Annonce
Haderslev

Fiskeskipper trækker stikket: Ingen fisk i Lillebælt

Kutteren er solgt til en fisker i Frederikshavn. Niels-Gunnar Jensen, aarøsund, har opgivet at fange fisk i Lillebælt: Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Bierhvervsfisker Niels-Gunnar Jensen fra Aarøsund har solgt sin kutter til en fisker i Nordjylland. Han havde ingen indtægt på fisk fra Lillebælt længere.

Det er ikke kun de de tyske lystfiskerturister, der giver op. Erhvervsfisker Niels-Gunnar Jensen, 64 år, fra Aarøsund har trukket stikket og solgt fiskekutter HV3, også kaldet "Johanne", til en fiskeskipper i Nordjylland.

- Hele vinteren fangede jeg intet. Så jeg havde ingen indtægt på det. Men jeg er glad for, at jeg tog beslutningen og jeg har stor medlidenhed med dem, der fortsat skal forsøge at fange lidt fisk i Lillebælt, siger Niels-Gunnar Jensen.

Det er ikke bare torsken, som er forsvundet fra Lillebælt, men også mere almindelige fisk som fladfisk og pigvar. Han tilføjer, at han sidste år alene på pigvar fangede 5-10 procent af det, han ellers plejede at fange på årstiden.

JV kunne i sidste uge fortælle om én af dem, der i mange år har sejlet med lystfiskerturister på Lillebælt, Jens Mærsk. Han kunne for to år siden udstede fangstgaranti, men det kan han ikke længere. Fiskene er der ikke. Turisterne svigter nu også, og det er rygtedes blandt de tyske stangfiskere, at det er slut med fiskeriet i Lillebælt.

En skolelærer og fritidsfisker fra Haderslev, Jan Petersen, vil dog ikke acceptere den tragiske udvikling. Han har nu sat sig i spidsen for en redningsaktion, Red Lillebælt, hvor han håber, at alle parter i fællesskab vil være med til at lave en indsatsplan for bæltet, så livet igen kan komme i balance.

Annonce
Et til to år efter DanGødning-ulykken blev Niels-Gunnars garn helt sorte. Herfra gik det ned ad bakke med at fange fisk. Arkivfoto: Lars Fahrendorff

Dangødning

For cirka et år siden besøgte JydskeVestkysten i havnen i Aarøsund. Her kunne Niels-Gunnar Jensen vise, hvor sorte og ildelugtende hans garn var blevet efter en tur hen over havbunden. Det sorte slam var kommet efter ulykken på virksomheden DanGødning på havnen i Fredericia. Virksomheden brændte i februar 2016 og 2700 tons kvælstof - muligvis mere - fossede ud i Lillebælt. Det var danmarkshistoriens største udslip af kvælstof.

DanGødning bestilte og betalte godt et år efter en rapport hos Dansk Hydraulisk Institut om, hvor gødningen var ført hen med strømmen, og rapporten konkluderede, at det var de bedst tænkelige strømforhold, som havde ført kvælstoffet ud i det nordlige Lillebælt og ikke til det sydlige.

Alligevel blev fiskeriet i det sydlige Lillebælt ruineret for Niels-Gunnar Jensen, men også for andre fiskere. Det kunne formaden for Bæltfiskerne, Allan Buch, Strib, bekræfte over for JV i juli sidste år.

- Det er ikke så meget pengene. Det er bare fordi det gør mig vred, at man får lov at slippe så let fra så stort et svineri, sagde Niels-Gunnar blandt andet til JydskeVestkysten.

Men siden sidste år er situationen forværret endnu mere.

- I starten skulle jeg sejle længere mod syd for at fange noget. Men nu er det samme situation dér, forklarer Niels-Gunnar Jensen.

Overvåget

Der er lige nu mange gisninger på, hvad manglen på fisk skyldes. DanGødning-katastrofen er blot én af buddene. Men der bliver på facebookgruppen Red Lillebælt også fremsat gisninger om gråsæl, skarv og bundtrawl. Men bundtrawl fra fiskekutterne er ikke skyld i det, mener Niels-Gunnar Jensen.

- Det er en misforståelse. Der er masser af ynglesteder for fiskene, hvor trawl ikke kan komme. Vi er desuden totalt overvåget med GPS, så vi bliver afsløret med det samme, hvis vi har været steder, hvor vi ikke må fiske. Fiskeriet er så overvåget og gennemreguleret af papir og paragraffer, at du tror, det er løgn, siger Niels-Gunnar Jensen.

- Men ellers er jeg helt enig: Bunden af Lillebælt har virkelig taget skade.

Niels-Gunnar Jensen fortsætter dog med at bekymre sig for fiskeriet, selv om han nu går på land. Han har købt tre garn og to ruser. Og så vil han bruge sit jagttegn:

Han har fået tilladelse til at skyde skarver.

Der er nu ikke flere erhvervsfiskere tilbage i aarøsund. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce