Annonce
forside

Fjern de andre sten

Læserbrev: Tønder Kommune bør snarest fjerne tre nazistiske mindesten foran den store mindesten fra første verdenskrig på kommunens grund i Sæd by. Rigsarkivar Hans Schültz Hansen, læst i skrivelse af den 15. maj, har redegjort til os over forholdene.

- På grundlag af akter i det tyske mindretals arkiver kan jeg bekræfte, at de tre små mindesten alle er rejst over faldne medlemmer af det tyske mindretal 1940-45. Johannes Petersen kom fra Møllehus. Andreas Matzen kom fra Højkro i Højer sogn, men var født i Sæd. Friedrich Petersen kom fra Møgeltønder, tilknytning til Ubjerg sogn ukendt. Desværre fremgår det ikke, hvem der har rejst stenene. Da stenene er ens, både i opbygningen og mht. skrifttyper, er det nærliggende at antage, at de er blevet til i en koordineret aktion. Da de ikke indeholder nazistiske symboler eller fyndord, kan man formode, at de er rejst efter krigen. Men det er kun kvalificeret gætteri.

Vi på grænsegårdene i Sæd skal ikke heile til disse nazister, og slet ikke, når de den 11. november skal fejre krigsafslutningen og mindes vores slægt og andre faldne, som står på den store mindesten med kranse med slægtninge og flagning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: En køn historie

Tilbage i 1990erne undersøgte danske forskere hvilken voksen, der havde størst betydning i et barns liv. Måske til irritation for ligestillingsfrontkæmperne tronede mor øverst på soklen og sikkert med et guddommeligt lys i baggrunden. Herefter fulgte yndlingspædagogen i børnehaven, legekammeraterne, og så fremdeles nedad på ranglisten, indtil far dukkede op. På samme plads som tilfældige bekendte af familien og naboens kat. Det var en værre historie, og siden har mange mænd oppet sig gevaldigt og lært at gå med babysele, ja nogle har strammet sig virkelig an og fået en fødselspsykose. Ellers også hænger det måske sammen med, at begreberne familie og far og mor er blevet mere elastiske størrelser, hvilket kan give udviklende samtaler på legepladsen: - Hvem er den dame der? - Det er min mor. - Hvem er så damen ved siden af? - Det er min far. Endelig er der dem, der helt undgår konflikten om far og mor ved at introducere udtrykket en forælder. Smag på ordet. En kønsneutral sutsko. Men det passer måske godt til en tid, da køn er i vælten og noget man vælger, lige som man vælger skjorter fra bøjlen. På Facebook kan man efter sigende vælge mellem 71 køn. Det kan selvfølgelig give beskæftigelse på de lange vinteraftener – lidt lige som at lægge puslespil med 1500 brikker - men jeg ikke er sikker på, at jeg har lyst til at tænke på, hvordan nummer 71 ser ud. Hvordan er det endt der? Og hvornår kommer fænomener som ”mors dag ”og ”fars dag” under beskydning? For det ligner strengt taget en kønsstereotyp af de værre. Man kunne med held – det ville også være meget rationelt – finde det svenske udtryk ”hen” frem. Så kan man slå de to dage sammen og undgå i hvert fald én tur i butikker: - Værsgo og glædelig hens dag. Jeg er så ikke sikker på, at de kvinder, der havde vænnet sig røde roser og dyr chokolade, vil blive begejstret for en gave af mere neutral karakter. Et kinesisk waterpas til 20 kroner eller hvad man i en anden kønsstereotyp tid ville give som fars dags gave. Tværtimod er jeg ret sikker på, at hammeren ville falde. Men selvfølgelig ikke fars hammer.

Annonce