Annonce
Billund

Flag i byerne manglede til årets første konfirmationer: Nu er en flagglad flok klar til sikre dannebrog i gaderne

Jill í Toftum synes, at flag i gaderne giver en særlig stemning - ikke mindst til årets konfirmationer. Foto: Lise Nørgaard
Konfirmationer i en by uden flag til at fejre dem? Det har gjort ondt i øjnene på flere i Billund og Grindsted til årets første konfirmationer. I Billund er der fundet en løsning, og der er flag i gaderne igen, mens det i Grindsted kommer til at tage lidt længere tid.

Billund/Grindsted: En grøn forårsdag i maj med konfirmationer i byen - uden blafrende flag fra gadestænger. Det syn undrede mange i Billund, og henvendelserne væltede ind til Miw, Marianne Jacobsen, der delte sin forklaring på den flagløse by på Facebook.

Et opslag, der fik Jill í Toftum til at reagere, for en konfirmation uden flagalléer i byen er bare ikke det samme. Ligesom mange andre havde også hun undret sig over, hvorfor der ikke var kommet flag op i byen i forbindelse med årets konfirmationer.

Allerede i efteråret meldte Billund Idrætsforening dog ud til Billund Handelsforening, at den ikke længere kunne samle frivillige til at sætte flag op i byen, fordi foreningen i forvejen har svært ved at skaffe frivillige til at drive den forening, der er dens kerneopgave.

Annonce

Men nu er der igen flag i byens gader.

Flag ved særlige lejligheder

- Jeg læste opslaget og tænkte, at det ville være virkelig synd, at der ikke er flag op til konfirmationerne. Det er jo en særlig dag, fortæller Jill í Toftum, der i et andet facebookopslag meldte ud, at hun gerne ville hjælpe og begyndte at søge frivillige til opgaven.

Nu har hun samlet 15 mennesker - en blanding af gamle flagkendinge, nye lokale borgere og internationale beboere, der gerne vil hjælpe til, og drømmen er ikke kun at kunne flage for konfirmanderne.

I 2019 betalte Grindsted Handelsstandsforening og ejendomsmægler Tina Brødsgaard Mathiesen fra Home 10.000 kroner for at få lavet flagvognen, så den kunne kobles bag på en bil. Den gang var det Tour de Pedal og cykelminister Hans Jørgen Mogensen, der stod for flagningen i gaderne i Grindsted. Arkivfoto: André Thorup

- Vi skal selvfølgelig også flage, når Kronprinsesse Mary kommer til byen, og når Peter Fredensborg skal indsættes som provst, siger Jill í Toftum, der også drømmer om at flage på helligdage. Den del er dog ikke helt sikkert endnu, for flere faktorer spiller ind.

- Vi tager én ting ad gangen og prøver dette år ud, og så må vi se, om der er opbakning til det, siger Jill í Toftum.

Hun leger med ideen om et flaglaug. Et sådant er dog ikke stiftet endnu. Det kan nemlig sagtens mærkes, at bymidten har været under ombygning i ti år. Dertil har corona også lagt en dæmper på tingene i de seneste år.

- Jeg synes faktisk, der er rigtig meget at flage for efter de år, der er gået, men det hele trænger til lidt kærlighed. Flere huller til stængerne er dækket til, og nogle er helt fjernet på grund af byggeriet. Vi kunne godt tænke os flag på begge sider af vejen ved Hovedgaden og ved Bamsemuseet, altså en rigtig flagallé, men der er også en del nedslidte stænger, siger Jill í Toftum, der selv fredag havde konfirmation for sit tredje barn.

Annonce

Ny løsning på vej i Grindsted

- Men jeg tror nu, at jeg ville have gjort det under alle omstændigheder, for flag i gaderne hører sig til. Det giver en særlig stemning. Jeg synes, det er lækkert at komme til en by med flag i gaderne, og man får lyst til at opholde sig der, sidde ned og få en is.

Flagstængerne står i midterrabatten, men flere steder mangler der flagstænger langs gaderne. Foto: Lise Nørgaard

Ej heller i Grindsted har der været flag oppe i gaderne til årets første konfirmationer, og det kommer der desværre heller ikke til de kommende, lyder det fra formand for Grindsted Handelsstandsforening, Jonas Pedersen, der kan fortælle, at dem, der har sat flag op i byen tidligere, ikke gør det længere - og det har handelsstandsforeningen ikke været opmærksom på.

- Nu skal vi have fundet en løsning og har lige i øjeblikket to forespørgsler ude hos foreninger. Vi vil nemlig gerne støtte en forening, der vil gøre arbejdet for os, så pengene kan komme foreningens medlemmer til gode, siger Jonas Pedersen.

Vi skal selvfølgelig også flage, når Kronprinsesse Mary kommer til byen, og når Peter Fredensborg skal indsættes som provst.

Jill í Toftum
Annonce
Erhverv For abonnenter

Joys drøm er endelig gået i opfyldelse: Nu serverer hun thailandsk mad i kommunes hovedbyer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce