Annonce
Sydjylland

Fire coronasmittede er i kritisk tilstand i regionen

Der er nu fire alvorligt syge coronapatienter i regionen. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters
Fire personer i Region Syddanmark er nu så syge af coronavirus, at de ligger på intensivafdeling. Onsdag var tallet to. Samtidig steg antallet af indlagte i regionen fra 12 onsdag til 15 torsdag. På landsplan er der nu 153 indlagte. Seks er døde.

Sag: Fire syddanskere er så alvorligt syge af coronavirus, at de ligger på intensivafdeling i respirator. Det oplyser Region Syddanmark torsdag middag. Dermed blev antallet af kritiske patienter fordoblet fra to onsdag til fire torsdag. Samtidig steg antallet af indlagte fra 12 onsdag til 15 torsdag.

På landsplan er antallet af indlagte næsten fordoblet på to dage. Tirsdag var tallet 82, mens der torsdag var 153 indlagte. 77 af dem bor i Region Hovedstaden. 13 af dem er på intensiv og udgør således næsten halvdelen af landets intensivpatienter. Dem var der torsdag 30 af. Samtidig steg antallet af døde fra fire onsdag til seks torsdag. Ingen af dem hører under Region Syddanmark. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal dødsfaldene forstås således, at de "er registreret indenfor 60 dage efter påvist coronainfektion, men hvor den ikke nødvendigvis er den tilgrundliggende årsag til dødsfaldet".

1.132 personer er nu smittet i Danmark, mens 8.746 er blevet testet.

På verdensplan var der torsdag 194.909 smittede personer, mens 7.876 var døde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce