce

Mere fart på

Annie Christensen og de andre naboer er glade for, at kommunen nu gør noget ved sagen. Tidshorisonten er de dog ikke tilfredse med:

Nu har vi fået lovning på, at der kommer asfalt. Men det er ikke lige nu. Det sker tidligst til efteråret. Vi går derfor en forfærdelig sommer i møde.

Annie Christensen, beboer på Knavvej

- Alle har været meget velmenende. Men det burde være gjort i 2018 eller senest ved indvielsen af ressourcecenteret i januar. Nu har vi fået lovning på, at der kommer asfalt. Men det er ikke lige nu. Det sker tidligst til efteråret. Vi går derfor en forfærdelig sommer i møde, specielt beboerne i nummer 15. De kan ikke lufte ud, ikke tørre tøj, og når de vælger at være ude, så må de vande vejen. Så ja, vi håber altså, at asfalten kommer på så hurtigt som muligt, siger Annie Christensen, der også har en anden bøn til politikerne:

- Sæt farten ned. I øjeblikket må man køre 80 kilometer i timen, men det bør højst være 40 kilometer i timen.

Der er planer om, at Ressourcecenter Haderslev på et tidspunkt skal være døgnåbent. Annie Christensen håber, at de trafikale forhold til pladsen inden da er forbedret.

- De 150.000 køretøjer, der kører ad vejen i øjeblikket, er rigtig mange, og der vil formentlig komme endnu flere. Derfor skal der være asfalt på, inden det sker.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Jubilarer deler alt undtagen seng: - Når man har kigget på hinanden i 10-12 timer, så kan man da godt have behov for at se på noget andet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Tønder For abonnenter

Farvel og tobak: Sundhedsudvalgsformand vil have rygeforbud indført på kommunale arbejdspladser

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Annonce