Annonce
Trekantområdet

Flammer på volden bliver en realitet: Tidligere beredskabschef havde aldrig sagt ja

Med ild skal græsset på Slesvigs Bastion holdes nede. Det har byrådet sagt ja til, og det glæder formand for Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia Karsten Enggaard. Mindre begejstret er tidligere beredskabschef Kaj Petersen, som aldrig ville have tilladt sådan et forsøg. Foto: Michael Svenningsen
Byrådet har godkendt et forsøg, hvor voldskrænter kan brændes ned i stedet for at blive slået. Det skal ske enten senere i år eller til foråret. Havde Fredericias beredskabschef stadig heddet Kaj Petersen, så var forslaget blevet spulet i voldgraven. Manden bag forslaget er til gengæld glad.

Fredericia: Fredericia Kommune vil være nødt til at stoppe et planlagt forsøg med afbrænding af volden, hvis blot en enkelt føler sig generet. Det vurderer tidligere beredskabschef Kaj Petersen, som er yderst kritisk for kommunens plan om at pleje voldanlægget med flammer.

- Hvis man som borger brænder affald af, så skal det stoppe straks, hvis nogle føler sig generet. I byzonen er det slet ikke tilladt, så jeg forstår ganske enkelt ikke, at myndigheder og politikere vil give tilladelse til forsøget på volden, siger tidligere beredskabschef Kaj Petersen.

- Ville du i din tid have givet tilladelse. Der er tale om et afgrænset område?

Annonce

- Under ingen omstændigheder, siger Kaj Petersen.

Han har studeret forslaget fra Museerne i Fredericia, som byrådet mandag aften sagde ok til. Det indebærer, at man forsøgsvis vil fjerne græs på Slesvigs Bastion i Jernbanegade ved at brænde det af.

- Jeg synes, at der er en masse mangler ved forslaget, som jeg læser det. Der er alle de praktiske problemer med at inddæmme ilden, men hvad med generne for borgerne? Der vil altid være røgudvikling, når man brænder en mark eller en skrænt af. Det vil kunne lugtes og dermed genere. Hvis man har prøvet at stå i nærheden af en markbrand, så ved man, hvordan det føles. Selv om man vil ramme en dag med vindstille, så vil det måske blæse i dagene efter, og så vil asken fra afbrændingen sprede sig, forudser Kaj Petersen.

Hvis man har prøvet at stå i nærheden af en markbrand, så ved man, hvordan det føles. Selv om man vil ramme en dag med vindstille, så vil det måske blæse i dagene efter, og så vil asken fra afbrændingen sprede sig.

Tidligere beredskabschef Kaj Petersen

Han har været i dialog med DMI for at få en vurdering af, hvor mange dage der er vindstille i Danmark.

- Jeg har ikke fået endeligt svar, men jeg vil tro, at det er 10-15 dage om året, som man skal ramme. Men hvad med dagene efter, spørger Kaj Petersen.

Han har forståelse for, at man gerne vil finde andre metoder til at pleje volden, men ild bør ikke være våbenet, mener han.

Naturformand bag ideen

Bag forslaget står formand for Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia Karsten Enggaard. Han er i  modsætning til Kaj Petersen begejstret for, at museerne har valgt at tage hans idé op.

- Det er flere år siden, at jeg nævnte muligheden for at bruge afbrænding af voldskrænterne på udvalgte steder. Ideen er, at man kan få vegetationen ført tilbage til den oprindelige. Det kan også være med til at fjerne kvælstof fra jorden og dermed skabe grobund for ny flora,  siger Karsten Enggaard.

Han pointerer, at det ikke er hele volden, som skal brændes af, men et område på Slesvigs Bastion.

- Men når det er brændt af, vil det ligge afsvedent hen. Det er vel ikke et kønt syn?

- Det er det ikke, men hvis man brænder af i februar-marts, så vil man i april-maj se det spire, og det vil forventeligt betyde, at voldskrænten kommer til at fremstå, som den oprindeligt var, siger Karsten Enggaard.

- Risikerer man ikke at give plads til invasive arter, som man normalt prøver at bekæmpe?

- Det tror jeg næppe. Jeg tror, at man får et voldanlæg, som vil fremstå autentisk, siger Karsten Enggaard.

På de sociale medier er meningerne også delte om forsøget. Tidligere DN-formand Ole Klottrup er i lighed med andre begejstret, fordi man netop fjerner det lag af dødt materiale, som lægger sig, når volden blot bliver slået. Det giver plads til at nye blomster og arter, påpeger han.

Andre er bekymret for dyrelivet, røggener, og at man ødelægger voldenes udseende.

Annonce

Hvor får man vand fra?

Kaj Petersen har respekt for, at man ønsker mere biodiversitet, men han håber, at både myndigheder og politikere tænker sig om en ekstra gang.

- I forslaget fremgår det blandt andet, at man kan sikre, at ilden ikke breder sig ved at gennemvæde græsset. Det skal der bruges store mængder vand til, og hvordan har man tænkt at slæbe det op? Hvis man endelig ønskede at lave et forsøg, så kunne man måske prøve sig frem med andre skrænter og se, hvad det fører med sig af udfordringer og gener, før man går i gang midt i byen, siger Kaj Petersen.

Slesvigs Bastion er den yderste af voldanlæggets bastioner omgrænset af Sjællandsgade, Jernbanegade og Vester Voldgade.

- Brandstationen ligger et stenkast væk, så der kan vel rykkes hurtigt, hvis det går galt?

- Det kan man, men det er heller ikke mit største problem. Jeg synes ikke, at man tager borgerne alvorligt, når de får at vide, at de ikke må brænde haveaffald, og kommunen så giver sig selv lov, siger Kaj Petersen.

Karsten Enggaard påpeger, at der ikke er tale om haveaffald, men derimod tørt græs, som ikke vil lave røgudvikling af betydning.

Forsøget bliver nøje fulgt af en ekspert fra Rudersdal Kommune, hvor man benytter afbrændingsmetoden på blandt andet udvalgte vejrabatter.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Firedoblet servicefradrag har givet Mads Havemand flere opgaver end firmaet kunne nå: Nu normaliseres fradrag til at få klippet hæk og slået græs

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding

Tyve tømte garage i Vamdrup for udstyr: Flere svejseapparater og havegrej er væk

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce