Annonce
Tarm

Fire nye stier på vej mellem Skjern og Tarm

Til næste år kan vandbærerne vandre ad fire nyanlagte stier. Et projekt, der præsenteres i løbet af de kommende uger. Privatfoto: Per Rasmussen

SKJERN-TARM: Formand for Skjern Udviklingsforum, Lars Foged, havde en stor overraskelse med, da de to bysamfund holdt fælles grundlovsfest i Skjern.

De to byer skal nemlig forbindes med fire stisystemer, så folk kan vandre gennem naturen i Skjern Enge fra den ene by til den anden.

Hvor og hvordan det kommer til at foregå, kan Lars Foged ikke afsløre endnu, men i løbet af de næste uger bliver der offentliggjort et nøglefærdigt projekt, og med støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune er initiativtagerne klar til at gå i gang med projektet efter sommerferien.

Projektet er på sin egen måde en fin frugt af det samarbejde, som gennem de seneste år er blevet opbygget mellem de to bysamfund, og i front for projektet står Niels Peter Jensen, Lars Foged og Steen Rosby.

Og som det blev bemærket til grundlovsfesten, så betyder projektet, at der næste år kan bæres vand fra Skjern til Tarm ad de nye stier, når det er Tarms tur til at holde grundlovsfest.

Netop vandbæringen er indledningen på grundlovsfesterne, og i år var det Mette Preddey fra Tarm, der gik i spidsen for et 42-personers stort optog og bar mælkespanden, der var fyldt med vand fra Bybækken, som skulle hældes i Kirkeå for at symbolisere venskab og sammenhold de to byer imellem.

500 borgere deltog i grundlovsfesten, hvor læge og tidligere amtsrådspolitiker Knud Jakobsen, Ulfborg, holdt talen. Desuden var der musik fra Willy Egmose Trio og gymnastikopvisning af 170 elever fra Den Danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern.

Annonce
Mette Preddey tømte spanden med vand fra Bybækken ned i Kirkeå, mens Lars Foged sagde et par ord. Privatfoto: Per Rasmussen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce