Annonce
Indland

Fire gange så mange overlever hjertestop i dag som i 2001

Dansk Råd for Genoplivning/Free

Frivillige er ifølge organisationer årsag til, at fire gange så mange i dag overlever hjertestop som i 2001.

Siden 2001 er der sket en firedobling i antallet af folk, der overlever et hjertestop.

Der er samtidig sket en firedobling i antallet af folk, der hjælper, hvis de ser, at en person er ramt af et hjertestop.

Det viser en rapport fra Dansk Råd for Genoplivning og Trygfonden.

Rapporten afspejler ifølge Kristian Bundgaard Ringgren, ph.d. og forsker bag tallene, en vild udvikling inden for behandling af hjertestop i Danmark de seneste 17 år.

- Der er sket en rygende udvikling på alle fronter. I 2001 havde vi en overlevelsesprocent på 3,9, og i 2018 ligger den på 15,7.

- Det er i retningen af en firedobling af overlevelsen på de her 17 år. Det er jo helt vildt, siger han.

I dag træder helt almindelige borgere til og hjælper med førstehjælp i 77 procent af alle tilfælde af hjertestop i Danmark.

Mange af dem er frivillige førstehjælpere, og dem er der ifølge Dansk Råd for Genoplivning i alt 70.000 af i Danmark. I 2001 var der næsten ikke nogen.

Grethe Thomas, der er projektleder i Trygfonden, mener, at langt flere i dag overlever et hjertestop, fordi der også har været en lang række strukturelle forbedringer.

- Der er ingen tvivl om, at det skyldes, at langt flere frivillige danskere træder til med hjertelungeredning i det offentlige rum.

- Men hvis man skal tage det fra en ende af, så er der også kommet en masse strukturelle tiltag, siger hun.

Hun fremhæver, at alarmcentralerne har ansat sundhedsfagligt personale, at der i dag er hjertestartere i hele landet, og at førstehjælpskurser er obligatoriske i folkeskolen, og når man tager kørekort.

Som TV2 søndag kunne fortælle, er der i dag stor forskel på, hvor hurtigt ambulancer når frem, alt efter hvor man bor.

Samtidig bliver der ved 23 procent af alle hjertestop ikke givet førstehjælp, før ambulancen kommer frem.

Hvis færre skal dø af hjertestop, kræver det ifølge Christian Hassager, at flere melder sig som frivillige.

- Den eneste måde at komme længere ned på er, ved at endnu flere vil være med til at yde en indsats, siger han.

Dansk Råd for Genoplivning har et mål om, at antallet af frivillige førstehjælpere skal øges fra 70.000 til 100.000 inden for de næste år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce