Annonce
Læserbrev

Fire elefanter og en million grise

Læserbrev: ”Tiden er løbet fra, at vilde dyr optræder for mennesker, vi vil hellere se dem i mere naturlige omgivelser fremfor i en manege, hvor de optræder i strid med deres naturlige adfærd”. (citat pol. ordfører Jakob Ellemann-Jensen i Politiken 1.12.18).

Kunne man forestille sig en udtalelse fra en politiker med næsten tilsvarende ordlyd:

”Tiden er løbet fra, at landbrugsdyr udpines for mennesker, vi vil hellere se dem i mere naturlige omgivelser fremfor i en fabrik, hvor de optræder i strid med deres naturlige adfærd”.

Al ære og respekt for omsorgen for og den frisætning af fire cirkuselefanter, som staten nu har foranlediget.

En dyrlæge, som har inspiceret de fire cirkuselefanter, har udtalt, at de er stressede og mistrives.

Hvornår udvides dette klarsyn og denne empati til også at omfatte Danmarks avlssøer? De står fikseret næsten halvdelen af deres voksenliv i smalle bokse ude af stand til at vende sig 180 grader? Over halvdelen af søerne udvikler mavesår og mere end hver 6. dør i stalden inden slagtetid. Der ses stereotyp adfærd og forhøjet stresshormon hos dem. Alt sammen tydelig indikation på mistrivsel.

Grisen er et naturligt aktivt dyr og én af klodens mest intelligente arter. Elefanten og grisen ligner hinanden på det felt. Hvorfor må den ene art gerne udsættes for lidelse og smerte, mens den anden ikke må? Hvornår ophører politikeres og dyrlægers irrationelle artschauvinisme?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce