Annonce
Kolding

Budgetaftale snart på plads i Kolding: Firkløver klar til at spare mange millioner

- Det, vi er i gang med, er bestemt ingen sjov øvelse, så derfor er det selvfølgelig også forligskredsen, som får lov at bestemme, når der blive plads til at forbedre velfærden igen, siger Jørn Pedersen.Arkivfoto: Søren Gylling
Alt tyder på, at V, DF, R og S præsenterer forlig om Kolding Kommunes 2020-budget med store millionbesparelser i løbet af fredagen. Så det bliver også dem, der får lov til at bruge penge, når der igen er råd, siger borgmester Jørn Pedersen.

Kolding: De sidste søm er ved at blive banket i en budgetaftale med deltagelse af Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokraterne. Aftalen er efter alt at dømme klar til at blive præsenteret for kommunens medarbejdere i løbet af fredagen.

Det oplyser borgmester Jørn Pedersen (V). Han vil ikke fortælle, hvor store besparelser aftalen rammer kommunens forskellige områder med. Han vil heller ikke bekræfte de procentsatser, som Enhedslisten og SF har refereret fra deres kuldsejlede forhandlinger med borgmesteren om at indgå i et budgetforlig.

- Jeg kan kun sige, som jeg har sagt tidligere, nemlig at vi leder efter 60-100 millioner kroner, siger han.

Annonce
Jeg har selv sagt til Jørn Pedersen, at vi bliver nødt til at styrke Koldings likviditet og lave en rammebesparelse for at sikre, at vi når i mål.

Jesper Elkjær, byrådsmedlem for Radikale Venstre

Alle lige

Jørn Pedersen kalder det "trist", at SF og Enhedslisten har forladt forhandlingerne.

- De to herrer (Hans Holmer (SF) og Benny Dall (EL) red.) er jo formænd for byrådets to sociale udvalg, som har overskredet deres budgetter betydeligt i 2019. Derfor har de i den grad været med til at skabe de kæmpe økonomiske udfordringer, vi står med nu. SF og Enhedslisten har også bevist, hvad der sker, hvis man ikke stiller krav og har klare og tydelige forventninger til dem. For da vi skulle bremse op her i 2019, vendte de tilbage og sagde, at det kunne de ikke.

- Nu har de fået gældseftergivelse af fællesskabet, men de vil ikke være med til at tage ansvar for at rette økonomien op. Det synes jeg er rigtig trist, men det kan jeg kun notere mig, siger Jørn Pedersen.

Med gældseftergivelse henviser han til, at de to udvalg via en omfordeling af alle fagudvalgenes budgetter har fået tilført de beløb, de har overskredet deres budgetter med i 2019. På den måde står alle udvalg lige, før politikerne i deres budgetaftale tager stilling til hvor store besparelser, der skal gennemføres i 2020-2023.

Nye goder

Jørn Pedersen påpeger, at de fire forligspartier arbejder på at få skabt så meget sikkerhed i økonomien, at der snart igen bliver råd til at uddele goder til gavn for borgere og medarbejdere.

- Det, vi er i gang med nu, er bestemt ingen sjov øvelse, så derfor er det selvfølgelig også forligskredsen, som får lov at bestemme, når der blive plads til at forbedre velfærden igen.

Radikale Jesper Elkjær er helt enig i borgmesterens fremgangsmåde i årets budgetlægning.

- Jeg har selv sagt til Jørn Pedersen, at vi bliver nødt til at styrke Koldings likviditet og lave en rammebesparelse for at sikre, at vi når i mål. Så kan vi bagefter i udvalgene drøfte, hvordan vi bedst udmønter den. Jeg synes faktisk, at jo længere ud man kan delegere de konkrete beslutninger om at spare jo bedre - gerne helt ud i institutionerne, siger Elkjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce