Annonce
Tønder

Fjernvarmen sender droner over Tønder: Skal spotte utætheder fra luften

Fjernvarmen sender dronerne på vingerne i nær fremtid for at spotte utætheder fra luften i omkring 100 meters højde. Man vil eventuelt kunne høre en svag brummen, når de sendes op over Tønder by. Pr-foto: Tønder Fjernvarmeselskab
Tønder Fjernvarmeselskab sender droner ind i kampen om at finde utætheder i ledningsnettet. For at få det bedste resultat, skal overflyvningerne ske i omkring 100 meters højde om natten og i tørvejr.

TØNDER: Tønder Fjernvarme allierer sig med droner, der sendes i luften i den nærmeste fremtid.

Fjernvarmeselskabet har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med. Hvis det går hul på et rør i dag, kan det tage lang tid at lokalisere stedet præcist, og fjernvarmen risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt for at finde frem til lækken. Det er både tidskrævende og dyrt.

- Når vandtabet er større end 20 kubikmeter i døgnet, sender vi dronerne i luften, siger direktør i Tønder Fjernvarmeselskab, Johnny Pedersen.

Dronerne i luften er bevæbnet med en termisk sensor, som kan måle varmeudstråling og skabe et billede af det - typisk fra mellem 80 og 120 meters højde. Det er ikke almindelige billeder, der tages, men derimod en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer, og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

Flyver væk fra vejen

- Ved at termografere fra en drone, er det vores klare håb, at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder, og derved hurtigt at kunne gøre noget ved det til gavn for både Co2-regnskabet og varmeregningerne, forklarer Johnny Pedersen og tilføjer, at dronerne har den klare fordel, at de kan flyve "væk" fra vejen og opdage utætheder.

- Vi kan også måle utætheder med en bil og håndholdt udstyr. Men det er tidskrævende, og tid er penge. Det betyder meget, at droner kan flyve over større afstand og over folks baghaver, hvor det er svært at komme til, forklarer fjernvarmedirektøren.


Vi kan også måle utætheder med en bil og håndhold udstyr. Men det er tidskrævende, og tid er penge.

Johnny Pedersen, direktør, Tønder Fjernvarme, om droneflyvning


Men før dronerne kan sendes i luften, er der en række forhold, som skal være i orden for, at det overhovedet er muligt at termografere med droner.

Kræver optimale forhold

For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sendes dronerne i luften, mens det er koldt og mørkt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan de ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være middelvind under otte meter i sekundet, ellers risikerer dronerne at blive blæst ud af kurs.

Det kan derfor være svært at fortælle, hvornår vi flyver, men man kan løbende læse om planlagte og gennemførte flyvninger på Tønder Fjernvarmes hjemmeside.

Dronen tager ikke almindelige billeder. Den måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 µm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve, og deraf opstår termografibillederne, som man kender dem.

Politi og flyveplads

Dronen styres af Drone Systems for Tønder Fjernvarmeselskab. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.

Så hvis du hører en lav brummen en af de næste aftener, er det muligt, at en drone er gået på vingerne over Tønder by.

Johnny Pedersen oplyser, at det er tredje gang, at droner fra luften skal spotte utætheder i fjernvarmenettet. Det vil tage to-tre aftener med optimale forhold at termograferer ledningsnettet, og før de kan sendes i luften, skal der koordineres med politi og flyvepladsen i Tønder.

Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Høje bankgebyrer dræner små foreningers pengekasser: Priser kan svinge med flere tusinde fra bank til bank

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark