Annonce
Tarm

Fire skal pilles af lønningslisten: Vil slanke byrådet for at spare penge

Fire taburetter i byrådet skal væk, hvis det står til Socialdemokratiet. Også SF er med på at skære i antallet af byrådsmedlemmer. Arkivfoto
Både socialdemokratiet og SF forslår at reducere antallet af byrådsmedlemmer. S er klar til at skære byrådet ned til 25 medlemmer til næste kommunalvalg.

Ringkøbing-Skjern: Fire byrådspolitikere bør stryges af lønningslisten efter næste valg.

Det mener viceborgmester Søren Elbæk (S), som sammen med resten af den socialdemokratiske gruppe foreslår, at Danmarks geografisk største kommune sparer på antallet af byrådsmedlemmer - og samtidig undersøger om der fremover skal være færre politiske udvalg.

- Jeg mener, at vi må og skal gå forrest, nu hvor vi står overfor en stor sparerunde (på 300 millioner kroner over de kommende fire år, red.). Og det kan vi gøre ved også at se på os selv og den politiske struktur. Vi er i dag 29 byrådsmedlemmer. Det er flere end de kommuner, vi plejer at sammenligne os med. Vi mener, at vi sagtens kan dække alle interesser og geografiske områder med 25 byrådsmedlemmer, siger Elbæk.

I Varde nøjes man i dag med 25 byrådsmedlemmer, Holstebro har 27 folkevalgte i byrådet, mens Herning er højdespringeren blandt nabokommunerne med 31 byrådsmedlemmer.

Også SF foreslår at slanke byrådet og ændre på udvalgsstrukturen, dog uden at sætte et præcist antal på.

Ingen af de to partier lægger i deres besparelsesforslag tal frem for, hvor mange penge der er at spare, hvis man skærer i antallet af byrødder.

Sikkert er det, at viceborgmester Søren Elbæk selv stod bag forslaget om at udvide med et splinternyt erhvervs- og vækstudvalg efter det seneste kommunalvalg i 2017. Han valgte dog frivilligt at reducere sin egen formandshyre, for at regnestykket med udgifterne kunne gå op.

Hvis Socialdemokraternes forslag om kun 25 byrådsmedlemmer skulle gælde fra i morgen, så ville det koste byrådstaburetterne for Jørgen Byskov (DF), Jørgen Rabjerg (SF), Jens Højland (V) og Henrik Andersen fra Kristendemokraterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce