Annonce
Sydjylland

Fortvivlede ejere af fiskesøer efter virusudbrud: - Vi får intet at vide

Danske Ørredsøer er utilfredse med Fødevarestyrelsens manglende kommunikation efter udbruddet af IHN-virus i Danmark, Pressefoto: Villy J. Larsen, Danske Ørredsøer
Formanden for foreningen Danske Ørredsøer, Gitte Moelsby, savner klare svar fra Fødevarestyrelsen, efter at den smitsomme fiskesygdom IHN-virus har ramt flere dambrug og en enkelt put and take-sø i Danmark. Ifølge Danske Ørredsøer er det nemlig uklart, hvornår de enkelte søer skal lukkes ned, og hvad der skal ske, hvis fiskene bliver smittet. Fødevarestyrelsen tager kritikken til sig, men påpeger, at man står på ubetrådt land.

Fisk: Den smitsomme fiskesygdom IHN-virus spreder sig i øjeblikket flere steder i Danmark. Indtil videre er seks dambrug landet over ramt af virussen, og fire af disse er beliggende i Syd- og Sønderjylland.

Så mange dambrug og fiskesøer har fået konstateret IHN-virus

I alt er der seks dambrug og én fiskesø fået konstateret IHN-virus på landsplan.

Fire af de smittede dambrug ligger i Syd- og Sønderjylland. Det drejer sig om to dambrug ved Holsted, et ved Brørup og et ved Bylderup-Bov.

Derudover er 33 dambrug og 68 fiskesøer landet over sat under opsyn på grund af mistanke om mulig smitte, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Det har dog været meget sparsomt med information fra Fødevarestyrelsen efter IHN-virussen er blevet konstateret i Danmark, og det ærgrer formanden for foreningen Danske Ørredsøer, der repræsentere en række danske fiskesøer.

- Der er ingen kommunikation fra Fødevarestyrelsen. Vi mangler et samlet overblik over, hvor mange søer der er lukket, og så får vi heller ikke at vide, hvorfor nogle søer skal lukkes, mens man stadig gerne må fiske videre i Holsted Å, hvor vandet fra de smittede dambrug løber ud. Mere information og samarbejde vil måske kunne afhjælpe nogle af de dilemmaer, vi står i, siger Danske Ørredsøers formand, Gitte Moelsby.

Annonce

Hun fortæller, at foreningen er blevet kimet ned den seneste uge med spørgsmål om situationen fra både lystfiskere og fiskesøer.

- I sidste uge havde vores konsulent 25-30 opkald fra put and take-søer, og jeg blev selv ringet op af 40 lystfiskere på en enkelt dag, fortæller Gitte Moelsby.

Et puslespil med huller

Hos Fødevarestyrelsen tager man kritikken fra Danske Ørredsøer til sig, men slår samtidig fast, at styrelsen har forsøgt at være så åben som overhovedet muligt.

- Jeg lytter selvfølgelig, hvis der er nogen, der synes, vi ikke har gjort det godt nok, men jeg synes faktisk, at vi lige siden det første smitteudbrud har arbejdet på højtryk med at skabe en dialog med brancheorganisationerne for både dambrug, fiskesøer og lystfiskere, siger fødevarechef i Fødevarestyrelsen, Jakob Munkhøj Nielsen.

I Danske Ørredsøer efterlyser man blandt andet et samlet overblik over, hvilke søer der er under offentligt tilsyn, samt hvorfor de enkelte søer bliver lukket ned.

Her er udfordringen for Fødevarestyrelsen, at det er langt fra alle fiskesøer, der står i registret i det lovpligtige CHR-register, som alle, der holder levende dyr, skal være registreret i. Derfor har styrelsen ikke kunne komme i kontakt med alle de søer, der er mistænkt for at have fået fisk fra de smittede dambrug, fortæller Jakob Munkhøj Nielsen.

- Det er et større puslespil med mange forskellige brikker. Når vi finder en smittet fiskesø eller dambrug, så skal vi finde ud af, hvordan den kan være forbundet til andre søer, og så tager vi tage de enkelte aktører i rækkefølge. Derfor kan der godt være nogle søer, der er under offentligt tilsyn, mens andre først kommer det senere.

Hvorfor der stadig gerne må fiskes i Holsted Å, som aftager noget af vandet fra de smittede dambrug, kan Jakob Munkhøj Nielsen ikke svare på. Han opfordrer dog lystfiskere til ikke at fiske i vandløb inden for de restriktionszoner, som Fødevarestyrelsen har oprettet omkring de smittede dambrug.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Serieiværksætter køber sig ind i lille virksomhed: Verdensudstilling skal være med til at booste salg af løver, ugler og hjorte

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Farvel til kæmpe-sommerhuse og mini-hoteller: Tre nye lokalplaner for Blåvand skal bane vej for kvalitets-turisme

Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Alarm 112

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Billund

Kommunen indfører whistleblower-ordning: Ansatte skal kunne sladre anonymt

Billund For abonnenter

For otte år siden kunne han ikke et ord dansk. Nu stiler han efter at blive forsker i Danmark

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Aabenraa For abonnenter

Historisk badehotel: Nu er nye forpagtere klar

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Team Esbjerg er 99 procent sikker på deltagelse i Champions League

Vejen

En læser får svar: Kunne man med fordel have gjort bybussen gratis?

Annonce