Annonce
Sydjylland

Fire fanger på vild flugt: En voldsdømt og et bandemedlem slog hul i loftet og forcerede 6 meter højt hegn

Det er stadig ikke lykkedes politiet at fange de fire indsatte, der i løbet af få timer stak af fra to fængsler i april. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
På få timer lykkedes det hele fire fanger fra henholdsvis Sønder Omme Fængsel og Renbæk Fængsel at flygte i slutningen af april. Samtlige af de kriminelle er fortsat på fri fod. Kriminalforsorgen erkender, at der er sket "beklagelige fejl".

Opdateret 14.00 med rettelse fra Politiet 

Flugt: I løbet af to døgn er det lykkedes fire indsatte at stikke af fra fængsler i det syd- og sønderjyske - og alle er de endnu på fri fod.

Det kan lyde som noget fra en Olsen Banden-film, men den er god nok. På baggrund af en redegørelse, som Kriminalforsorgen har lavet til Folketingets retsudvalg, kan Avisen Danmark nu beskrive, hvordan det kunne lade sig gøre.

Annonce

Tirsdag den 26. april omkring kl. 18.15 var seks indsatte i Sønder Omme Fængsel på gårdtur, da to af dem pludseligt hoppede over hegnet og stak af. Sydøstjyllands Politi blev kontaktet cirka et kvarter senere og satte en eftersøgning i gang - dog uden held. Begge er fortsat på fri fod og efterlyst af politiet.

Den ene af de undslupne fanger var i gang med at afsone en dom på fem år og 11 måneder for blandt andet tyveri, bedrageri og våbenbesiddelse. Og så er vedkommende sågar også dømt for tidligere at have forsøgt at flygte. Hans sammensvorne har været indsat siden november 2021 og afsonede en dom på 17 måneder ligeledes for berigelseskriminalitet.

Få timer senere var den gal igen.

Hjælp udefra

I løbet af natten mellem den 26. og 27. april undveg yderligere to fanger nemlig fra Renbæk Fængsels lukkede afdeling. Først om morgenen kl. cirka 9.15 blev der slået alarm.

Her kunne fængslet personale konstatere, at de to indsatte var sluppet ud af deres celler ved at slå huller i loftet. Derfra er de kravlet ud gennem endnu et hul ved endegavlen i bygningens tagkonstruktion. For at undslippe fængslet helt skulle de to indsatte dog ikke kun ud af deres celler og selve bygningen. De skulle også lige forcere to hegn, hvoraf det yderste er "seks meter højt og klatresikret", som det beskrives i orienteringen til Folketinget.

De to fanger har da heller ikke været alene om at udtænke deres storstilede flugt. Der var nemlig klippet et hul i det yderste hegn, ligesom det var bukket op på den udvendige side af hegnet. Derfor vurderes det, at de har fået hjælp udefra.

Annonce

Bandemedlem

Præcis hvornår flugten foregik vides ikke. Men af overvågningen fra den nat fremgår det, at en alarm i det yderste hegn blev aktiveret kl. 02.14, ligesom der kunne ses rystelser i hegnet.

"Teknikvagten, som er den fængselsbetjent, der har nattevagt i fængslets teknik- og overvågningsrum, kunne ikke se personer på kameraovervågningen", skriver Kriminalforsorgen i redegørelsen. Derfor blev flugten først opdaget om morgen, og Syd- og Sønderjyllands Politi blev først tilkaldt kl. 9.45.

De to flugtfanger fra Renbæk Fængsel, der ligger Tønder Kommune, er stadig ikke blevet fanget. Den ene er af de undslupne er medlem af bandegrupperingen NBV og sad inde for røveri. Den anden afsonede domme på 11 måneder og 120 dage for blandt andet vold.

Annonce

Beklagelige fejl

I forbindelse med flugten fra Sønder Omme Fængsel erkender Kriminalforsorgen, at der ikke er blevet handlet efter bogen.

"Efter en foreløbig gennemgang af sagen kan det således konstateres, at der er begået meget beklagelige fejl i forbindelse med sagen," fremgår det af redegørelsen.

