Annonce
Esbjerg

Fiskerimuseet får lokal hjælpepakke: To millioner redder det tomme museum fra massefyringer

Esbjergs fortid og fremtid findes på Fiskeri- og Søfartsmuseet, som er hårdt ramt af corona-nedlukningen for publikum. Museet skal ud at låne to millioner kroner for at overleve i sin nuværende form. Her ses fra en udstilling Claus Sørensens skibskiste, som han fik lavet hos den lokale snedker i Hjerting og medbragte på sin rejse til Amerika i 1906. Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet
Med en kassekredit på to millioner kroner er faren for masseafskedigelser på museet i Esbjerg undgået. Men der skal stadig skæres job, selv om kommunen nu har stillet en garanti for den livsvigtige kassekredit.
Annonce

Fiskeri- og Søfartsmuseet kan nu optage et lån på to millioner kroner for at komme gennem corona-krisen.

Museet har fået ja til en kommunegaranti til kassekreditten på to millioner kroner.

Fiskeri- og Søfartsmuseet er voldsomt presset økonomisk, fordi det er lukket ned under coronakrisen, og der er i øjeblikket ingen tegn på en snarlig genåbning her før sommerens højsæson for museumsgæster.

- Den delvise nedlukning af Danmark presser museets likviditet ekstraordinært på grund af manglende entreindtægter, hedder det i ansøgningen til byrådet.

Direktør David Dupont-Mouritzen har tidligere sagt, at museet - som andre i oplevelsesindustrien - kan blive truet på sin eksistens, hvis museet ikke kan åbne for gæster i sommermånederne.

Ved byrådets godkendelse af garantien mandag aften fastslog borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), at der siden Fiskerimuseets ansøgning er vedtaget yderligere hjælpepakker, som betyder, at museet forventer at få 1,2 til 1,3 millioner kroner fra de statslige hjælpepakker.

- Dermed er situationen ikke helt så slem, men det fremgår også, at museet forventer, at man ret hurtigt kan få lov at åbne for gæster på museet, sagde borgmesteren og han havde en forventning om, at museet kun vil trække på kassekreditten, hvis det blev nødvendigt, alt efter hvor længe corona-krisen varer.

Hvis museet af egen drift skal kompensere for et tab på cirka 1,5 millioner kroner, vil det kræve massive afskedigelser svarende til 7-10 fuldtidsansatte.

Fra artiklen

Annonce

7-10 stillinger var i fare

Museet har oplyst, at det vil søge tre statslige hjælpepakker med lønkompensation, kompensation for faste driftsomkostninger samt kompensation for lønudgifter til akvariepersonalet.

Samlet set forventedes det på ansøgningens tidspunkt at betyde en statslig kompensation på en million kroner. Det forventede indtægtstab efter lukning for publikum ventes at blive 2,5 millioner kroner.

Hvis museet skulle kompensere for et tab på cirka 1,5 mio. kr. ville det kræve massive afskedigelser svarende til ca. 7-10 fuldtidsansatte. Museet har i dag 16 fuldtidsansatte, 4 deltidsansatte og 7 flexjobbere.

Museet vurderer, at det ikke vil være realistisk at opsige så mange medarbejdere, når museet samtidig skal bevare en kompetent organisation og opfylde forpligtigelser som statsanerkendt museum.

Med kassekreditten er denne situation ikke aktuelt længere.

Betingelsen for kommunens garanti er, at museet afvikler og opsiger kassekreditten senest ved udgangen af 2025. Garantistillelsen vil belaste kommunens låneramme, hvilket betyder, at kommunen skal deponere likviditet svarende til garantien.

Annonce

Museet skal skære mere

Fiskeri og Søfartsmuseet forventes at kunne betale ydelserne på kassekreditten. Sidste år havde museet et overskud på 730.000 kr. Budgettet for 2020 forventes også at være i balance, fordi der er skåret i driftsudgifter, og der er regnet med flere besøgende.

Dette kommer så ikke til at holde stik efter corona-udbruddet. Fiskeri- og Søfartsmuseet forventer som nævnt et indtægtstab som følge af corona-nedlukningen på cirka 2,5 millioner kroner i 2020.

Museet vil arbejde på at nedlægge yderligere to-tre fuldtidsstillinger, ligesom der skal udvikles et oplevelsesprogram med markedsførings- og kommunikationsplan.

Fiskeri- og Søfartsmuseet får i år 3.580.900 kroner i kommunalt tilskud, og Esbjerg Kommune betaler desuden drift og vedligeholdelse af museumsbygningerne.

Seks selvejende kulturinstitutioner i kommunen modtager større millionbeløb i kommunal støtte end Fiskerimuseet. Største modtagere er Sydjyske Museer, Tobakken, Musikhuset og Den Ny Opera, der alle modtager over fem millioner kroner hver.

Kommunen har på nuværende tidspunkt ikke modtaget ansøgninger om støtte fra de øvrige selvejende kulturinstitutioner i kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce