Annonce
Erhverv

Fiskerne kalder det 'svineri': De vil høres, inden slammet dumpes i fjorden

Det står skidt til med Vejle Fjord, der ligesom Lillebælt lider under årtiers forurening. - Vi er derfor noget forundret over, at Miljøstyrelsen, set fra vores synsvinkel, ukritisk giver tilladelse til klapning af ufattelige mængder af slam fra sejlrender, havne og et stort projekt som Baltic Pipe, skriver foreningen Vejle Amatørfiskerforening til miljøministeren. Arkivfoto: Mette Mørk
I et brev til miljøminister Lea Wermelin (S) udtrykker Vejle Amatørfiskerforening stor bekymring for de enorme mængder slam, der dumpes i Vejle Fjord. Fiskerne kæmper nu for at blive hørt, når ansøgninger om klapning behandles.

Vejle: Fritidsfiskerne vil høres, inden staten giver tilladelser til at bruge Vejle Fjord som losseplads.

I årevis har kommuner og virksomheder dumpet slam, sand og mudder ved Vejle Fjords udmunding ved Trelde Næs.

Tilladelserne til den såkaldte "klapning" gives af Miljøstyrelsen, og ifølge fritidsfiskere fra Vejle Amatørfiskerforening sker det på en lukket måde, der blandt andet forhindrer foreninger som deres i at blive hørt.

Annonce

- Vi har ikke lov til at indgive høringssvar, inden styrelsen træffer afgørelse. Når en afgørelse foreligger, så må vi godt gøre indsigelser, men når først tilladelsen til klapning er på plads, så er det umuligt at gøre noget ved. Foreninger, eksperter og miljøorganisationer burde have lov til at komme til orde og fortælle om de miljømæssige konsekvenser, det svineri har, siger Benny Villadsen fra Vejle Amatørfiskerforening, der holder til ved Bybæk Bådelaug.

I et brev til miljøminister Lea Wermelin (S) og samtlige af Folketingets miljøordførere efterlyser Vejle Amatørfiskerforening mere åbenhed.

Fritidsfiskerne håber, at brevet fører til debat og ændringer.

Skader fjorden

Foreningen udtrykker generel bekymring for, hvordan slammet påvirker planter og dyreliv i fjorden.

- Når den store pram sejler ud til Trelde Næs og åbner bunden, så kommer der jo en kæmpe sky af skidt, og der er jo ingen, som ved, hvad der bliver af det skidt. Vi fanger færre og færre fisk, og der klappes mere og mere. Vi kan selvfølgelig ikke bevise en sammenhæng, men vi mener, miljøpåvirkningerne bør undersøges, siger Benny Villadsen.


Det er vanvittige mængder, der skal klappes. Selvom det er nemt og billigt at sejle ud og dumpe slam i fjorden, så burde man se på, om der ikke er andre måder at komme af med slammet på.

Benny Villadsen, Vejle Amatørfiskerforening


Mogens Flindt, forskningsleder ved biologisk institut på Syddansk Universitet, har tidligere talt for helt at lukke klappladsen ved Trelde Næs. Dumpningen truer ifølge ham med at sande fjordbunden til, hvilket vil forringe levevilkår for ålegræs, fisk og muslinger.

Klapningen skader ifølge Mogens Flindt Vejle Fjord og ikke mindst tiltagene i genopretningsprojektet "Sund Vejle Fjord".

Annonce

Store mængder på vej

Kolding Kommune har med opførelsen af bydelen Marina City planer om at dumpe omkring 350.000 kubikmeter bundmateriale. Energinet klapper 154.000 kubikmeter fra arbejdet med gasledningen Baltic Pipe. Oveni har Vejle Erhvervshavn fået fornyet sin klapningstilladelse på 100.000 kubikmeter fra uddybning af sejlrenden.

Fritidsfiskerne i Vejle Amatørfiskerforening er en del af genopretningsprojektet "Sund Vejle Fjord", og det frustrerer formanden for Vejle Amatørfiskerforening, Henning Fredberg, at det arbejde kan risikere at blive forplumret med de store mængder slam, der er på vej til klappladsen.

- Vi håber da, at vi på sigt kan få stoppet den klapning og få vores politikere til at se på andre måder end dumpning. Det ærgrer os, at når man nu prøver at få ålegræs til at gro, opfisker krabber, opdrætter muslinger og snart etablerer stenrev som en del af Sund Vejle Fjord, så ikke gør noget ved havneslammet, siger Henning Fredberg.

Vejle Kommune har et i høringssvar bedt Miljøstyrelsen om at revurdere klappladsen ved Trelde Næs. Kommunen har også opfordret styrelsen til at undersøge alternativer til at dumpe slam i fjorden.

Vejle Amts Folkeblad har forsøgt at få en kommentar fra Miljøministeriet og miljøminister Lea Wermelin.

Miljøministeriet oplyser i en mail:

"Ministeriet har modtaget brevet fra Vejle Amatørfiskerforening, og der er ved at blive set nærmere på det."

Hvad er klapning?

  • Når der udgraves i en havn eller en sejlrende for at sikre en passende vanddybde, kan man søge om at bortskaffe bundmaterialet på havet.
  • Her er der blevet udpeget pladser, kaldet "klappladser", hvor der kan gives tilladelse til at dumpe materiale.
  • Da klapning potentielt kan være skadeligt for miljøet, kræver arbejdet en myndighedstilladelse fra Miljøstyrelsen.
  • Klapning er den eneste tilladte dumpningsform i danske farvande og har været brugt i mange år.
  • I Danmark klappes årligt cirka 3.300.000 kubikmeter havbundsmateriale.
  • Klappladserne blev udpeget af de nu nedlagte amter. Der er ikke efter kommunalreformen i 2007 sket nogen revurdering af de udpegede steders egnethed - på trods af en markant stigning i dumpede mængder.
Benny Villadsen fra Vejle Amatørfiskerforening efterlyser mere åbenhed i processen, når Miljøstyrelsen behandlinger ansøgninger til at klappe. Arkivfoto: Mette Mørk

Annonce
Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

En Europa-palle er steget med 100 kroner: Pallefabrik har aldrig oplevet noget lignende

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sydjylland

Dansk Handicap Forbund: Familier må tit kæmpe for at få den hjælp, de har krav på

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Haderslev

Tine gik på pension som skoleleder: Nu er hun selvstændig psykolog

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejen For abonnenter

Bjarne blev ringet op af en svindler, der ville have koder til bank og NemID: - Som samtalen skred frem, blev han mere og mere aggressiv

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor var sejren over Brøndby helt fortjent

Kolding For abonnenter

Pernille har været ramt af alvorlig sygdom og bekymringer i flere år: - Mit fleksjob gør, at jeg ikke har alt for ondt af mig selv

Aabenraa

Så er der fest: Lokale bands kan ikke følge med efterspørgslen

Annonce