Heri beskrives det, at den ene af de undslupne fanger, som tidligere har forsøgt at stikke af fra et fængsel, slet ikke burde have været indsat i det åbne fængsel i Sønder Omme. Tidligere i april var det da også besluttet, at han skulle flyttes til et lukket fængsel i Nyborg, men på grund af pladsmangel kunne det først ske den 1. juli.

Kriminalforsorgen indrømmer i redegørelsen at den indsatte "burde have været midlertidigt overført til et arresthus indtil overførslen til lukket fængsel kunne finde sted."

Sdr. Omme Fængsel har som følge af flugten nu lavet en praksisændring, hvor det sikres, at indsatte, der er bestemt overført til fortsat strafudståelse i lukket fængsel som følge af undvigelse og/eller undvigelsesforsøg, straks flyttes til en anden arrest.

Fængslet har desuden ændret procedure, så der nu i forbindelse med gårdtur er tilsyn fra personalet enten ved personlig tilstedeværelse eller via kameraovervågningen, hvor der er en person, der aktivt følger med.

Annonce

Ingen sammenhæng

Som følge af flugten fra Renbæk Fængsel i det sønderjyske er hullerne i både loft og det udvendige hegn blevet sikret. Derudover skal der skrues op for den natlige rundering både indenfor og udenfor i den lukkede afdeling, lyder det i redegørelsen.

Generelt vil Kriminalforsorgen efter de to uheldige hændelser hurtigst muligt få gennemført en bygnings- og sikringsteknisk gennemgang af dens lukkede matrikler.

Kriminalforsorgen oplyser, at man ikke udmiddelbart ser en sammenhæng mellem de to fangeflugter.

På spørgsmålet om, hvorvidt man som beboer skal være bekymret for, at fire kriminelle fanger er få fri fod, henviser Kriminalforsorgen til politiet.

I et skriftligt svar oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi, som efterforsker sagen fra Renbæk Fængsel, at det er ikke vurderes, at de undvegne fanger udgør en fare for borgerne. Politiet har ikke yderligere kommentarer, da der er tale om igangværende efterforskning.

Annonce

Helt skørt

Det er Justitsminister Mattias Tesfaye (S), der har bedt Kriminalforsorgen forklare, hvordan fangeflugterne kunne lade sig gøre. Og hos SF's retsordfører vækker det også undren:

- Det er noget forfærdeligt rod. En indsat, som ovenikøbet har et flugtforsøg bag sig, er placeret forkert. Det antyder jo, at man skal placeres i en højere sikkerhedskategori, siger Karina Lorentzen, som er valgt i Sydjyllands Storkreds, med henvisning til flugten fra Sønder Omme Fængsel.

Generelt mener hun, at hændelserne i april er udtryk for, at der er for mange indsatte og for få hænder blandt personalet i de danske fængsler.

Derudover peger hun på, at ”politisk vanrøgt” af Kriminalforsorgen har sat sine tydelige spor på dens bygninger.

- De er dårligt vedligeholdte flere steder, og det øger jo også flugtmulighederne. At man kan sparke sig ud igennem et loft er jo helt skørt, siger SF'eren.

Hos DF kalder retsordfører Peter Skaarup det for "en vanvittig sag," som kalder på handling fra justitsministeren, så vi sikrer, at det ikke sker igen.

- Det her viser jo, at der er tale om totalt sløseri, og det tyder på, at der ikke er blevet udført de nødvendige tiltag. Det skal løses, siger han.

Peter Skaarup har derudover bedt ministeren om at redegøre for, hvorfor flugtfangerne ikke straks bliver efterlyst offentligt med navn og billede.

Hos Venstre peger retsordfører Preben Bang Henriksen på, at miljøet i fængslerne er blevet hårdere, og derfor er det endnu vigtigere, at de er ordentligt sikret.

- Befolkningen kan jo ikke være tjent med, at det er en gennemgangslejr. Det er under al kritik, siger han.

Annonce
Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Erhverv+ tager pulsen på nyt klimamærke: - Jeg tror, at de havde et klimamærke hernede i grøntafdelingen, og der valgte jeg da i hvert fald nogle asparges til

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Annonce