Annonce
Udland

Fem personer dør under tordenvejr i østeuropæiske bjerge

Agencja Gazeta/Reuters
Voldsomt uvejr trak pludselig ind over bjergkæde mellem Polen og Slovakiet. Fem er dræbt og over 100 kvæstet.

Fem personer - herunder to børn - har torsdag mistet livet som følge af voldsomt tordenvejr i Tatrabjergene ved grænsen mellem Polen og Slovakiet.

Derudover er mere end 100 personer kvæstet.

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, oplyser, at fire personer er dræbt på den polske side af bjergkæden. En enkelt mand er omkommet på den slovakiske side, oplyser den lokale bjergredningstjeneste.

Ifølge et vidne, som tv-stationen TVN24 har talt med, blev en gruppe turister blandt andet ramt af lynnedslag på det polske bjerg Giewont.

Turister ender ofte deres vandretur på toppen af det 1894 meter høje bjerg, hvor et 15 meter højt jernkors blev placeret tilbage i 1901.

Korset menes at tiltrække lynnedslag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Ingen forventede, at sådan et uvejr pludselig ville opstå, og det var umuligt at forudse, siger den polske premierminister.

Borgmesteren i den polske by Zakopane, Leszek Dorula, har erklæret fredag for sørgedag i byen, der ligger nær den slovakiske grænse. Det skriver det polske nyhedsbureau PAP.

Adskillige personer blev kvæstet, mens de vandrede i Tatrabjergene, der på den polske side strækker sig over 57 kilometer.

Fem helikoptere har deltaget i redningsaktionen.

Den omkomne på den slovakiske side var en mand, der faldt ned i en kløft, da han blev ramt af et lyn. Det oplyser den slovakiske bjergredningstjeneste. Han var sammen med en tjekkisk kvinde, der blev kvæstet.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce