Annonce
Tønder

Fjernvarmeværk tager støttepartiers ønske med ro

Hos Tønder Fjernvarme tager man indtil videre indstillingen fra støttepartierne med ro. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Enhedslisten, Radikale Venstre og SF har sammen efterlyst et stop for opførelse af varmeværker, der bruger biomasse som brændsel. Det er værker ligesom det, som Tønder Fjernvarme er på vej til at opføre i Tønder - og her tager man de nye, politiske vinde med ro.

TØNDER: Regeringens støttepartier, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF har været ude at efterlyse et stop for biomassefyrede varmeværker - et varmeværk, som det nye Tønder Forsyning netop nu lægger an til at opføre i Tønder.

Men støttepartiernes ønske om at man vil sætte foden ned overfor varmeværker, der som det kommende i Tønder kører på træflis, er ikke noget som bestyrelsesformand Peter Nørkjær fra Tønder Fjernvarme lægger det store i.

- Vi kan i hvert fald sige, at de indkomne forslag ikke er noget, vi tillægger den store betydning. Der vil komme mange forskellige udspil fra partierne, og desuden vil jeg også have svært ved at forestille mig, at man vil lave en afgift, som rammer de hundreder af værker, som er i gang nu.

Forventer at afgiftsstigninger vil ramme bredt

I forbindelse med støttepartiernes udspil, sagde De Radikales Ida Auken, som også er formand for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, følgende til TV2:

- Vi skal stoppe med at opføre de her værker, og den bedste måde at gøre det på, er, at gøre det dyrere.

Men uanset om der kommer afgifter på biomasse - og dermed sagt træflis, så tager Peter Nørkjær det roligt.

- Jeg kan ikke forestille mig, at man vil lægge det på igangværende værker - det er normal praksis at en ændring skuer fremad. Omvendt er det jo rigtigt, at man skal finde ud af, hvad der skal ske i fremtiden - og der er det åbent, hvor stor en rolle biomassen vil spille. Men som jeg ser det, så vil det unægteligt styrke de danske skoves økonomi, at man kan lave nedfald og så videre til flis og sælge det i stedet for, at det ligger i skovbunden og rådner. Forrådnelse er også en proces, der skaber CO2, siger han og tilføjer:

- Vi skal bruge ordentligt og dokumenteret flis som brændsel, og jeg vil samtidig gerne sige, at man som skovejer ikke har noget ud af at lave nyttetræ om til flis. I løvskove får man op mod 200 gange så høj en pris for en god stamme der hugges op og bruges til nyttetræ, kontra at lave flis af det - og det finder ikke sted i Danmark, hvor gode træer bliver sendt gennem en flishugger.

Uanset, så forventer han ikke at der kommer afgifter, som vender bagud. Kommer der nye afgifter på brændsel, så venter Peter Nørkjær, at det vil hæve fjernvarmepriserne generelt.

- Jeg vil sige så meget, at tiden må vise hvor lav prisen bliver – alternativet er at fyre med gas, og det er ikke billigt heller. Jeg forventer ikke, at vi får bagudrettede afgifter. Hvis vi gør det, så vil det være på branchen generelt, og det vil hæve fjernvarmepriserne over hele landet.

Annonce
Tønder For abonnenter

Tønder Forsyning investerer 60 millioner i kommunens største renseanlæg i Branderup: - Det er i hvert fald betalt tilbage på 10 år

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

EfB For abonnenter

Liveblog: Dramatisk start i efterårssæsonens sidste kamp mod Hvidovre IF med brændt straffe og scoring efter syv minutter

Tønder

Et skridt nærmere: Steder og idéer til kommende festival fundet

Sønderborg

Mand stoppet i bil fyldt med over 100 kanonslag: Havde også ulovligt våben

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nordtyskland

Nye coronaregler: Fest og ferie syd for grænsen bliver besværlige for danske gæster

Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Kultur

Et moderne eventyr: De mødte hinanden på nettet - efter få måneder pakkede Michael alle sine ting og flyttede fra USA til Danmark

Annonce