Annonce
Esbjerg

Fiskerimuseets frygt: Vi overlever ikke uden højsæsonen

Børnene og deres forældre skal gerne tilbage på Fiskeri- og Søfartsmuseet i juni, hvor højsæsonen for de besøgende turister begynder. Foto: Fimus
Højsæsonen fra juni er livsvigtig for de mange store aktører, der lever af turister og sommergæster.
Annonce

Esbjerg: Fiskeri- og Søfartsmuseet får nu støtte til de ansatte, som holder de store akvarier og sælariet i gang under lukning af byens største turists-attraktion. Museet får en lille kvart million kroner i samlet støtte for de to måneder, som man håber, at lukningen kan begrænses til. Tilskuddet dækker 3,5 fuldtidslønninger med 80 procent i en dyrevelfærds-pakke, der sammen med støtte fra to andre hjælpepakker betyder, at museet får cirka en million kroner i krisestøtte.

Men alligevel er museets liv i fare.

- Jeg tvivler på, at vi og de mange andre institutioner på attraktions-markedet overlever, hvis ikke der åbnes op for publikum til højsæsonen fra juni. Sker det ikke, skal vi kompenseres med endnu flere støttepakker, siger direktør David Dupont-Mouritzen. Han forventer et tab på corona-lukningen for 2020 på 2,4 millioner kroner, som reduceres med den ene million i støtte.

Han krydser fingre for, at museet er fuldt operationsdygtigt fra juni med gæster på museet.

Ligesom zoologiske haver er akvarierne store institutioner delvis i fri luft og med store arealer ude og inde, og det håber fiskerimuseets direktør betyder, at museet kan blive en del af den første bølge, der får får lov at åbne igen.

- Jeg håber, vi får lov til at være med i den første gradvise tilbagevending til normaltilstande. Vi har alle været udsat for et granatchok, så det kræver nok tid og tilvænning, før lokalbefolkningen og turister vender tilbage, siger direktøren.

Fiskerimuseets medarbejdere - 31 årsværk - er sendt hjem, og det ventes at udløse lønkompensation på 75/90 procent af lønnen, dog maksimalt 30.000 kroner om måneden per medarbejder. Desuden modtager museet tilskud til driftsomkostninger.

Jeg tvivler på, at vi og de mange andre institutioner på attraktions-markedet overlever, hvis ikke der åbnes op for publikum til højsæsonen fra juni. Sker det ikke, skal vi kompenseres med endnu flere støttepakker.

David Dupont-Mouritzen, Fiskeri- og Søfartsmuseets direktør

Annonce

Tæt på smertegrænsen

- Tilskuddene har rigtig stor betydning, forklarer David Dupont-Mouritzen, der ser statsstøtten som et stort skub i den rigtige retning for Fiskeri- og Søfartsmuseets overlevelse.

57 procent af museets indtægter kommer fra entreindtægt og andre indtægter fra events, konferencer og arrangementer.

Netop events og arrangementer vil museet skrue meget op for, når det får mulighed for at tage publikum ind igen.

- Med de tre pakker på omkring en millioner kroner mangler vi 1,5 millioner, og vi har ingen formue at spise af, så vi er på udkig efter andre løsninger. Støtten giver tro og håb om, at vi når i mål. Men uden støtten ville det se håbløst ud.

Direktøren er ikke i tvivl om, at der skal spares nogle steder, men museets tilskud er over fem år reduceret med 1,2 millioner kroner årligt.

- Så vi er meget tæt på smertegrænsen for, hvor få ansatte, vi kan være på museet, siger han, men erkender samtidig at han ikke kan garantere mod fyringer.

- Vi skal jo udbetale løn.

Han forventer, at museet vil være lukket ned i april og håber på en gradvis oplukning i maj med et stigende antal gæster og fuldt åbning fra juni.

- Kan vi ikke åbne i højsæsonen, har vi et helt andet scenarie, højsæsonen er altafgørende, siger David Dupont- Mouritzen.

HJÆLPEPAKKE TIL 48 MIO. KRONER

  • Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg har deltaget i forhandlingerne om hjælpepakken til dyreparker, akvarier og zoologiske haver gennem foreningen Daza.
  • Støtte: 48 millioner kroner.
  • Formål: Sikre dyrevelfærden ved at give 80 procents lønkompensation til personale, der passer og fodrer dyrene.
  • Foreningen Daza, der repræsenterer landets 15 største zoologiske haver og akvarier, har forhandlet aftalen med kulturminister Joy Mogensen (S)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Fjerde gang var lykkens gang: Ribe-Esbjerg på pointtavlen efter fredagsdrama i Lemvig

Annonce