Annonce
forside

Fjordbo har rejst sig fra vandet

Den kommende leder på Fjordbo, Andreas Nielsen, byder velkommen til rejsegildet. Foto: Claus Thorsted

Fredag middag var der rejsegilde på Danske Diakonhjems nye institution Fjordbo i Gråstens vandkant.

Gråsten: Bofælleskabet Fjordbo har rejst sig fra vandet og jorden i Gråstens vandkant. Det er nu fyldt med håndværkere, politikere, naboer og mulige beboere i anledning af stedets rejsegilde.

For et år siden blev første spadestik taget til institutionen for udviklingshæmmede unge. Men Sønderborg Bygge- og Ingeniørforretning (SIB) stødte på problemer. Undergrunden var nærmest gyngende.

- Det er et spændende og udfordrende byggeri. Og jeg stolt over at stå her i dag og se, at byggeriet har rejst sig af havet. Det har været et byggeri med udfordringer. Det har været noget besværligt, kan man godt sige. Men problemerne er løst, og vi håber at holde tidsplanen, men vi kommer ikke til at gå på kompromis. Det bliver en drøm at bo her, siger Hans Christian Jensen, der er direktør i SIB.

Der bliver plads til 16 beboere i Fjordbo, og de kan flytte ind i løbet af marts eller april alt efter, hvordan byggeriet arter sig.

Annonce

Hele projektet koster 35 millioner kroner, og der vil være cirka 20 ansatte på stedet. Bofællesskabet bliver til virkelighed efter en forældre-kreds fra Sønderborg og Aabenraa tog fat i Danske Diakonhjem.

Der var mødt mange op til rejsegildet på bofællesskabet Fjordbo. Foto: Claus Thorsted

Danmarks smukkeste

Det er en forældrekreds, som har arbejdet i mange år for at etablere en institution for unge udviklingshæmmede i Aabenraa-Sønderborg. Sammen med Danske Diakonhjem blev ønsket til virkelighed. Dirk Sina er en af idémændene og formand for Fjordbos støttegruppe.

- Det bliver Danmarks smukkeste bofællesskab, og det bliver en helt ny fortælling for området, som har huset teglværker. Det bliver også Danmarks bedste bofællesskab, siger Dirk Sina.

Fjordbo bliver bygget op med fællesområder samt en lejlighed til hver beboer. Det bliver bygget i maritim stil lige ud til vandkanten.

Socialudvalgsformand Niels Ole Bennedsen (S) glæder sig over byggeriet.

- Jeg har lige fra starten været imponeret over den store opbakning fra forældrekredsen. Jeg er stolt af, at I har placeret sådan et byggeri her i kommunen. Det skaber arbejdspladser og et nyt tilbud til Sønderborg Kommunes borgere - et supplement til vores, siger Niels Ole Bennedsen.

Håndværkerne blev rost i flere taler. Foto: Claus Thorsted

Stor interesse

Der er endnu ikke sat navne på hvilke beboere, der kan flytte ind. Hver beboer skal visiteres af kommunen.

- Der er flere, der har spurgt til stedet, end der er plads. Så jeg regner med, at det bliver fyldt op fra begyndelsen, siger Emil Tang, der er direktør i Danske Diakonhjem.

Han får brug for omkring 20 medarbejdere alt efter, hvor plejekrævende de kommende beboere bliver. Andreas Nielsen er ansat som leder, mens mellemledergruppen bliver ansat omkring 1. december. De øvrige medarbejdere ansættes omkring februar-marts alt efter indvielsen af stedet.

For mange år tilbage var det meningen, at der skulle bygges ferieboliger på stedet, men bygherren gik konkurs. Nu er det udviklingshæmmede unge, som får glæde af udsigten over til Egernsund.

Kirsten Lehmann, der er formand for Danske Diakonhjem, glæder sig også over byggeriet.

- Jeg er sikker på, at de kommende beboere bliver rigtig glade for at bo her. Der er en fantastisk udsigt. I kommer til at nyde det. Glæd jer, siger Kirsten Lehmann i en tale og en af de mulige beboere råber højt 'ja' og klapper begejstret.

Povl Kylling Petersen, tv, formand for Aabenraa Kommunes social- og sundhedsudvalg, og Emil Tang, direktør for Danake Diakonhjem. Foto: Claus Thorsted
Rejsegildet blev selvfølgelig fejret med ringriderpølser og øl og vand. Foto: Claus Thorsted
Festligt rejsegilde på Fjordbo. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

70-årige Birthe føler sig umyndiggjort: Pludselig kunne hun ikke overføre penge fra egen netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Lotte fik økonomisk hjælp til datterens konfirmation: - Det er vigtigere, at hun ikke føler sig udenfor

Annonce