Annonce
forside

Fisker: Miljøulykke har ødelagt Lillebælt

Fiskeskipper Niels-Gunnar Jensen håber at få fri proces til at gå til EU-domstolen med sagen mod Dan Gødning A/S, Foto: Lars Fahrendorff

Bierhvervsfisker Niels-Gunnar Jensen, Aarøsund, er harm over, at Dan Gødning A/S ved Fredericia er blevet frikendt for et ansvar for det store udslip af gødning til Lillebælt, som skete for to år siden. Han er parat til at gå til EU-domstolen. Fiskene er væk, siger han.

Aarøsund: Det lugter af svovl og er helt sort, når deltidsfisker Niels-Gunnar Jensen trækker sine garn ombord på kutteren "Johanne". Aldrig har han brugt så meget tid på at rense sine garn og spule sit skib for rådden bundvegetation og døde fisk, som han har gjort siden februar 2016, hvor 2.700 ton kvælstof sivede ud i Lillebælt fra virksomheden Dan Gødning A/S.

- Det lugter værre end jeg ved ikke hvad. Det er død bund og rådden tang, hvor jeg plejede at fiske. Og jeg forstår ikke, at man kan slippe så let fra en af Danmarks største forureninger, siger Niels-Gunnar Jensen.

I november afgjorde statsadvokaten, at der ikke kan rejses tiltale mod den virksomhed - Dangødning A/S - som i februar 2016 udledte cirka 2.700 ton kvælstof i Lillebælt i forbindelse med en brand. Branden var et uheld, som ingen kan bebrejdes for, slog retten fast.

Men længere mod syd gennem Lillebælt strømmede de mange ton gødning ud over havbunden og gjorde bundmiljøet surt. Det mener i hvert fald Niels-Gunnar Jensen.

- Det har aldrig før været så sort og råddent et bundmiljø. Lige nu lider vi voldsomt af iltsvind, og det er blevet værre af al den gødning, siger han.

Før udslippet kunne han lave en god fangst i sine net ved Barsø, men nu må han 30-40 kilometer mod syd, ned til sydspidsen af Helnæs (Fyn) for at opretholde en acceptabel fangst.

- Havde jeg ikke fundet fisk dernede, så havde jeg sat kutteren til salg. Men nu bruger jeg 12-14 timer hver anden dag og en masse brændstof på at tager turen ned til syd for Helnæs. Jeg er vred og harm over, at ingen skal stilles til ansvar for den slags, siger Niels-Gunnar Jensen.

Annonce
Niels-Gunnar Jensen viser, hvor langt sydpå, han nu må sejle, for at fange bundfisk. Foto: Lars Fahrendorff

Skrevet til ministrene

Niels-Gunnar Jensen har blandt andet skrevet til de nye ministre for miljø og fiskeri, henholdsvis Jakob Ellemann-Jensen (V) og Eva Kjer Hansen (V). Men han er ikke optimist.

- Dan Gødning er jo ejet af landbruget, så jeg giver det ikke mange chancer, siger han.

Han peger også på, at Christiansborg ofte holder skåltaler om støtte til de små fiskerihavne, men hvad nytter det, hvis der ikke er nogen fisk at fange, spørger han.

- Vi er to erhvervsfiskere tilbage i Aarøsund. Og jeg er endda kun fisker på deltid. Men det forsvinder snart, hvis der ikke sker forbedringer i havmiljøet, siger Niels-Gunnar Jensen, der er 63 år og supplerer sin indkomst med efterløn. Før havde han færre net ude, men fangede flere fisk. Nu har han flere meter net, men fanger færre fisk.

Han sælger blandt andet fisk til Aarøsund Badehotel.

Efter interviewet har Niels-Gunnar travlt med at kaste los. Han skal mod syd for at hive garn op. Foto: Lars Fahrendorff

De små fisk får bøder

Selv må Niels-Gunnar Nielsen sørge for at leve op til alle de krav, som stilles til hans kutter og hans erhverv fra både Søfartsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og andre myndigheder.

- Når de kommer på uanmeldt inspektion, så er der ikke den ting, jeg skal have styr på. Ellers vanker der prompte bøder på 5.000 kroner stykket. Og finder de flere fejl, så giver det 5.000 kroner i bøde for hver fejl. En lille fisker som mig, skal de nok komme efter, men ikke en stor miljøsynder som Dan Gødning, siger Niels-Gunnar Nielsen.

Niels-Gunnar Nielsen anslår, at han siden miljøkatastrofen har tabt 50.000 kroner i indtægt på årsbasis.

Han er nu i færd med at undersøge, om han kan få fri proces til at anlægge en sag ved EU-domstolen mod Dan Gødning.

- Det er ikke så meget pengene. Det er bare fordi det gør mig vred, at man får lov at slippe så let fra stort et svineri, siger han.

Foto: Lars Fahrendorff
Det koster ekstra timer på havet og mere brændstof at sejle 30-40 kilometer længere mod syd. Foto: Lars Fahrendorff
Der er en enkelt fuldtidsbeskæftiget erhervsfisker tilbage i Aarøsund. Niels-Gunnar Jensen er kun bierhvervsfisker. Foto: Lars Fahrendorff
Fikseriet er med til at give havnen i Aarøsund miljø. Foto: Lars Fahrendorff
Så meget sort slam kommer der med op på et enkelt net. Og det lugter af svovl. Foto: Lars Fahrendorff
Foto: Lars Fahrendorff
Der er behov for meget is til de to erhvervsfiskere på havnen. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce