Annonce
Esbjerg

Fiskerimuseet afblæser massefyringer: Uvurderlig håndsrækning og genåbning af Danmark redder museet

Sådan kommer der nok ikke til at se ud med gæster tæt pakket om sælariet, når dørene lukkes op til Fiskeri- og Søfartsmuseet under corona-epidemien. Arkivfoto
Museets direktør afblæser massefyringer, men en genåbning før sommersæsonen er fortsat altafgørende.
Annonce

Esbjerg: Fiskeri- og Søfartsmuseet tror nu på fremtiden, efter at byrådet mandag sagde ja til en kommunegaranti, så museet kan få en kassekredit på to millioner.

- Det er en enormt vigtig håndsrækning til os. Uden lånet på to millioner kroner og hjælpepakkerne fra staten måtte vi rebe alle sejl, for vi skal jo kunne betale lønningerne, siger David Dupont-Mouritsen, direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Kassekreditten giver museet ro til at finde de rigtige løsninger. Populært sagt vil museet træde på speederen og trykke på bremsen samtidig. Der skal spares, og det kommer til at koste 2-3 årsværk, men uden kassekreditten ville der forsvinder 7-10 fuldtidsstillinger på museet i år. Samtidig vil man udvikle museet her og nu, ligesom arbejdet med det store millionprojekt "Havets Giganter" fortsætter

David Dupont-Mouritzens håb er, at Danmark genåbner om meget kort tid, så museet får sommerens højsæson med.

- Så har vi også et fiskerimuseum om fem år, siger han.

Omvendt vil en lukning af museet til september betyde yderligere tab på 3,5 til 5 millioner.

- Og så er hjælpepakkerne og kassekreditten på ingen måde tilstrækkelige, fortsætter han.

David Dupont-Mouritzen ser dog lysere på mulighederne nu. Han synes, at stemningen i Danmark er vendt, folk er paraet til at handle lokalt og holde ferie i Danmark for de penge, som flyrejserne ellers ville koste.

- Det skal nok gå. Vi kommer til at mangle tyske turister og andre gæster, men jeg tror, at danskerne er parate til ikke bare at ligge på stranden, de vil også købe entrebilletter til os og til de andre institutioner i sommerlandet. Folk har fået øjnene op for, at hvis de ikke bruger os - køber i butikkerne og går til oplevelser - så findes vi ikke.

Så har vi også et fiskerimuseum om fem år.

David Dupont-Mouritzen, direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet

Annonce

Klar til at åbne med en dags varsel

Selv om de zoologiske haver åbner den 1. maj, tror David Dupont-Mouritzen ikke, at museet med sælariet og de mange akvarier kommer med i denne omgang af åbninger.

Til gengæld håber han rigtig meget, at lukningen af museet er slut efter den 10. maj.

- Vi holder møder i de her dage og planlægger en forsvarlig genåbning efter den 10. maj. Vi vil være klar til at kunne åbne med en dags varsel og håber på, at vi kan åbne midt i maj eller 1. juni, siger han.

Museet har den store frilandsudstilling og den udendørs legeplads, som kan åbne med grundig rengøring og afspritning samt tilsyn af personale, fortæller David Dupont- Mouritzen.

- Men vi har mange ubekendte i forhold til åbningsdatoen, turisternes adfærd, når vi åbner, og hjælpepakkernes endelige størrelse. Kassekreditten er en uvurderlig hjælp her, siger direktøren.

Byrådet har også besluttet at fremrykke tilskuddene til kommunens selvejende kulturinstitutioner, herunder fiskerimuseet. Tilskuddene udbetales normalt kvartalsvis, men resten af årets tilskud udbetales samlet nu, og næste års tilskud udbetales samlet i januar 2021 for at forbedre institutionernes kassebeholdning.

Annonce

Arbejder videre med byggeplanerne

Kassekreditten på to millioner betyder, at museet i de næste år vil budgettere med et overskud på 300.000-500.000 kroner årligt for så hurtigt som muligt at komme af med kassekreditten igen.

- Museum skal ikke rende rundt og betale af over fem år, kreditten skal bankes af i en fart, for det er ikke motiverende for de ansatte, hvis vi i fem år skal betale af på kassekreditten i stedet for at udvikle museet, siger David Dupont-Mouritzen.

Museet er i en udviklingsfase, som direktøren vil holde gang i.

- Forundersøgelsen til "Havets Giganter" kører videre, men er forsinket halvanden måned. Pengene hertil er "gamle penge" fra tidligere donationer, men det er klart, at de store erhvervsdrivende fonde får færre midler i år og næste år. Det er min fornemmelse, at det kan forsinke realiseringen af "Havets Giganter".

Museet skal skaffe op mod 300 millioner kroner, for at den store udvidelse af museet kan gennemføres fuldt ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce