Annonce
Haderslev

Fjelstrup blev årets lokalsamfund 2018

Frederikke og Johanne er begge ti år og bor i Fjelstrup. Torsdag var de med på rådhuset, da Fjelstrup modtog prisen som årets lokalsamfund. Det er godt at bo i Fjelstrup, sagde de to piger. Foto: Inge Rogat Møller

Udviklingsplan og masser af lokal vilje gjorde det let for dommerkomité at vælge Fjelstrup som årets lokalsamfund.

Fjelstrup: Dronninger, ambassadører og gode borgere fra Fjelstrup. Når Haderslev Kommune får fint besøg eller uddeler hæder, så sker det i byrådssalen på Haderslev Rådhus. Frederikke og Johanne på ti var torsdag derfor taget til Haderslev. De bor nemlig i Fjelstrup, der i år blev det tiende lokalsamfund, som modtager prisen som årets lokalsamfund.

- Det er dejligt, siger de to piger, der begge går i 4. klasse i byens skole og er glad for at bo i Fjelstrup.

- Her kan man dyrke sport og lege med en masse, lyder det fra de to piger.

Skole og daginstitution bliver da også prioriteret højt det nordøstlige hjørne af Haderslev Kommune. Det forklarede Svend Christensen, der er lokalrådsformand, og sammen med Johanne fik borgmester H. P. Geils (V) håndtryk og lykønskninger.

Tre lokalsamfund havde i år søgt om at vinde prisen som årets lokalsamfund, og i dommerkomiteen var der ikke tvivl. Der var fuld enighed om at pege på Fjelstrup.

- I har gjort det, som I skulle, lavet en udviklingsplan, forklarede H. P. Geil, der ikke havde en check med til den store fremmødte Fjelstrup-delegation, men derimod et løfte:

Annonce

Vinderne

Prisen som Årets Lokalsamfund er blevet uddelt siden 2009. Følgende lokalsamfund har modtaget prisen:2018 . Fjelstrup

2017 - Aarøsund

2016 - Over Jerstal

2015 - Arnum

2014 - Øsby

2013 - Maugstrup-Simmersted

2012 - Jegerup

2011 - Strandelhjørn

2010 - Fole

2009 - Gabøl

Dommerkomitéen har bestået af borgmester H. P. Geil (V), formanden for byrådets landdistriktsudvalg, Bent Kloster (V), lokalredaktør Lars Fahrendorff, JydskeVestkysten, Jørgen Smed og Niels Koustrup.

Lokalrådsformand Svend Christensen modtog sammen med Johanne Kock Larsen hæderen af borgmester H. P. Geil. Foto: Inge Rogat Møller

25.000 kroner

- Der ryger 25.000 kroner ind på en nemkonto hos jer, lovede han.

Fjelstrup var i maj klar med en udviklingsplan, der sigter vidt. Ikke blot på at bevare områdets skole og daginstitution, men også sikre foreningslivet ordentlige rammer samt øge bosætningen.

Svend Christensen kom ved arrangementet på rådhuset, hvor der blev serveret kransekage, kaffe og sodavand, ind på noget af det, der kendetegner et aktivt lokalsamfund. Det skete i et digt - på klingende sønderjysk:

- Hvis I ikke vil, så må vi selv, sagde han og pegede dermed på, at når kommunens vilje og midler ikke rækker, så træder borgerne i lokalsamfundet selv til.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce